Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 03:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Magnetowid i kaseta VHS z Frncji 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Magnetowid i kaseta VHS z Frncji
Witam. Posiadam Panasonic NV-HV61 i kasetę kupioną we Francji. Na kasecie widnieją oznaczenia VHS Secam-v.f.
Problem mój polega na tym, że mogę ją odtwarzać, ale tylko w kolorach czarno białym. Czy ktoś wie, co mogło by temu zaradzić, ewentualnie, co zrobić aby były kolory? A może to nie wina magnetowidu tylko telewizora?

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 22 kwietnia 2005, 17:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Magnetowid i kaseta VHS z Frncji
TOKKSA napisał(a):
Witam. Posiadam Panasonic NV-HV61 i kasetę kupioną we Francji. Na kasecie widnieją oznaczenia VHS Secam-v.f.
Problem mój polega na tym, że mogę ją odtwarzać, ale tylko w kolorach czarno białym. Czy ktoś wie, co mogło by temu zaradzić, ewentualnie, co zrobić aby były kolory? A może to nie wina magnetowidu tylko telewizora?

bo to jest kasetaw systemie secam
widocznie twoj sprzet nie możliwości prawidłowo odt. nagran w tym systemie
starsze /inne magnetowidy bez problemu powiny sobie poradzic one to miały secam i pal a niektóre nawet ntsc oprócz pal-u i secam-u


piątek, 22 kwietnia 2005, 18:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Tak jak pisze Kolega jam3.
Dodam tylko, że przy wprowadzaniu telewizji kolorowej w Polsce był system SECAM i pamiętam czasy jak zaczęło się wariactwo z kasetami VHS z zachodu (system PAL) to większość montowała w odbiornikach telewizyjnych dekodery PAL (np. telewizor RUBIN Made in ZSRR był tylko w Secamie dopiero pierwsze polskie Jowisze a potem Neptuny miały już dekodery Secam/PAL). Do tego dochodziło jeszcze przesunięcie fonii (system OIRT i zachodni CCIR). W latach 80-tych magnetowidy posiadały ustawienia tych parametrów na przełącznikach (Panasonic kupowało się w sklepach PEWEX za bony dolarowe lub dolary - to były czasy, taki magnetowid NV-G45 jeszcze mam i jest sprawny).
No ale dość już tych wywodów.
Reasumując : Potrzebujesz zarówno magnetowid i telewizor w systemie SECAM.
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 22 kwietnia 2005, 20:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:29
Posty: 930
Lokalizacja: olsztyn
Post 
Obawiam się ,że niestety prawda jest jeszcze inna. Jak pamiętam secam francuzki to inny typ systemu niż secam polski. I posiadanie starego magnetowidu nic nie pomoże .Ponieważ jego częstotliowść jest inna .Pamiętam ,że na starym magnetowidzie z sacamem też chodził na czarno biało.


niedziela, 24 kwietnia 2005, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Systemy telewizyjne : http://serwis-tv.com/strojenie.html
Pozdrawiam.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 24 kwietnia 2005, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:29
Posty: 930
Lokalizacja: olsztyn
Post 
Czyli jest tak jak podałem - to rózne systemy.


niedziela, 24 kwietnia 2005, 23:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Maryś to szczera prawda, secam francuski to jak cała Francja inna bajka.Odtwarzanie tego typu kaset w starych czasach na starym szprzęcie PAL-SECAM powodowało obraz czarno-biały lub w całości lekko czerwony.Wydaje mi się że bez transkodera systemów się nie obędzie.


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Ok a gdzie takie transkodowanie systemów można wykonać i ile to może kosztować. Kaseta czas trwania 1:25 godz.
aaaa dzieki za wasze cenne odpowiedzi. Czowiek uczy się całe życie a wy mi w tym pomagacie dzięki.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL