Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 03:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 jeszcze nawet nie początkująca. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post jeszcze nawet nie początkująca.
Witajcie!!, posiadam analogową kamerę firmy Canona i komputer. Chciałabym to jakoś ze sobą połączyć. Proszę o poradę a mianowicie jaką kartę powinanm kupić i co jeszcze. Będzie mi ona potrzebna do zgrywania z kamery na dysk i obróbka. Zależy mi aby film nie stracił na jakości. Pozdrawiam.


sobota, 2 listopada 2002, 13:25
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 29 maja 2002, 21:58
Posty: 20
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Jesli chodzi o jakość to na pewno nie bedzie ona krystaliczna. Jeśli nie masz cyfowej kamery to proponowałbym zakup dobrej karty graficznej z wejściem video, która umożliwia zgrywanie filmu od razu z dużą kompresją. Ja mam karte Asusa AGP-V3800 z wejściem i wyjściem i mogę zgrywać filmy przez gniazdo Composit lub SVHS. Ma ona własne codeki i nie muszę się zbytnio martwić o rozmiar zgranego pliku zwłaszcza jak zgrywam film w rozmiarze 352x288 (pod materiał VCD).
Może są inne sposoby ale ja znam taki. Powodzenia

_________________
Mój sprzęt: AMD XP 2.5; płyta GIGABYTE GA-vt600 1384; 512 DDR; dysk Caviar 80GB w trybie DMA; grafika ASUS AGP-V3800. Mam nadzieję, że jest wystarczający do montażu :-)


sobota, 2 listopada 2002, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
[quote="Markem"]. Ja mam karte Asusa AGP-V3800 z wejściem i wyjściem i mogę zgrywać filmy przez gniazdo Composit lub SVHS. Ma ona własne codeki i nie muszę się zbytnio martwić o rozmiar zgranego pliku zwłaszcza jak zgrywam film w rozmiarze 352x288 (pod materiał VCD).

...a ja mam AGP-V6800DeLuxa i jest tragicznie :( .Material, ktory przechwycilem z Hi8 na tym nawet nie umywa sie do DV przez firewire.
Jesli kolezance zalezy na jakosci w zadnym wypadku nie polecalbym karty graficznej z pseudoobrobka video.Sam sie na tym przejechalem i strasznie tego zaluje.Do analogu polecalbym min.karte DC10+ Pinnacle Systems.Stosunkowo niedrogo mozna kupic ja na allegro.


niedziela, 3 listopada 2002, 03:05
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 29 maja 2002, 21:58
Posty: 20
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
"Material, ktory przechwycilem z Hi8 na tym nawet nie umywa sie do DV przez firewire"

A czy udało Ci się potem zrobić z tym materiałem DV coś dobrego, np dobrej jakości SVCD bo ja też mam FireWire i za diabła nie mogę zgranego materiału przetworzyć na dobre SVCD takie jak np można uzyskać z materiału zripowanego z płyty DVD. Szlag mnie już trafia bo niby na tym forum dużo się na ten temat gada ale własciwie nic z tych rad mi się nie sprawdza. Powiedz mi czy ta Twoja karta AGP-V6800DeLux ma możliwość zgrania materiału w rozdzielczości 480x576?
Dzięki

_________________
Mój sprzęt: AMD XP 2.5; płyta GIGABYTE GA-vt600 1384; 512 DDR; dysk Caviar 80GB w trybie DMA; grafika ASUS AGP-V3800. Mam nadzieję, że jest wystarczający do montażu :-)


niedziela, 3 listopada 2002, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Kurcze znalazłam kartę DC 10+ Pinnacle na Allegro koszt ok 700 zł, myślałam że może taniej, ale to jest karta profesionalna. Czy rzeczywiście taka jest mi potrzebna.


niedziela, 3 listopada 2002, 18:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
DC 10+ nie jest kartą profesjonalną a nawet półprofesjonalną. Poza tym można ją kupić taniej niż za 700zł. Wystarczy odrobina cierpliwości. :!:


niedziela, 3 listopada 2002, 19:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 maja 2002, 07:12
Posty: 37
Post 
[quote="Markem
A czy udało Ci się potem zrobić z tym materiałem DV coś dobrego, np dobrej jakości SVCD bo ja też mam FireWire i za diabła nie mogę zgranego materiału przetworzyć na dobre SVCD[/quote]

Udało się :). TPGEnc, max. bitrate dla SVCD, deinterlace i jest OK. Można również po obróbce z powrotem przez kamerę na magnetowid i też jest OK :).


czwartek, 7 listopada 2002, 09:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 29 maja 2002, 21:58
Posty: 20
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Ravk napisał(a):
Udało się :). TPGEnc, max. bitrate dla SVCD, deinterlace i jest OK. Można również po obróbce z powrotem przez kamerę na magnetowid i też jest OK :).

Też tak robię i dodaję nawet redukcję szumu w TMPEGen'nie i uzyskana jakość może jest wystarczająca na komputerze, ale kiedy oglądam to na TV ze stacjonarnego DVD to jakość nie jest zadawalająca. straszna pixeloza. Lepszą jakość uzyskuję kiedy najpierw materiał DV przerabiam na Divx i z niego dopiero przerabiam na SVCD, lecz jest to strasznie okrężny sposób.

_________________
Mój sprzęt: AMD XP 2.5; płyta GIGABYTE GA-vt600 1384; 512 DDR; dysk Caviar 80GB w trybie DMA; grafika ASUS AGP-V3800. Mam nadzieję, że jest wystarczający do montażu :-)


piątek, 15 listopada 2002, 14:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 20 listopada 2002, 23:13
Posty: 2
Post DC 10 plus
mam DC 10 plus
i spore doświadczenie do montażu
więc ja chcesz to pisz
mlody300@poczta.onet.pl


środa, 20 listopada 2002, 23:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL