Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 13:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 zestaw Easy DV na Allegro? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post zestaw Easy DV na Allegro?
Witam, Jestem zupełnie zielony w dziedzinie montażu cyfrowego video a chciałbym montować i zgrywać własne filmy z kamery miniDV na CD lub DVD (jeszcze się nie zdecydowałem) oraz przegrać na płyty kolekcję starych nagrań z kaset VHS.
Czy ktoś znający temat mógłby mi napisać czy "kompletny zestaw do montaż wideo Easy DV", który jest masowo sprzedawany na Allegro za 150 zł to kant czy rzeczywiście za takie pieniądze można otrzymać dobrej jakości kartę video, program Ulead VideoStudio 7 SE DVD + dodatki (link do przykładowej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30416930. Może ktoś ma już jakieś doświadczenia z pracy z tym zestawem. Dodatkowo proszę o info czy ta karta pracuje w tak wychwalanym na tym forum standardzie FireWire czy nie?.


piątek, 10 września 2004, 17:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
wspomnianej aukcji nie znajduje, jednak tu jest opisywany towar
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30416930

ta karta to po prostu najzwyklejszy kontroler fire wire, tylko tyle ze z dodanym fajnym dla poczatkujacym softem ulead'a

z tego co widze na allegro mozna takowy kontroler kupic z kablem nawet za ok 50zl,
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30898736

jesli ci nie zalezy na sofcie to juz wiesz ze nie warto
jesli chcesz wyprobowac ten program z zestawu to mozesz sciagnac darmowego triala ze strony producenta

jesli nabierzesz checi do zakupu to mozesz go kupic w wersji se np za 70zl
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30750435


update :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30692333
to jest ciekawe cenowo, tylko ze w tresci napisano ze soft jest w wersji 6, a na zdjeciu jest 7, jesli jest to "siodemka" to w zasadzie jest to taki sam zestaw jak ten za 150zl


piątek, 10 września 2004, 18:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Ten "kompletny zestaw do montażu wideo Easy DV" to oferta w sam raz dla tych co lubią przepłacać podwójnie za coś co mozna mieć już za 60-70zł. ten "zestaw" to nic innego jak zwykły kontroler FireWire z oprogramowaniem i kabelkiem opakowany w ładne kolorowe pudełko i głośno i krzykliwie reklamowany na allegro (choć w sklepach też już to widziałem).
Kup sobie zwykły kontroler FireWire w cenie ok. 70zł. Zwróć uwagę aby był w zestawie kabelek i jakiś soft (polecam na początek Ulead Video Studio) i zacznij sie bawić w montaż a nie nabijaj kasy cwaniakom którzy żerują na nieświadomości początkujących.
Zobacz na przykład tutaj: to też jest "kompletny zestaw do montażu wideo" a o połowe tańszy:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30599229
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30910059
Zreszta taki kontroler można kupić też bez softu, który można pobrać ze strony producenta (oczywiście trial): http://www.ulead.com


piątek, 10 września 2004, 18:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano czwartek, 30 września 2004, 12:57 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 10 września 2004, 18:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 8 września 2004, 22:40
Posty: 19
Lokalizacja: Augustów
Post 
ja niestety się naciołem na to. Kupiłem za 150zł :( > No ale człowiek uczy się na błędach. Te dodatki to ani razu ich niewykorzystywałem, bo nie sa do niczego potrzebne


piątek, 10 września 2004, 20:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 04:33
Posty: 158
Lokalizacja: Białystok
Post 
mss napisał(a):
ja niestety się naciołem na to. Kupiłem za 150zł :( > No ale człowiek uczy się na błędach. Te dodatki to ani razu ich niewykorzystywałem, bo nie sa do niczego potrzebne

o w mordkę :o
"trochę" przepłaciłeś - na 2 raz wpadnij najpierw na forum = kaska w kieszeni :-)

_________________
JVC - GR-D 73E


poniedziałek, 13 września 2004, 02:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 11:11
Posty: 3
Lokalizacja: Oświęcim
Post DZIĘKUJE WAM BARDZO!!
Witam! Jestem nowy i już na początek wielkie dzięki. Właśnie byłem zainteresowany taką aukcją "KOMPLETNY ZESTAW EASY DV" za 150 złociszy! Dobrze że wcześniej trafiłem na to forum. Ale bym sie przejechał. Co prawda 70 złotych przepłacić to nie wielka tragedia ale to w sumie przebicie 100%!!!! 8O ZDZIERCY!
Kupiłem kamerke JVC GR D23E! Do kamerki niestety nie dostałem rzadnego softu. Teraz poszukuje na allegro karty FireWire no i jakiegoś oprogramowania do zgrywania filmów. Krisss! Dzięki za linki! Chyba sie skusze!
POZDRAWIAM!


poniedziałek, 13 września 2004, 11:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: DZIĘKUJE WAM BARDZO!!
dbozek napisał(a):
Witam! Jestem nowy i już na początek wielkie dzięki. Właśnie byłem zainteresowany taką aukcją "KOMPLETNY ZESTAW EASY DV" za 150 złociszy! Dobrze że wcześniej trafiłem na to forum. Ale bym sie przejechał. Co prawda 70 złotych przepłacić to nie wielka tragedia ale to w sumie przebicie 100%!!!! 8O ZDZIERCY!
Kupiłem kamerke JVC GR D23E! Do kamerki niestety nie dostałem rzadnego softu. Teraz poszukuje na allegro karty FireWire no i jakiegoś oprogramowania do zgrywania filmów. Krisss! Dzięki za linki! Chyba sie skusze!
POZDRAWIAM!


jak do karty nie bedzie dołaczony
to cos z tego się przyda
http://www.divx.pl/down.php?id=9
http://cdrinfo.pl/software/software.php


poniedziałek, 13 września 2004, 12:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ale jeśli masz zamiar zgrać kolekcję kaset VHS to ten kontroler Ci tego nie umożliwi, bo służy do zgrywania ze źródeł cyfrowych. Tobie potrzebna byłaby karta wideo (np. Pinnacle DC10+) lub tuner TV z wejściami analogowymi lub karta graficzna z wejściem video. Jednak w przypadku dwóch ostatnich nie uda ci się zgrać materiału w pełnej rozdzielczości PAL, choć w przypadku kaset VHS nie ma to raczej większego znaczenia i wystarczy niższa.


poniedziałek, 13 września 2004, 13:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 11:11
Posty: 3
Lokalizacja: Oświęcim
Post Re: DZIĘKUJE WAM BARDZO!!
jam3 napisał(a):
jak do karty nie bedzie dołaczony
to cos z tego się przyda
http://www.divx.pl/down.php?id=9
http://cdrinfo.pl/software/software.php



Jutro kupuje nagrywarke DVD to może tam będzie jakis sofcik. A jak nie to z tej listy napewno coś sie przyda :!: Więc wielkie dzięki :!: Ps. Jak by ktoś mógł mi jeszcze powiedzieć który z tych programików pozwoli mi wgrać napisy w formacie .txt do filmu by potem nagrać go na DVD :?: Z GÓRY DZIĘKI :!:


poniedziałek, 13 września 2004, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: DZIĘKUJE WAM BARDZO!!
dbozek napisał(a):
jam3 napisał(a):
jak do karty nie bedzie dołaczony
to cos z tego się przyda
http://www.divx.pl/down.php?id=9
http://cdrinfo.pl/software/software.php



Jutro kupuje nagrywarke DVD to może tam będzie jakis sofcik. A jak nie to z tej listy napewno coś sie przyda :!: Więc wielkie dzięki :!: Ps. Jak by ktoś mógł mi jeszcze powiedzieć który z tych programików pozwoli mi wgrać napisy w formacie .txt do filmu by potem nagrać go na DVD :?: Z GÓRY DZIĘKI :!:

http://www.divx.pl/download.php?page=1&id=006002
np. DVD Subtitle Tools
im pewnie wiele innych


poniedziałek, 13 września 2004, 14:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 04:33
Posty: 158
Lokalizacja: Białystok
Post 
jesli kupujesz nagrywarkę dvd w wersji box to na bank będzie sporo softu.a jeśli oem to i tak z softem nie powinno być większego problemu - pozdrawiam
napisz też jaką nagrywarkę kupiłeś i jak się sprawuję ponieważ taki sam zakup planuję "na dniach" :-)

_________________
JVC - GR-D 73E


poniedziałek, 13 września 2004, 15:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 11:11
Posty: 3
Lokalizacja: Oświęcim
Post NO I MAM!
djx napisał(a):
jesli kupujesz nagrywarkę dvd w wersji box to na bank będzie sporo softu.a jeśli oem to i tak z softem nie powinno być większego problemu - pozdrawiam
napisz też jaką nagrywarkę kupiłeś i jak się sprawuję ponieważ taki sam zakup planuję "na dniach" :-)



No i miałeś racje :!: Wraz z nagrywarką która jest w wersji OEM dostałem płytke z kilkoma programikami, np. WinDVD Recorder 5, WinDVD Creator 2, DVD Copy i Nero Express 6. :D
Ps. Jest to Samsung SH-W08A o prędkości nagrywania x8. A co do tego jak sie sprawuje to dam znać. POZDRAWIAM!


wtorek, 14 września 2004, 15:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuję wszystkim za rozjaśnienie tematu. Proszę jeszcze o rozwinięcie tematu zgrywania do komputera nagrań z kaset VHS na czym także mi zależy.
W odpowiedzi powyżej Matrix podał 3 sposoby. Ja słyszałem jeszcze o użyciu kamery jako przejściówki pomiędzy magnetowidem a komputerem (układ: magnetowid-wejście AV/S-Wideo kamery-wyjście DV kamery-gniazdo WireFire kontrolera w kompie). Jak oceniacie takie rozwiązanie? Czy powoduje ono utratę jakości nagrania względnie posiada jakieś inne wady? I czy przekaz sygnału odbywa się wtedy "on-line" czy też najpierw trzeba nagrywać na kasety miniDV w kamerze?
Pytam, bo jeśli opisane rozwiązanie nie sprawdza się w praktyce to zamiast kontrolera WF będę musiał kupić kartę wideo.


wtorek, 14 września 2004, 17:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
slave napisał(a):
Dziękuję wszystkim za rozjaśnienie tematu. Proszę jeszcze o rozwinięcie tematu zgrywania do komputera nagrań z kaset VHS na czym także mi zależy.
W odpowiedzi powyżej Matrix podał 3 sposoby. Ja słyszałem jeszcze o użyciu kamery jako przejściówki pomiędzy magnetowidem a komputerem (układ: magnetowid-wejście AV/S-Wideo kamery-wyjście DV kamery-gniazdo WireFire kontrolera w kompie). Jak oceniacie takie rozwiązanie? Czy powoduje ono utratę jakości nagrania względnie posiada jakieś inne wady? I czy przekaz sygnału odbywa się wtedy "on-line" czy też najpierw trzeba nagrywać na kasety miniDV w kamerze?
Pytam, bo jeśli opisane rozwiązanie nie sprawdza się w praktyce to zamiast kontrolera WF będę musiał kupić kartę wideo.

b.dobre rozwiazanie
kamerka robi za konwerter analogowy -cyfrowy
nie trzeb zgrywac na kasety nie ma takiej potrzeby
jeden problem nie kazda kamera to potrafi
moja np. tak
jakosc ihmo miodzio


wtorek, 14 września 2004, 18:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL