Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 05:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Nagrywanie VHSa na DVD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 14:23
Posty: 5
Lokalizacja: Kraków
Post Nagrywanie VHSa na DVD
Witam,

mam następujący problem - dużą kolekcję kaset video, których treść chciałbym zgrać na DVD. Robiłem to przez kompa (tuner Aver'a), ale idzie mi strasznie mozolnie, a kaset jest koło 200 :(
W związku z tym zastanawiam się nad zakupem stacjonarnej nagrywarki DVD i jako kompletnego laika dręczą mnie wątpliwości:
Czy do nagrywania z kasety VHS wystarczy ot tak po prostu najzwyklejsza nagrywarka? Czy lepiej zakupić z dyskiem twardym a może ewentualnie combo z magnetowidem (chyba nie trzeba, jeśli magnetowid mam...)?
Może ktoś bawił się w ten sposób i mając doświadczenie może podpowiedzieć najlepsze rozwiązanie lub konkretny model (byłoby rewelacyjnie gdyby czytało to napisy z plików *.txt).
I ostatnie: Na ile takie rozwiązanie będzie mniej opłacalne niż DivX, czy na jedną płytkę DVD zmieszczę tylko 120 min. korzystając ze stacjonarnej nagrywarki?

Pozdrawiam serdecznie :)


sobota, 8 września 2007, 21:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Myślę, że najzwyklejsza nagrywarka DVD nada sie do tego. Jeżeli zależy ci na znośnym zachowaniu jakości materiału to nie pakuj więcej jak 120min na płytkę. Nagrywarka z HDD chyba będzie wygodniejszym rozwiązaniem niz take bez bo masz wtedy możliwość wycięcia niepotrzebnych fragmentów - taki mikro montaż - jeśli się mylę poprawcie mnie. :)

[ Dodano: Sob Wrz 08, 2007 10:52 pm ]
nie polecam thomsona - fatalna jakość obrazu. To tylko moja subiektywna ocena.

_________________
Powoli do celu...


sobota, 8 września 2007, 21:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 14:23
Posty: 5
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dzięki :)

Znalazłem wstępnie trzy modele:
http://www.allegro.pl/item240652744_nagrywarka_dvd_hdd_medion_hdmi_f_vat_najtaniej_.html
Wolałbym sprzęt firmowy, ale... gwarancja na 12 miesięcy (są w Krakowie gdzie mieszkam), w tym czasie powinienem wszystko przegrać.
Duży dysk, na miejscu się upewnię czy czyta *.txt jak twierdzą.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=227959950
Właściwie podobne, ale nagrywa też przez USB i 2-letnia gwarancja.
http://www.megamedia.pl/nagrywarka-dvd-lg-electronics-rh277h.php?off=5 Równie dobry albo lepszy model LG, trochę droższy ale markowy.

Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze lub wskazanie innego modelu. Może ktoś słyszał o takim, na którym da się regulować wielkość napisów w formacie *.txt? Dzięki :)


Swoją drogą ciekawi mnie czy to:
HQ: 60min , SP: 120min
LP: 180min , EP: 240min

...dotyczy chyba zapisu na dysku 8O Bo na płycie DVD chyba nie da się zapisać więcej materiału przy gorszej jakości, tak?


niedziela, 9 września 2007, 16:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Proti napisał(a):
Swoją drogą ciekawi mnie czy to:
HQ: 60min , SP: 120min
LP: 180min , EP: 240min

...dotyczy chyba zapisu na dysku Shocked Bo na płycie DVD chyba nie da się zapisać więcej materiału przy gorszej jakości, tak?

dotyczy to dysku HDD jak i płyty DVD.

P.S. Przy kupnie nagrywarki DVD wcale nie zwracałbym uwagi na firmę. Miałem kiedyś THOMSONA i była to porażka. Teraz mam jakiś NO NAME i jest o niebo lepszy.

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 10 września 2007, 11:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 22 czerwca 2006, 13:42
Posty: 73
Post 
Kup koniecznie z dyskiem. Łatwiejsza edycja, usuwanie reklam itp. Poza tym nagranie na HDD "żyje" znacznie dłużej niż na płytce DVDR.


wtorek, 11 września 2007, 11:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post 
Mam problem z odwrotna sytuacja (sorki ze podpinam sie pod ten temat, ale sa jakies problemy nie wiem z czym,. ale nie moge napisac nowego watku)

Mam problem taki - chce przegrac dwie plyty DVD an kasete VHS. Mam nagrywarke DVD i wideo w jednym urzadzeniu. Wlasciwie nie powinno byc klopotu, ale miedzy nagrana jedna plyta a druga mam nienagrany obraz (jakies 2-3 sek), taki snieżyk. A chcialabym zeby byl czarny obraz.
Nie idzie zalaczyc pauzy na wideo przy koncu drugiej plyty, bo przy wyciaganiu plyty i tak sie wylancza wideo. Wiec po wlozeniu plyty nr 2 wracam do czarnego obrazu i wtedy ruszam z pauzy, ale i tak jest miedzy tymi plytami kawalek nienagranego obrazu.
Wydaje mi sie ze to ma cos wspolnego z indeksowaniem, ale w instrukcji obslugi nic nie ma jak to wylaczyc.
Jak mam nagrac te dwie plyty DVD?? Prosze, pomóżcie

Dzieki wielkie z gory za pomoc
Pozdrawiam


środa, 3 października 2007, 17:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
ziutka to jest pozycjonowanie taśmy i tak w magnetach jest cofnij końcówka 1 filmu o ok 5 sek ztego miejcsa ruszaj z nagraniem 2 powinno byc dobrze,eh te kobiety przeszkada im 2 sek śnieżynka :wink:


środa, 3 października 2007, 18:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post 
Dzieki Forumowicz, sprawdze czy to działa, jesli tak to wisze ... piwko :)
A propos kobiet, to nie spotkalam sie z czyms takim, nigdy nie musialam az o tyle cofac tasmy, a sniezyk mi przeszkadza, bo nie podoba sie klientom.
Ale dzieki za zainteresowanie i odpowiedz i pomoc.


czwartek, 4 października 2007, 21:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post 
8O piwko ma posmak goryczki_zdecydowanie wolę słodkie buziaki :lol:


czwartek, 4 października 2007, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
to nie jest śnieżyk.... to są mrówki z ryżem...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 4 października 2007, 22:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 28 listopada 2007, 01:51
Posty: 5
Post Zgrywanie z s-VHS na dysk twardy
Drodzy Koledzy!
Jako że jestem zupełnie zielony w branży, a musze zgrać kilka kaset s-VHS na dysk kompa z kartą Edius 4, prosiłbym o informację czy złącze: Analog s-video output (S terminal) na tej karcie jest przeznaczone do tego celu.Słowo output wskazywałoby, że to jest wyjście, a mnie chodzi o input (wejście), aby móc cos wgrywać. Nie ma na karcie żadnego złącza z napisem input. Jak więc rozumieć tę instrukcję? Może to trywialne, co piszę, ale informacyjnego talentu na pewno producentom brakuje.


sobota, 1 grudnia 2007, 23:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL