Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 09:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 zła jakość zgrywania przez firewire!!! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post zła jakość zgrywania przez firewire!!!
Witam. Wszyscy twierdzą, że do zgrywania z cyfrówki na kompa wystarczy firewire i problem z głowy. Twierdzicie też ze jakość jest świetna przegrywając przez firewire. Więc dlaczego u mnie jest inaczej!!! jakość tylko trochę jest lepsza od jakości uzyskanej przy łączeniu USB (w skrucie kicha obraz!!) Czy nie można uzyskać obrazy takiego jak widzę przy podłączeniu kameta- telewizja czy może kompa mam za słabego (1,3celeron 128MB ram,64MB karta) pomocy ludzie

_________________
gg 4357178


sobota, 24 kwietnia 2004, 19:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
kopa maszn nie najmocniejszego choć do zgrywania spoko starcza
a po drugie
nie napisałeś najważniejszego jaki masz dysk,
do jakiego foramtu zgrywasz i czym
aby miec dobrą jakość trzeba zgrywać w dv2-pal.avi
itd
wiecej precyzji obywatelu
a tak na poczatek poczytaj forum


niedziela, 25 kwietnia 2004, 13:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post 
zgrywałem programem video studio 6 stosując chyba wszystkie formaty pal dv, avi itd.. i w dalszym ciągu kiepski obraz:(( dysk mam 80GB barakudę 7200 obrotów a system 98se. W czym tkwi problem? czy naprawdę można uzyskać wyraźny obraz bez żadnych smug i przebarwień??? bo ja straciłem nadzieje:(

_________________
gg 4357178


niedziela, 25 kwietnia 2004, 16:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Obraz zgrany z kamery DV na kompa do pliku AVI DV type 1 lub 2 ma identyczną jakość jak nagranie na kasecie. Zgrywanie odbywa się bez jakichkolwiek start w jakości (mogą się jedynie gubić klatki). Inną sprawą jest to, że odpalając taki zgrany filmik na kompie nie zobaczymy idealnego obrazu jak przy podłączeniu kamery do TV. Ale ten obraz jest OK - tylko tak wygląda (piszę w dużym uproszczeniu) a wpływ ma na to wiele czynników. Jest to po prostu cyfrowa kopia zawartości kasety DV na dysku twardym. W ramach testu zgraj zrzucony materiał z powrotem na kamerę i odtwórz przez TV - nie będzie różnicy.... Było już o tym na forum. Czytać ! Czytać ! Czytać ! Czytać ! Czytać ! Czytać !

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 25 kwietnia 2004, 18:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post 
Zasmuciłeś mnie tą odpowiedzią. Szkoda bo nie mam telewizora z wejsciem abym mogł oglądać nakręcony materiał. Ale dobre i to że po złożeniu do kupy mogę spowrotem przeżucić na kasetę bez straty jakości:) Dzięki wielkie będę czytał i czytał... :)

_________________
gg 4357178


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post 
Zasmuciłeś mnie tą odpowiedzią. Szkoda bo nie mam telewizora z wejsciem abym mogł oglądać nakręcony materiał. Ale dobre i to że po złożeniu do kupy mogę spowrotem przeżucić na kasetę bez straty jakości:) Dzięki wielkie będę czytał i czytał... :)

_________________
gg 4357178


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post 
Zasmuciłeś mnie tą odpowiedzią. Szkoda bo nie mam telewizora z wejsciem abym mogł oglądać nakręcony materiał. Ale dobre i to że po złożeniu do kupy mogę spowrotem przeżucić na kasetę bez straty jakości:) Dzięki wielkie będę czytał i czytał... :)

_________________
gg 4357178


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post 
Zasmuciłeś mnie tą odpowiedzią. Szkoda bo nie mam telewizora z wejsciem abym mogł oglądać nakręcony materiał. Ale dobre i to że po złożeniu do kupy mogę spowrotem przeżucić na kasetę bez straty jakości:) Dzięki wielkie będę czytał i czytał... :)

_________________
gg 4357178


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Cytuj:
nie mam telewizora z wejsciem
??? A jaki Ty masz telewizor ? Rubin ? Praktycznie teraz każdy TV ma jakieś wejście. Albo "czincze" albo Eurozłącze. Kup przejściówkę za parę złotych i po sprawie.

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2004, 21:50
Posty: 21
Post 
MAm dwa bez żadnego wejścia jeden otake a drugi jakis polski jeszcze dziadek go wystał za komuny:))))))))

_________________
gg 4357178


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
No to kiepawo... Nie kroi Ci się czasem zakup nowego TV w przyszłości ? Jeśli nie masz wejść w TV no to może masz "świeższy" magnetowid ??? I może ma on jaieś wejścia ? Powinien mieć eurozłącze...

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 25 kwietnia 2004, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Mn1s1ek napisał(a):
Obraz zgrany z kamery DV na kompa do pliku AVI DV type 1 lub 2 ma identyczną jakość jak nagranie na kasecie. Zgrywanie odbywa się bez jakichkolwiek start w jakości (mogą się jedynie gubić klatki). Inną sprawą jest to, że odpalając taki zgrany filmik na kompie nie zobaczymy idealnego obrazu jak przy podłączeniu kamery do TV.


przy zgrywaniu przez FW nie ma prawa zgubić się ani jedna klatka


poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 10:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Cytuj:
przy zgrywaniu przez FW nie ma prawa zgubić się ani jedna klatka

Hmmm... Dziwne. A czemu np. w Scenalyzerze jest na dolnej belce: Frames dropped:... ??? Myślę, że się mylisz. Rozumiem, że strumień bitów biegnie po kablu nie zmieniony ale np. dysk może niewydalać z zapisem takiej ilości danych i wtedy gubią się klatki.

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post hmm
cyt: MAm dwa bez żadnego wejścia jeden otake a drugi jakis polski jeszcze dziadek go wystał za komuny:))))))))

wczesniej napisales: Czy nie można uzyskać obrazy takiego jak widzę przy podłączeniu kamera- telewizja


sorki, ale jak w takim razie podlaczsz kamere ?? bo moje ograniczenie umyslowe nie pozwala mi na taka porcje abstrakcji.


wtorek, 27 kwietnia 2004, 08:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Mn1s1ek napisał(a):
Cytuj:
przy zgrywaniu przez FW nie ma prawa zgubić się ani jedna klatka

Hmmm... Dziwne. A czemu np. w Scenalyzerze jest na dolnej belce: Frames dropped:... ??? Myślę, że się mylisz. Rozumiem, że strumień bitów biegnie po kablu nie zmieniony ale np. dysk może niewydalać z zapisem takiej ilości danych i wtedy gubią się klatki.

jesli kop spełnia zalecane a nawet min. wymagania programu do zgrywania z kamer minDV za pomoca FW
nie ma takich mozliwości

ta ilość utraconych klatek zawsze przy zgrywaniu z mDV przez FW jest na 0
ale moze sie przydac gdy zgrywasz z analogu albo nawet mDV ale nie przez FW np. przez usb

albo konwertujesz pliki np. z amerykanskiego sytemu na pal
itd


wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL