Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 04:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 FireWire vs MegaWypasioneKarty 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 marca 2004, 13:20
Posty: 32
Lokalizacja: Jasło
Post FireWire vs MegaWypasioneKarty
Mam pytanie natury technicznej. Czy uzywając kontrolera FireWire mogę osiągnąć taką samą jakość obrazu jak przy zgrywaniu jakimiś megawypasionymi kartami typu pinnacle czy inne w których chyba większość ceny ponoszona jest na oprogramowanie? Czym się różnią takie karty od kontrolerów FireWire <wiem ze mają dodatkowe inne wejscia> ale chodzi mi o parametry techniczne zgrywanego obrazu. Z góry dzięki za opinie fachowców. Pozdrawiam ...


niedziela, 20 czerwca 2004, 12:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Jesli chodzi o jakosc to praktycznie niczym gdyz material identycznie jest zgrywany jak przy pomocy zwyklej karty FW. Pozniejsza obroba matarialu jest natomiast inna gdyz karty te uzywaja wbudowanych w sobie kodekow sprzetowych co przyspiesza prace. Uzywajac kontrolera FW pracujesz na kodeku DV Microsoftu ktory nie jest za rewelacyjny (poszukaj sobie na forum byl gdzies test porownawczy kodekow). Majac karte wideo korzystasz z jej kodeka.

_________________
__STEL_MOTION__


niedziela, 20 czerwca 2004, 12:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To nie prawda że montując na kontrolerach FW masz gorsza jakość. Z dośwadczenia wiem (bo montuje na wszelakich zewtawach z katą i bez kart tylko na FW) że kodeki programowe przelioczane przez procesor są równie dobre jakościowo co te które niby są przyspieszane przez karty Wideo. Moim zdaniem czas kart wideo mija. Teraz procesory są tak szybkie i wydajne że z dobrym programem montazowym np AP pro lub EDITION lub AVID DV montazowym mozna robić porgramy dla TV. Ja w ten sposób robie program dla polsatu i TVN. Nigy mi nie zwrócili materiału po kolaudacji, a jeszcze materieł po zgranu z kompa na DV musze skopiować na BETE analogową. I taka taśme oni dostają. Pozdrawiam


poniedziałek, 21 czerwca 2004, 09:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"Teraz procesory są tak szybkie i wydajne że z dobrym programem montazowym np AP pro lub EDITION lub AVID DV montazowym mozna robić porgramy dla TV. "

Można bo taki montaż to zwykle same proste cięcia, a więc wymagania sprzętowe żadne.
Do wideoprodukcji typu wesela musisz mieć porządny sprzęt, który zrobi to szybko i bez zbędnego czekania i tu karta video jest polecana.

W profesjonalnej TV format DVCAM jest ledwie tolerowany , a z DV to lepiej się w ogóle nie pokazywać. Przegrywanie z DV na BETE to taki trik który z jakością BEta nie ma już nic wspólnego.

pozdrawiam


poniedziałek, 21 czerwca 2004, 17:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Panie Piotrze St... był Pan kiedyś z materiałem DV choć obok TV? Wszystkie telewizje akceptują ten format (nawet niektóre w całości się na nim opierają), dotyczy to też formatów podobnych jak DVCam czy DVCpro. Przegrywanie na betę nie jest żadnym trikiem tylko wymogiem techniczym (chodzi o możliwość emisji z jednakowego źródła dla wszystkich). Podobnym trikiem jest przegrywanie taśmy filmowej na betę (do emisji) ?
Jeśli chodzi o odpowiedz na pytanie podstawowe to karty video mają wpływ na kodek ale ma tu znaczenie np. oprogramowanie które także ma najczęściej własnego kodeka. Generalnie różnice między kodekami są niewidoczne. Nie warto kupować karty nawet "MegaWypasionej" dla kodeka. Podobna sytuacja jest jeśli chodzi o rendering - karty, przy obecnej mocy procesorów nadają się do muzeum. Jedynym logicznym wytłumaczeniem ich stosowania jest możliwość uzyskania podglądu na zewnętrznym monitorze, choć i to można ominąć stosując starego Matroxa G550.

_________________
http://www.kiwifilm.pl


wtorek, 22 czerwca 2004, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"Panie Piotrze St... był Pan kiedyś z materiałem DV choć obok TV? "

Znam doskonale telewizje TVN i TV Kraków. Nikt tam nie traktuje poważnie gościa który przyjdzie z materiałem DV, no chyba że ma jakiegoś nagranego rewelacyjnego newsa.
Format DV jest formatem amatorskim . Ledwie tolerowany jest DVCAM ale tylko dlatego iż urządzenia DVCAM są bez porównania tańsze od Bety. Jakościowo to nie jest to samo.
Przypominam iż format BETA to format nieskompresowany , tymczasem DV to kompresja 5 do 1.

Mega wypasione karty kupuje się aby przyspieszyć proces produkcji. Wiedzą o tym dobrze ci którzy robia np ze 3 imprezy na tydzień Zakup karty zwróci się bardzo szybka. Inna alternatywa to zatrudnienie pracownika , a koszty są wtedy bez porównania większe.

Jeżeli nie pracował Pan nigdy na karcie video to nie masz Pan pojecia jaki to komfort pracy.
Powien tak nie znam osoby która pracując na karcie video przeszłaby na kontroler FiWi, a jeżeli już to jest podłamana komfortem pracy bez wspomagania sprzętowego

pozdrawiam


środa, 23 czerwca 2004, 09:18
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 11 października 2002, 22:04
Posty: 71
Post 
witam
a to ciekawe co piszecie robilem materialy do telwizji tvn i tvn turbo i oni opieraja sie przede wsyzstkim na formacie dvcam i dv robie relacje z rajdow i jakos wszystko robimy na soniaszach 170 i wszyscy sa zachwyceni.a pozatym mam kolege ktory pracuje w regionalnej tvp lodz i realizuje materialy na vx2000 i jakos nieodbiegaja od pozostalych!!Praca z karta do montazu a kontrolerem to jest roznica i to duza.Pracuje na roznym sprzecie na firewire pracowalem.Zrobilem pierwsza relacje do tv na nim.Naczekalem sie zanim poprzelicza paski i inne pierdolki.Ale efekt jest taki sam.Moze przy zwolnieniach i przyspieszeniach karta do montazu przewyzsza bo ma wlasne algorytmy do takich rzeczy, ale poza tym w jakosci niczym sie nierozni.Kolejny fakt to ze karty do montazu strasznie stanialy i kazdy jest w stanei za rozsadne ieniazki kupic karte sobie na allegro np.
pozdrowionka

_________________
Kamil F.
gg:1678313
e-mail:kamilekf@o2.pl


środa, 23 czerwca 2004, 09:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 11 października 2002, 22:04
Posty: 71
Post 
male sprostowanie do tego co napisalem tvn opiera sie na dvcam i dvcpro przepraszam za to dv tam:))bo chodzilo mi o to ze ja robie relacji w dvcam i dv.bo w ajkosci przeciez ncizym neiodbiega rozni sie tylko gestoscia zapisu
pozdrowionka

_________________
Kamil F.
gg:1678313
e-mail:kamilekf@o2.pl


środa, 23 czerwca 2004, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
spokojnie, to tylko Stepien jak zawsze nie ma pojecia o czym mowi - nie ma co sie nim przejmowac :) Dla niego kazda tv bedzie do konca zycia sie kojarzyc jedynie z beta i komputerem z karta matrox, prawda Stepien? :P


środa, 23 czerwca 2004, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 października 2003, 21:27
Posty: 223
Lokalizacja: W-wa
Post 
Wiem że to Stępień (pomimo że się nie podpisuje to chyba jedyna osoba mająca takie teorie) ale nie cierpię jak ktoś wprowadza ludzi w błąd. Kiedyś już na tym forum odbyła się podobna dyskusja. Wraca ona jak bumerang co kilka miesięcy.
Chciał bym, tak z ciekawości, poznać osobę która we wspomnianym TVN-ie będzie "ledwie tolerowała" materiały DV itp.
Co do kart to wolny wybór, ja nie mam kasy żeby dopłacać za karty które mogę zastąpić szybkim prcesorem.

Jedno jest pocieszające że te dyskusje przestają mnie złościć a zaczynają bawić :twisted:

_________________
http://www.kiwifilm.pl


środa, 23 czerwca 2004, 12:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 4 marca 2004, 13:20
Posty: 32
Lokalizacja: Jasło
Post Dodatek do pytania :)
Dziękuję za wasze wszystkie odpowiedzi. Ale teraz mam jeszcze pytanie. Bo mówiąc o zgrywaniu przez FiWi wspomnieliście o takimś czymś jak kodek DV. Rzeczywiście sprawdziłem sobie i zgrywany materiał jest własnie kodowany w ten sposób. Ale wspomnieliście też o kodekach takich jak DVCam czy DVCpro. Czy te kodeki są darmowe? I czy jeśli mam DV to powinienem gdzieś mieć te drugie (chodzi mi o to czy one znajdują się w jakimś kodekpaku tak jak kodekpaki divx'a). Bo powiem szczerze nie przypominam sobie zebym instalował specjalnie jakieś DV :) :D . Zawsze zgrywałem przez tuner i zgrywałem bez kompresji i myślałem ze tu będzie tak samo :) ale zdziwiłem się kiedy 45 minut materiału zajęło mi TYLKO 10 GB. Jeśli można to proszę o troszkę informacji o tych drugich kodekach. Wiem ze to nieodpowiedni dział, ale chciałem przynajmniej tę sprawę załatwić w jednej dyskusji. Mogą być linki do informacji. I jeszcze jedno na sam koniuszek. Czy gdy obrobię materiał w programie VegasVideo to mogę też spakować go którymś z kodeków DV*** zeby jakość obrazu nie uległa pogorszeniu. Dzieki z góry za kontynuację dyskusji i obiecuję, ze o tych kodekach jak jeszcze czegoś nie będę wiedział to popytam u fachofców w dziale kodeki. Pozdrawiam serdecznie :)


środa, 23 czerwca 2004, 13:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Stepień jak czegoś nie wiesz to sie nie wcinaj ! Każda TV używa w chwili obecnej DVCAMów ! /Dobra jakość za niską cenę/ Cały AGENT był krecony dla TVN kamerami SONY PD150. Ale Ty pewnie o tym nie wiesz krasnalku bo i skąd ? Karty video też nie są aktualnie do niczego potrzebne. Cały profesjonalny system AVIDA jest oparty o ... kontroler FireWire. :lol:


środa, 23 czerwca 2004, 13:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"Cały profesjonalny system AVIDA jest oparty o ... kontroler FireWire."

A słyszał Pan o dodatkowym sprzęcie do Avida zwanym MOJO ?
To dodatkowy osprzet z wyjściami analogowymi i procesorem do efektów FX. Całość kilkakrotnie droższa od Matroxa RT x100 a możliwości podobne jeśli nie mniejsze.
Avid jest oparty przede wszystkim o bardzo drogie oprogramowanie.
Jeśli ktoś kupił oryginał Avida to niech się pochwali na tym forum.

"Każda TV używa w chwili obecnej DVCAMów ! /Dobra jakość za niską cenę"
Jakość nijak się ma do Bety, powie ci to każdy kto pracuje w telewizji. Cena gra role tylko w niedoinwestowanych polskich telewizjach. Zobacz w wiadomościach na zagranicznych reporterów czym filmują.


środa, 23 czerwca 2004, 14:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wlasnie. Zobacz np. na CNN lub FOX NEWS, przebitki na operatorow kamer.Mozesz czesto zobaczyc ze w reku maja nic innegi tylko Panasonica AG-VX100 ! To przecierz zwykle DV ! Pewno ich nie stac na nic lepszego......
Szkoda z Toba polemizowac bo o niczym nie masz pojecia


środa, 23 czerwca 2004, 16:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co ty gadasz facet. Panasonica to w żadnej telewizji nie widziałem . Tylko Sony albo JVC w ostateczności. Zaden profesjonalista nie używa standardu DV , no chyba że na nic innego go nie stać. Mówimy o TV gdzie obraca się milionami dolarów , a nie o wideofilmowaniu.


środa, 23 czerwca 2004, 17:28
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL