Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 10:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 problem z VIVO 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 kwietnia 2006, 11:46
Posty: 19
Post problem z VIVO
Witam mam problem mam nadzieję że ktoś będzie mi mógł pomóc. Postaram się zamieścić maximum informacjii. Posiadam karte Nvidia GeForce Fx 5600 MSI z VIVO. Chodzi o zgranie materiału z kasety VHS do divx. Podłączam wszystko tak jak trzeba kabelek cinchowy od magnetowidu video OUT, do karty graficznej video IN (kabelek na pewno sprawny w drugą stronę czyli obraz z kompa na tv wszystko działa ok na tym samym kabelku).Następnie odinstalowuje stare sterowniki, instaluje najnowsze ze strony nvidii oznaczone international http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_84.21_pl.html w czasie instalacjii wyskakuje okienko o zgodności tak jak zawsze daję mimo to kontynuuj ,resetuję komputer poźniej instaluje sterowniki WDM http://www.nvidia.com/object/wdm_geforce2-fx_2.26.html w czasie instalacji również chyba ze dwa razy wyskakuje okienko o zgodności daję również mimo to kontynuuj, później resetuje komputer, z lewej strony na dole pojawia się okienko wykryto nowy sprzęt nvidia wdm capture driver później pojawia się kolejne okienko z A/V crossbar następnie pojawia się okienko czy chcę się podłączyć do microsoftu żeby znaleźć sterowniki ja daję nie i tutaj zaczynają się schody są dwie mozliwości albo dajemy żeby komputer sam automatycznie wyszukał sterowniki albo sami je wybieramy z katalogi ze sterownikami WDM. Problem polega na tym że po instalacji wchodzę do przechwytywania w movie makerze i widać tylko zielony obraz lub jakieś inne barwy to samo jest na virtualdubie. Najdziwniejsze w tym jest to że gdy tą samą kartę z tymi samymi kablami wkładam do innego komputera i tam robię wszystko tak jak wyżej opisałem to tam wszystko świetnie działa za każdym razem i na movie makerze i virtualdubie. Problem w tym że na tym komputerze jest wolniejszy procesor. Nie rozumiem czemu na jednym komputerze ta sama karta działa bardzo dobrze a na lepszym wogóle. Próbowałem już formatować partycję systemową c: próbowałem sterowników które miałem wraz z kartą i nic a na drugim komputerze wszystko działa. Nie wiem czy mam sformatować cały dysk wszystkie partycje ? instalować directX , albo może tutaj wersja windowsa ma znaczenie sp2 czy co prosze o pomoc z góry dziękuję smilies/scratchhead.gif


niedziela, 23 kwietnia 2006, 12:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
A czemu dajesz tak stare sterowniki WDM? Najnowsze zdaje się są w wersji 4.13 i powinny działać ze wszystkimi kartami nVidii w VIVO. Po zrestartowaniu kompa o ile pamiętam kreator poprosi cię o zainstalowanie jeszcze dwóch rzeczy i trzeba mu na to zezwolić, zrobi to automatycznie, gdyż dane potrzebne mu są zawarte w pliku tymczasowym. Jeżeli jest jakiś problem, nalezy kombinować, zwłaszcza ze sterami... nie zawsze te najnowsze są najlepsze. Napisz też, czy próbowałeś zgrać coś mimo zielonego ekranu. U mnie kiedyś tak się zdarzyło, nie pamiętam przy jakim sofcie, że był zielony ekran, ale materiał został przechwycony poprawnie. Pozdrawiam.


niedziela, 23 kwietnia 2006, 12:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 kwietnia 2006, 11:46
Posty: 19
Post odpowiedź
próbowałem przechwycić i nic, zainstalowałem tez te sterowniki http://www.nvidia.pl/object/wdm_geforce_4.13_pl.html tylko ze one sa na geforce 6i 7 po zainstalowaniu tychze sterownikow po restarcie nic sie nie pojawia patrzyłem do menedżera urządzeń i są tam capture driver i a/v crossbar ale jest czarny ekran w virtual dubie i movie makerze, najbardziej mnie dziwi ze na jednym komputerze niewazne jakie wdm wszystko ok a na drugim nic :/ pozdrawiam


niedziela, 23 kwietnia 2006, 14:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 16 lipca 2005, 13:30
Posty: 110
Lokalizacja: Warszawa
Post 
sprubuj tym programem "iuvcr" (o ile się nie mylę, tworzy tymczasowe pliki potrzebne do przegrania materiału) miałem podobne objawy co prawda przy radku x700 vivo i wystarczyło że uruchomilem ten program i do czasu restartu sys wszystkie programy bez problemu przegrywały materiał.


niedziela, 23 kwietnia 2006, 14:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 kwietnia 2006, 11:46
Posty: 19
Post odpowiedź
próbowałem iuVCR i też nic czarny ekran :/


niedziela, 23 kwietnia 2006, 15:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Czegoś chyba brakuje w systemie. Jaką wersję directX zainstalowałeś? Zrób test directX i zobacz, czy nie mają błędów.


niedziela, 23 kwietnia 2006, 17:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 kwietnia 2006, 11:46
Posty: 19
Post odpowiedź
hmm próbowałem instalować directx_9c_redist tylko nie ma wogóle procesu kopiowania plików coś nie działa a ten test to mógłbyś napisać jak go zrobić ? pozdrawiam


niedziela, 23 kwietnia 2006, 18:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
w windowsie w system 32 znajdź plik o nazwie dxdiag.exe, uruchom go i przejdź wszystkie testy, które proponuje :)


niedziela, 23 kwietnia 2006, 23:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 kwietnia 2006, 11:46
Posty: 19
Post odpowiedź
uruchomiłem dxdiag i w zakładce DirectX nie znalazł żadnych problemów

[ Dodano: Pon Kwi 24, 2006 7:29 pm ]
Przeprowadziłem formatowanie partycji systemowej i to nic nie daje dalej nie widać obrazu :/

[ Dodano: Pią Kwi 28, 2006 8:15 pm ]
nie ma nikt pomysłu co zrobić żeby vivo zadziałał na tym lepszym komputerze ?


niedziela, 23 kwietnia 2006, 23:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL