Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 12:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Nagrywanie na kamerę - gubienie klatek - prblem! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 sierpnia 2002, 14:25
Posty: 20
Lokalizacja: Wawa
Post Nagrywanie na kamerę - gubienie klatek - prblem!
Od 3 dni walczę! Jeśli chodzi o zgrywanie z kamery (przez DV-out) to nie ma problemu, bez gubienia klatek!
Natomiast podzas ekspory zmontowanego filmu na kamerę (DV-in) co kilka sekund sypie się transmisja i są gubione całe paczki (do 1 sekundy) klatek!!!

Narazie doszedłem do tego, że przy zainstalowanym Skanerze HP4470 na
USB efekt ten występuje natomiast jeśli go wyłącze wszystko jest OK!

Narazie mam czysty jak dziewica system (XP). Nie wiem czy są jakieś jeszcze przyczyny gubienia klatek przy eksporcie filmu (np.. namiar kodeków, więcej zainastalowanych programów do obróbki filmów itp...)

Proszę opiszcie swoje doświadczenia...jakiego typu problemy u was występowały!
Na co trzeba jeszcze zwrócić uwagę???

Moja konf: P3@933MHz,
386MbRAM,
HDD WDC 80Gb 7200/8Mbcache
HDD S-Barac. III 40 GB
Geforce 2 Ti
Abit BE-6 II
Fire wire noname (chip NEC-a)
Kamera SONY-TRV25
SB Live!
USB: skaner hp4470
USB: druk hp960

czekam pilnie na opinie i pozdrawiam
BART


poniedziałek, 23 września 2002, 14:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post USB
Szczerze mówiąc nie należę do klubu zachwyconych technologią USB. Może na papierze jest OK, bo jego mozliwości są spore i upraszczaja pracę na komputerze. Inaczej jest z implementacją (choć może jednak ta technologia jest niedopracowana?). Otóż ja miałem wiele różnych problemów z USB. Największy to obciążenie PCI. Przy włączonym kontrolerze USB, ale bez działajacego na nim urządzenia, spadała wydajność karty TV - ściąganie na HDD itp, oraz problemy z wyświetlaniem. Oprócz tego przy HP930 podłączonej przez USB i włączonym WinAmpie nie mogłem drukować! To było dosyc wesołe, bo już chciałem "naprawiać" HP-ka, a przez przypadek wyłączyłem WinAmpa i poszło... Teraz zachciało mi się USB Disk 128MB. Oj dzieją się cuda. To czy taki dysk będzie działał zależy tylko od Opatrzności...
Czytałem tez ostatnio o obciążeniu systemu przez SB Extigy USB. Mozliwe że przy zgrywaniu z dysku na kamerę szyna PCI jest na tyle obciążona że pojawiają się zakłocenia...
W Twoim przypadku myślę że najzwyczajniej kontroler USB kłóci się z kartą albo urządzenia USB obciążają Ci zbyt mocno system.
Może spróbuj przepiąć kontroler FW w inny slot - może jakieś zasoby IRQ są współnie wykorzystywane przez kontroler USB i FW. No i w biosie jeśli ma dwa kontrolery USB (4 wyjścia - np 2 z tyłu + 2 na płycie, lub oba wyprowadzone z tyłu) wyłącz jednego z nich. Cóż - przy takich konfliktach trzeba kombinować. Aha - no i nowy bios by nie zaszkodził jeśli jeszcze takowego nie ściągnąłeś. To tyle porad. Powodzenia.


poniedziałek, 23 września 2002, 15:29
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 sierpnia 2002, 14:25
Posty: 20
Lokalizacja: Wawa
Post 
Dzięki za odpowiedź. Jest to chyba dobry trop. Obciążenie szyny PCI to gwóźdź do trumny dla firewire. Trafiłem na forum na stronie http://www.adobe.com. Forum jest wyśmienite! Znalazłem podobne do mnie ofiary :wink: .
Po wyłączeniu kontrolera USB Pinnaccle Studio 8 poszło jak burza. Niestety w Adobe premiere 6.0 nadal mam problemy, obraz się rwie. Będę dalej z tym walczył, przeczytałem że SB Live też porządnie obciąża PCI!

pozdro,
Bart


wtorek, 24 września 2002, 15:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W AP 6.0 będzie się rwał pomaga upgrade do 6.02


niedziela, 29 września 2002, 12:54
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL