Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 12:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Zrzut VHS: Dazzle DVC 120 + Pinnacle Studio 9 - problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 15:44
Posty: 1
Post Zrzut VHS: Dazzle DVC 120 + Pinnacle Studio 9 - problem
Witam!

Ostatnio kupilem konwerter Dazzle DVC 120 na USB do konwersji sygnalu
analogowego na cyfrowy. No i mam problem :( bo to dosyc nie dziala. Otoz - zaraz po rozpoczeciu przechwytywania obrazu (Pinnacle Studio 9.0) na okienku kontrolnym obraz zaczyna skakac i sie rwac, za to dzwiek idzie jakby byl puszczony dwa razy za wolno (czyli wszyscy mowia powolnym basem itd). Wyglada mi to na jakies opoznienia w transferze - bo kiedy wylacze kamere, obraz w oknie kontrolnym na monitorze jeszcze pare sekund jest (mimo ze kamera jest juz off), a dzwiek potrafi i byc slyszalny i w pol minuty po wylaczeniu zrodla (kamery...). Oczywiscie zrzucony material tak samo skacze i dzwiek jest tak samo za wolny.

Co juz zrobilem: kupilem dodatkowe 256 RAMu (mam 512 RAM), dokupilem osobny dysk do zrzucania filmow, procesor to Athlon 2400+. Przetestowalem tez urzadzenie na slabszym kompie - 256RAM, Athlon 1800+ i dodatkowo stare USB 1.1. Tu XP mi zglaszal, ze urzadzenie moze chodzic szybciej jak sie go podlaczy do High Speed USB port :). Jednak efekt na wolniejszej maszynie byl dokladnie taki sam jak na szybszej - a powinien byc teoretycznie gorszy :)

Na szbyszym kompie SiSoft Sandra wykrywa USB 2.0 480mbit - to przeciez powinno wystarczyc. Podczas zrzutu obciazenie procka wg Menedzera Zadan Windows -> Wydajnosc wynosi 15-20%. Dysk rowniez nie mieli jakos szalenczo (podobno wymagane jest 4MB/sek, dysk wyrabia wiele razy wiecej). Co wiec moze byc przyczyna? Jesli bedzie trzeba, moge zrzucic do mpga kawalek takiego filmu. Moze ktos pomoze...

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc!

_________________
Wojtek Maryański


sobota, 26 listopada 2005, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Cześć

Nie znam twojego urzadzenia, ale nie masz wyjscia firewire w nim?
USB nie nadaje się do przesyłu video choćiaz producent nie wiem jak by zapewniał ze jest ok.
Wideo musisz przesyłac przez firewire. Chyba, że ten twój konwerter ma tylko usb.


sobota, 26 listopada 2005, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
mmstudio napisał(a):
USB nie nadaje się do przesyłu video choćiaz producent nie wiem jak by zapewniał ze jest ok.
Wideo musisz przesyłac przez firewire.

Nieprecyzyjnie.
Pasmo przenoszenia dla standardów USB i IEEE 1394 :
USB 1.1 - 1,5 lub 12 Mbit/s
USB 2.0 - 120, 240, 480 Mbit/s
IEEE 1394a - 100, 200, 400 Mbit/s
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 26 listopada 2005, 21:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Na tym forum USB to twój wróg a firewire to cacy, używałem Dazzle 150 do zgrywania kaset VHS z magnetowidu przez USB i było ok. Teraz zgrywam na DVD z kamery GS-35 przez USB i też bez problemów ( niestety mój laptop nie posiada jedynie słusznego portu firewire ani pcmcia dlatego przez USB ).
A na temat: winny twoich problemów jest chyba soft (bo sprzęt masz mocniejszy: u mnie laptop, celeron 2,8, 512 pamięci, grafika zintegrowana), spróbój pogrzebać w ustawieniach zgrywania w Pinaclu i ściągnij sobie najnowszą wersję programu.
Pozdrowienia


niedziela, 27 listopada 2005, 00:55
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 23 sierpnia 2005, 10:29
Posty: 15
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
No problem jest na 98% po stronie sterowników do płyty głównej. W momencie gdy podpina się urządzenie na USB 2.0. nie powinien wyskoczyć inny komentarz w Windows niż informacja o podłączniu urządzenia !!
Jeśli masz złe stery wyskoczy komunikat tak jak w przypadku USB 1.0 że "Podłączono pod zwykły kontroler urządzenie HI Speed .. " i coś tam dalej niestety nie pamiętam. Ja również to miałem na Daazlu 150. Siedziałem, kombunowałe....... a tu ... stery złe dp płyty głównej.
Zgodzę się z fraglesem że te urządzenia na USB działają poprawnie i nie ma co tragizować. Problem zazwyczaj leży po stronie konfiguracji naszego sprzętu, a większość osób niestety nie słusznie zwala wine na nowe urządzenia.
:D Pozdrawiam wszystkich.


wtorek, 13 grudnia 2005, 08:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL