Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 09:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 26 maja 2006, 16:46
Posty: 43
Lokalizacja: Poznań
Post Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD
Posiadam dekoder POLSATU Echostar DSB-717, LCD Samsung LE32 S62BXXEH oraz LCD Samsung LE32 A330J1NXXC. Gdy łączę dekoder poprzez eurozłącze z obojętnie którym modelem LCD przy trybie standby nie wzbudza się on poprzez włączenie dekodera POLSATU. Dodam że kiedyś ten sam dekoder na tym samym kablu euro z TV firmy Thomson (kineskopowym) powodował włączenie TV. Czy jest to możliwe przy LCD-kach w ogóle jeszcze ? Może eurozłącze inne albo zmodyfikować go? A może już tylko kabel HDMI..? Z góry dzięki za pomoc.

_________________
i7 920, ASUS P6T Delux V2, Corsair 6x2GHz 1600 MHz, GeForce GTX 570, Adobe Production CS6, Glidecam HD-2000, Slide Kamera HSK-6, Canon 5D MK III.


środa, 4 marca 2009, 19:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 527
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD
Może poprostu kabel Ci nawalił... :D
Żadna modyfikacja kabla euro raczej Ci nie pomoże. Jest tam jeden pin który podaje sygnał na TV w momencie włączenia dekodera, jeśli TV go nie obsługuje to nic nie poradzisz. Swoją drogą pin ten wykorzystałem kiedyś przy konstrukcji automatycznego selektora urządzeń przełączanych priorytetowo do TV, bo mi się nie chciało wtyczek ciągle przekładać, a selektory dostępne w handlu były ze zwykłym przełącznikiem i mi to nie odpowiadało.
Nie wykluczam, że może być gdzieś opcja włączana w menu TV odpowiedzialna za autowykrywanie sygnału (raczej to wątpliwe ale poszukaj mimo wszystko).
Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM


czwartek, 5 marca 2009, 08:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1433
Post Re: Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD
Mały dopisek > tylko wejście euro AV1 w Tv ma tą funkcję .

_________________
Obrazek


czwartek, 5 marca 2009, 09:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD
Pin nr.8 w Euro jest przeznaczony do sterowania odbiornikiem. Jest to sygnał w postaci napięcia stałego 0-12V. Ale uwaga! Nie służy on do włączania - wyłączania odbiornika a do przełączania (włączonego już TV) w tryb AV. Nie wykluczam, że niektórzy producenci wykorzystali ten sygnał do włączania odbiornika, ale jest to rzadko spotykane rozwiązanie.
W szczegółach wygląda to tak:
0V - wyłączenie trybu AV w TV
6V - włączenie trybu AV w TV (format 16:9)
12V - włączenie trybu AV w TV (format 4:3)

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 5 marca 2009, 16:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 26 maja 2006, 16:46
Posty: 43
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD
A więc: sprawdziłem kabel EURO, na pewno jest dobry (sytuacja się dzieje na różnych pełnych kablach) Złącze AV1. W LCD nie ma możlwiości ustawienia czegoś takiego jak uruchamianie z poziomu innego urządzenia za pomocą kabla EURO. Zatem wychodzi na to, iż faktycznie mogło to działać wyłącznie przy Thomsonie (CRT), który być może miał nieco zmodyfikowane złącze EURO. Zatem pozostaje używanie 2 pilotów- od TV i Tunera...:) Dziękuję wszystkim za pomoc, myślę iż temat można uznać za zamknięty. Choć nurtuje mnie jeszcze czy przy złączu HDMI da rade włączać LCD poprzez włączenie Tunera? Może niech ktoś napisze jak to wygląda u niego ?

_________________
i7 920, ASUS P6T Delux V2, Corsair 6x2GHz 1600 MHz, GeForce GTX 570, Adobe Production CS6, Glidecam HD-2000, Slide Kamera HSK-6, Canon 5D MK III.


czwartek, 5 marca 2009, 23:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Dekoder POLSAT-u połączony EURO nie powoduje włączenia LCD
U mnie sygnał podany przez złącze HDMI nie tylko nie uruchamia telewizora, ale nawet nie przełącza go w tryb odbiory tego sygnału. Mam "N-kę" podłączoną do nowej plazmy Samsunga, ale tak samo dzieje się też u moich znajomych na innych modelach odbiorników TV przyjmujących sygnał poprzez to złącze i trzeba ekstra nacisnąć na pilocie przycisk HDMI.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 6 marca 2009, 00:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL