Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 18:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Magnetowid - problem z dzwiekiem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Magnetowid - problem z dzwiekiem
Nagrywam film podlaczajac obraz do SVIDEO, glos do Chinch audio z przodu. Ustawiam opcje audio na normal. Po nagraniu jednak magnetowid automatycznie wykrywa dzwiek stereo i w nim odtwarza. Po przelaczeniu na normal w czasie odtwarzania dzwieku wogole nie slychac.
Na innych zwyklych magnetowidach wogole nie ma dzwieku. Nie wiem co zrobic zeby miec na nim glos na glownej sciezce :(
Czy ktos wie ?


sobota, 4 października 2003, 15:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zapomnialem dodac ze chodzi o Magnetowid JVC SVHS HRs7850


sobota, 4 października 2003, 15:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Takie zjawisko może się zdarzyć, gdy do magnetowidu stereofonicznego podłączasz dźwięk mono do prawego kanału. Audio mono zawsze podłączamy do lewego kanału. Masz wtedy taki efekt, że są nagrane oba kanały oraz mono. W trakcie nagrywania nie ma znaczenia, którą z opcji nagrywania masz ustawioną - zawsze nagrywane są ścieżki normal i stereo.
Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że Anglicy mają odwrotnie tj. audio mono podajemy na prawy kanał.

_________________
hi-rek


sobota, 4 października 2003, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a jesli chcialbym nagrac stereo tak zeby na magnetowidzie mono bylo slychac mono , a na stereo stereo, to jakie powinny byc ustawienia i jak podlaczyc?
(do magnetowidu podlaczam glos z karty muzycznej komputera(stereo))


sobota, 4 października 2003, 21:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Magnetowid stereo nagrywa, jak już pisałem, i mono i stereo. Magnetowidy mono będą z oczywistych względów odtwarzać tylko mono. Natomiast magnetowidy stereo z chwilą włączenia są domyślnie (przynajmniej w znanych mi modelach) ustawione jako stereo. Z chwilą włożenia taśmy, jeżeli jest ona nagrana z wersją stereo, będą odtwarzały ścieżkę stereo. Jeżeli będziesz chciał oglądać w wersji mono - wystarczy poprostu wybrać tą ścieżkę. Możesz także odtwarzać jednocześnie mono i stereo, ale wtedy będziesz miał przesunięcie dźwięku.
Jeżeli to co pisałem poprzednio nie sprawdziło się - to być może masz brudną głowicę lub uszkodzony kabel.

_________________
hi-rek


niedziela, 5 października 2003, 00:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
niestety nie pomoglo :(
..nawet programy z telewizji nagrywaja sie wylacznie w stereo
juz kompletnie zglupialem :cry:


niedziela, 5 października 2003, 15:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Może pomoże czyszczenie głowicy. Jeżeli nie, to cóż pozostaje chyba wizyta w serwisie - bo nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

_________________
hi-rek


niedziela, 5 października 2003, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Głowica foniczna mono jest w innym miejscu na torze prowadzenia taśmy, tam gdzie głowica nagrywająca impulsy synchronizacyjne, można ją wyczyścić spirytusem jest szansa że pomoże.

_________________
xxx


niedziela, 5 października 2003, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
szkoda wielka, bo magnetowid ma dopiero pare miesiecy :(


niedziela, 5 października 2003, 23:35
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Nie znam Twojego modelu, ale przeważnie jest tak, że nagrywane na taśmie są trzy ścieżki (monofoniczna - głowicą przy synchro, stereofoniczna - głowicą "wirującą"), jednak w niektórych magnetowidach włącza/wyłącza się ścieżkę monofoniczną - może przez przypadek gdzieś w opcjach ją wyłączyłeś? Czy wogóle kiedyś to działało, a teraz przestało? Czy może chciałeś zrobić to pierwszy raz, a tu nic z tego? Zobacz na jakiejś kasecie nagranej w mono czy działa przy odczycie mono, czy dalej jest cisza? Jeśli tak to zobacz czy z płytki na której jest głowica synchro/audio nie wypiął się przewód.

_________________
Javo


poniedziałek, 6 października 2003, 07:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
wczesniej nagrywalem tylko dla siebie i nawet nie sprawdzalem na innych magnetowidach, nie pamietam jak bylo z dzwiekiem w trybie mono
przy odtwarzaniu nagran bardzo starych nagran mono slychac jest dzwiek (normal). Ani z tv, ani z innych zrodel nie nagrywa sie dzwiek puszczany na sciezce mono. Probuje znalezc , gdzie przestawia sie ten dzwiek ,ale na razie bez skutku...


poniedziałek, 6 października 2003, 14:41
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL