Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 20:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 problem z telewizją przez magnetowid 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 września 2007, 22:30
Posty: 2
Post problem z telewizją przez magnetowid
Witam.

Szukam pomocy z męczącym mnie od pewnego czasu problemem. Mam telewizje kablową z UPC. Chcialem podlaczyc kabel przez magnetowid, żeby móc nagrywac filmy. Jednak kiedy polacze wszystko w ten sposób zauwazam znaczne pogorszenie jakosci obrazu (polprzezroczyste pionowe paski), co ciekawe, tylko na niektorych kanalach. Np na jedynce nie ma niemal zadnej roznicy w obrazie jesli podlacze kabel z upc bezposrednio do telewizora, a obrazem pusczonym przez magnetowid. Natomiast np. dwójka i poslat wyglądają tragicznie pusczone przez magnetowid, a całkiem dobrze przy podłączeniu bezpośrednim. Magnetowid jest dosc nowy, wczesniej byl uzywany jednyie do otwarzania kaset na innym telewizorze (nie bylpodlaczany do anteny ani kablowki) Co może byc przyczną i gdzie powinienem się zwrócic? Czy do jakiegos fachowca od sprzetu elektronicznego, czy raczej do odstawcy telewizji kablowej?

UPDATE:

Właśnie przeprowadzilem mały eksperyment. Pusciłem przez magnetowid dwójke z anteny zbiorczej i nie ma tych zakłoceń, o których wyżej pisałem. Wskazywałoby to, ze z magnetowidem jednak wsystko wporządku i jestto jednak wina dostawcy sygnału. Pytanie tylko: czy jest możliwe, że magnetowid jest w jakiś sposób bardziej wrazliwy na wady sygnału?? Czy to może byc pwoodem ze problemy z obrazem pokazują się dopiero po puszczeniu sygnału przez magnetowid?


środa, 5 września 2007, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Czy występuje to przy włączonym magnetowidzie?

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 6 września 2007, 08:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 września 2007, 22:30
Posty: 2
Post 
switkowski1 napisał(a):
Czy występuje to przy włączonym magnetowidzie?

Pozdrawiam


Tak.


piątek, 7 września 2007, 00:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
... Hmmm a umnie jeżeli oglądam telewizje puszczoną przez magnetowid to sygnał jest jakby wzmocniony, a obraz wyraźniejszy... lepszej jakości.


piątek, 7 września 2007, 06:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Sprawa wygląda tak:
najlepiej jest, gdy magnetowid z telewizorem podłączony jest przez kabel AV (euro), jeśli jednak przez antenowy musisz wykonać dostrojenia:
jeśli telewizor posiada możliwość manualnego ustawienia przełącz go na 36 kanał (kanał częstotliwości nie mylić z pozycją - programem) i teraz włącz dowolną kasetę video i wystartuj ją. Różne magnetowidy mają różnie rozwiązane, ale musisz maleńką śrubką z tyłu tuż przy wyjściu i wejściu antenowym tak wystroić częstotliwość sygnału wyjściowego, by obraz z kasety pojawił się na ekranie TV pracującego na 36 kanale. Ważne jest by wkrętak był nie metalowy, by jego dotyk nie zmieniał indukcji trymera do regulacji (dorywczo: zaostrzona na płasko wykałaczka, coś w tym stylu), gdy obraz już będzie zadawalający wyłącz film z kasety i zobacz czy jest lepiej. Z doświadczenia wiem, że niekiedy lepiej jest tak ustawić telewizor, na taką częstotliwość, by w pobliżu naszego kanału nie było żadnych programów telewizyjnych, by pusty obraz pozbawiony był jakichkolwiek sygnałów telewizyjnych i dopiero w to miejsce wystroić najlepiej wyjście wysokiej częstotliwości magnetowidu jak to opisałem wcześniej. Nowsze magnetowidy uwaga posiadają strojenie cyfrowe ustawiane w menu za pomocą pilota. Tak, czy tak każdy magnetowid takie strojenie posiada na 100%.
Najwyraźniej częstotliwość niektórych programów podawanych przez Twoją kablówkę jest bliska częstotliwości wyjściowej sygnału RF magnetowidu (zbyt bliska), co sprawia takie właśnie zakłócenia.
Dodam, że kablówki często zostawiają odpowiedni pusty kanał bez programu (najczęściej 36), by właśnie w to miejsce "wstroić" magnetowidy (domyślnie ustawione na 39), czy inne podłączone do telewizora urządzenia, warto też zapoznać się z tabelą kanałów, jakie wykorzystane są przez programy z kablówki i czy wygospodarowali oni wolny kanał dla abonentów. Spotkałem się już nawet, ze kanał taki na tabeli nazwany był dosłownie "magnetowidy".
Pozdrawiam gorąco


piątek, 7 września 2007, 14:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 22 czerwca 2006, 13:42
Posty: 73
Post 
Nowoczesne magnetowidy nie mają modulatrów, wyposażone są jedynie w "przelotkę" jak nagrywarki DVD. Ale sam mam przy nagrywarce i tv UPC ten sam problem. Sam nie wiem jak sobie z tym poradzić. Zakłócenia występują jedynie na kilku programach, niezależnie od tego, czy nagrywarka jest włączona czy nie.


wtorek, 11 września 2007, 11:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL