Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 00:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 'Czarno-bialy' problem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 'Czarno-bialy' problem
Mam problem: Podczas nagrywania na kasete vhs z komputera (radeon 7500) obraz na telewizorze jest kolorowy, jednak po nagraniu na kasete i odtworzeniu obraz nagrany jest czarno-bialy. Jezeli ktos wie o co moze chodzic prosze o pomoc...


wtorek, 15 lipca 2003, 19:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Trudno zgadywać tak na odległość. Ale sprawdź czy w karcie masz ustawiony PAL. Może być taka sytuacja, że telewizor wyświetla PAL i NTSC dlatego obraz w telewizorze jest kolorowy. Natomiast magnetowid nie nagrywa NTSC - stąd obraz może być później czarno-biały.

_________________
hi-rek


środa, 16 lipca 2003, 00:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hi-rek napisał(a):
Trudno zgadywać tak na odległość. Ale sprawdź czy w karcie masz ustawiony PAL. Może być taka sytuacja, że telewizor wyświetla PAL i NTSC dlatego obraz w telewizorze jest kolorowy. Natomiast magnetowid nie nagrywa NTSC - stąd obraz może być później czarno-biały.


Na karcie mam mozliwosc ustawiania roznych formatow (pal a-k, ntsc) pytanie czy cos nie tak z moja karta, sterowniki sprawdzalem (kilka wersji) nie pomoglo, video raczej nie powinno miec znaczenia, testowalem juz 2 rodzaje i ciagle tn sam efekt...Z tego co zauwazylem taki problem pojawil sie juz na forum (karty wideo/czarno-bialy obraz) ale nikt nie potrafil go rozwiazac. Jezeli ktos ma jakis pomysl prosze o rade...


środa, 16 lipca 2003, 15:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Jeszcze raz zabiorę głos. Piszesz, że możesz na karcie ustawić PAL i NTSC. Czy napewno ustawiłeś PAL ? PAL jest to system obowiązujący w Polsce i Europie (bodaj poza Francją, gdzie jest SECAM). Piszesz, że Twój PAL to PAL a-k. Nie wiem co oznacza to a-k, być może tu jest problem.

_________________
hi-rek


środa, 16 lipca 2003, 16:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hi-rek napisał(a):
Jeszcze raz zabiorę głos. Piszesz, że możesz na karcie ustawić PAL i NTSC. Czy napewno ustawiłeś PAL ? PAL jest to system obowiązujący w Polsce i Europie (bodaj poza Francją, gdzie jest SECAM). Piszesz, że Twój PAL to PAL a-k. Nie wiem co oznacza to a-k, być może tu jest problem.


Na mojej karcie moge ustawic region (w tym przypadku Polska) jak i format - do wyboru PalB/D/G/H/I/K/L oraz Htsc-M, ale zaden z formatow nie daje pozadanego efektu, wiec problem chyba lezy gdzies indziej. Nie znam sie na tym zbyt dobrze, dlatego nie mam pojecia gdzie szukac :)


środa, 16 lipca 2003, 18:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
No to jeszcze podrążymy temat. Na jakim magnetowidzie nagrywasz i przez co: czy tzw. czincze, czy svhs. Pewna myśl przyszła mi do głowy ale muszą ją sprawdzić.
A tak a'propos - kable oczywiście sprawdziłeś ?

_________________
hi-rek


środa, 16 lipca 2003, 19:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ok jestem za drazeniem tematu :)oto opis sprzetu: video - pierwsze testowalem Philips slabej klasy juz nie pamietam jaki, obecnie podpiety jest Akai DX4 z wejsciem i wyjsciem tylko chinch (audio/video), jzeli chodzi o kabel to standardowy s-video z konc. chinch dodany do mojej karty radeon 7500 (tylko wyjscie s-out), telewizor grundig i z tego co sprawdzalem na formatach w karcie to kolor jest tylko na PAL'u. Pozostaje sprawa nagrywania sygnalu na kasete vhs bo tu jest tylko czarno-bialy obraz. Tyle co wiem, osobiscie troche mnie to dziwi jakim cudem obraz nagrany jest czarno-bialy ale moze cos zle robie, thx za dalsze info :wink:


środa, 16 lipca 2003, 19:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Myśl, o której pisałem wczesniej jest do sprawdzenia dopiero jutro, tj. 18.07. Ale obawiam się, że to nie to - rzecz dotyczyła magnetowidów SVHS starszej generacji. Ale sprawdzę.
Rozumiem, że podłączenie jest takie: komputer - magnetowid - telewizor.
Jeżeli Twój telewizor posiada osobno wyjście i wejście to może na wyjściu wystawiać sygnał. Spróbuj podłączyć trochę może śmiesznie, ale ...: komputer - telewizor - magnetowid. Z tego co opisujesz zaczynam najbardziej podejżewać kabelek chincz - svhs.

_________________
hi-rek


środa, 16 lipca 2003, 23:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hi-rek napisał(a):
Myśl, o której pisałem wczesniej jest do sprawdzenia dopiero jutro, tj. 18.07. Ale obawiam się, że to nie to - rzecz dotyczyła magnetowidów SVHS starszej generacji. Ale sprawdzę.
Rozumiem, że podłączenie jest takie: komputer - magnetowid - telewizor.
Jeżeli Twój telewizor posiada osobno wyjście i wejście to może na wyjściu wystawiać sygnał. Spróbuj podłączyć trochę może śmiesznie, ale ...: komputer - telewizor - magnetowid. Z tego co opisujesz zaczynam najbardziej podejżewać kabelek chincz - svhs.


Hmm niestety na konfiguracji komputer-telewizor-magnetowid to samo, na kasecie czarno-bialo...jezeli chodzi o kabel to na wczesniejszym magnetowidzie ktory testowalem byl podlaczony inny kabel s-video - euro (bo magnetowid mial tylko wyjscia/wejscia euro) wiec albo obydwa kabelki szwankuja (co raczej byloby dziwne) lub jednak cos nie tak po stronie kompa...tylko pytanie co :)


czwartek, 17 lipca 2003, 00:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
A więc sprawdziłem. W tych magnetowidach, w których sprawdzałem jest funkcja przełączania rodzajów sygnałów na wejściu i wyjściu. I faktycznie na jednym z ustawień nagrywało czarno-biały obraz. Ale jak pisałem rzecz dotyczy magnetowidów svhs z dość bogatym zestawem wejść i wyjść. Może przestawienie rodzajów pracy magnetowidu np. z auto na PAL coś by pomogło (tego rodzaju przełącznik dostępne są najczęściej z tyłu magnetowidu lub z poziomu menu).
Ja jednak (zakładając, że w karcie graficznej faktycznie masz ustawiony PAL, a karta właściwie ten sygnał koduje) najbardziej podejżewałbym ten nieszczęsny kabelek. Wbrew pozorom przejście z s-vido na czincza nie jest takie proste.
W wątku Karty wideo jest podobny temat. Któryś z kolegów pisze o wymianie sterowników karty graficznej. Być może to jest rozwiązanie problemu.

_________________
hi-rek


czwartek, 17 lipca 2003, 13:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL