Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 04:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 czy cos nie tak z magnetowidem ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 00:11
Posty: 2
Post czy cos nie tak z magnetowidem ?
Mam magnetowid firmy sony typ SLV-SE 730 i kamerę cyfrowa JVC . Chciałbym zgrać kasetę VHS na komputer przez kamerę lecz mam problem z magnetowidem. Jak podłączę magnetowid do kamery i w kamerze włączę w menu kamery A/V-DV OUT na ON to na wyświetlaczu kamery jest czarno biały obraz i „skrzywiony” Natomiast jak podłączam w ten sam sposób odtwarzacz DVD do kamery wszystko jest okej Czy może ktoś miał podobny przypadek czy cos nie tak jest z moim magnetowidem, może cos należy przestawić ?


wtorek, 16 stycznia 2007, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Sprawdż jaki obraz wychodzi z magnetowidu, podłączając go do telewizora. Sprawdż czy nie jest przełączony na NTSC, jeśli obraz taki sam.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


wtorek, 16 stycznia 2007, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: czy cos nie tak z magnetowidem ?
arkmet napisał(a):
Mam magnetowid firmy sony typ SLV-SE 730 i kamerę cyfrowa JVC . Chciałbym zgrać kasetę VHS na komputer przez kamerę lecz mam problem z magnetowidem. Jak podłączę magnetowid do kamery i w kamerze włączę w menu kamery A/V-DV OUT na ON to na wyświetlaczu kamery jest czarno biały obraz i „skrzywiony” Natomiast jak podłączam w ten sam sposób odtwarzacz DVD do kamery wszystko jest okej Czy może ktoś miał podobny przypadek czy cos nie tak jest z moim magnetowidem, może cos należy przestawić ?



witam
zgranie kasety VHS na kamerkę cyfrową nie jest łatwą sprawą. Chodzi przede wszystkim o techniczne połączenie kamery i magnetowidu. Z magnetowidu wykorzystać można (praktycznie) wyjście scart (inaczej eurozłącze). Teraz należy zaopatrzyć się w przejściówkę eurozłącze-czinch, ale takią która ma przesył w dwie strony (posiada przełącznik in/out). Kupiłem taką na allegro chyba za 9 zł. Kamerka musi mieć porty in/out, inaczej nic się nie nagra. Posiadam JVC GR-D73E, która ma wszystkie wejścia in/out. Dopiero w tak polączonym zestawie udaje się nagrać materiał analogowy na cyfrową kamerkę. Jeżeli chodzi o twoje podłączenie magnetowidu z kamerką JVC, to myślę że dlatego nic się nie udaje, bo wykorzystujesz firmowy adapter eurozłącze-czincz. A on jest tylko 'jednostronny' out. Twój DVD daje in/out cyfrowe i dlatego kamerka nie ma problemu. Jak wygląda w praktyce takie podłączenie, przesyłam zdjęcia i
pozdrawiam


wtorek, 16 stycznia 2007, 20:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 00:11
Posty: 2
Post 
Jak podłączam magnetowid do TV przez euro wszystko jest dobrze ( na zdjęciu są wszystkie wyjścia z magnetowidu) . Przesyłam również zdjęcie przejściówki eurozłącze-czinch której używam do zgrania VHSa na komputer przez kamerę Czy możliwe ze cos nie tak jest z moim magnetowidem ?


wtorek, 16 stycznia 2007, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
panowie wstawiajcie zdjęcia w jakiś normalnych rozdzielczościach!!!

_________________
Powoli do celu...


wtorek, 16 stycznia 2007, 22:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
arkmet napisał(a):
Jak podłączam magnetowid do TV przez euro wszystko jest dobrze ( na zdjęciu są wszystkie wyjścia z magnetowidu) . Przesyłam również zdjęcie przejściówki eurozłącze-czinch której używam do zgrania VHSa na komputer przez kamerę Czy możliwe ze cos nie tak jest z moim magnetowidem ?


witam
Wg. zdjęć masz Arkmet wszystko co potrzeba. Musisz włożyć adapter w magnetowid do eurozłącza (to czarne), ustawić adapter na 'IN', kamerkę w pozycji PLAY z (opcją REC)i włączyć magnetowid i przechwycić video z VHS. Aha, ważna sprawa. Sprawdź, czy w menu VIDEO kamery masz ustawioną opcję wprowadzania sygnału audio/video ze złączy AV i S-video, czyli S/AV INPUT-ON. To tyle co mi przychodzi do głowy, a za 'rozdiałkę' sdjęc - sorry poprawię się.
pozdrawiam


środa, 17 stycznia 2007, 00:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL