Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 06:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Monitor LED na interfejs 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1209
Lokalizacja: Warszawa
Post Monitor LED na interfejs
Muszę szybko kupić monitor - ten do wyświetlanie samego interejsu w zestawie dwumonitorowym. Jakość czerni, tonów i kolor mnie nie obchodzi. Są jakieś istotne wady LEdów?


czwartek, 2 kwietnia 2015, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
a podglądowe co jest ? tv czy monitor ?


czwartek, 2 kwietnia 2015, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Monitor LED na interfejs
grabos napisał(a):
Muszę szybko kupić monitor - ten do wyświetlanie samego interejsu w zestawie dwumonitorowym. Jakość czerni, tonów i kolor mnie nie obchodzi. Są jakieś istotne wady LEdów?

W/g mnie to nie ma istotnych wad do takiego wyświetlania (interfejs). Ja pracuję na samych ledach i daję radę ;-)

Z tańszych to iiyama ProLite GB2488HSU lub tańszy LG 25UM65

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


piątek, 3 kwietnia 2015, 00:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
pracujesz na ledach czy z podświetleniem led bo to znaczaca roznica ?


piątek, 3 kwietnia 2015, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1209
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
podgląd bańka Della, ale też idzie do wymiany
musze sobie stanowisko robocze przeprojektować bo mi kręgosłup wysiadł...

dzięks crit


piątek, 3 kwietnia 2015, 01:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
4K Philips BDM4065uc

dużo osob chwali ten monitor, możesz wtedy zrezygnować z dwóch na rzecz jednego, sam się nie odniosę bo w reku (na stole) jeszcze nie miałem, natomiast ciesza się i gracze i montazysci, może być ciekawy


piątek, 3 kwietnia 2015, 01:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2016
Post Re: Monitor LED na interfejs
No gracze to nie za bardzo, bo bardzo duży input lag.


piątek, 3 kwietnia 2015, 02:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
"Testy na TFT Central pokazały raczej lag rekordowo niski jak na użytą technologię (VA + 4k) http://www.tftcentra...s_bdm4065uc.htm Dodatkowo potwiedzają to testy ludzi z np. hardforum w tym wątku: http://hardforum.com...d.php?t=1838713 "

cytat z laba, oczywiście jak każdy inny ale ja nie mam odniesienia, z checia obadam ten monitor przy okazji


piątek, 3 kwietnia 2015, 03:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 755
Post Re: Monitor LED na interfejs
Niby na interfejs wszystko się nada, ale...
Lubię pracować w zaciemnionych montażowniach, interfejs też mam ustawiony
dość ciemny. W "cienkich" ledach ( edge-lit LED ), jak podświetlenie jest po
rogach - bardzo często występuje nierównomierność podświetlenia, i to jest
- przynajmniej dla mnie - dość wkurzające. Tak to m/w wygląda:
Załącznik:
led1.JPG
led1.JPG [ 30.77 | Przeglądane 110 razy ]

Załącznik:
led2.jpg
led2.jpg [ 75.17 | Przeglądane 109 razy ]

Zdjęcia przykładowe z netu.
W efekcie, pracując, odruchowo się wyginam by zgubić ten zafarb.
Tzn. jeden monitor jeszcze można jakoś fizycznie ustawić na wprost oczu,
ale najczęściej są dwa na interfejs ( i tak lubię ) - i wtedy to już kaplica.

Nie wiem, jakie masz warunki, by jakoś ergonomicznie rozstawić ekrany.
I może najważniejszym zakupem byłby odpowiedni fotel.
Nie znam się na fotelach, ale niektóre "zabijają".

Zdrowia życzę, i odpoczynku w święta.


sobota, 4 kwietnia 2015, 04:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
a tutaj punkt który mnie interesuje, potrzebuje fotel, dobry, który udźwignie 150kg (mnie plus dwojka dzieci na kolanach) i się nie rozwali

w sumie na allegro tylko jeden zauwazylem, który mnie zainteresowal
http://allegro.pl/fotel-biurowy-prezes- ... 70363.html

może ktoś ma dojcie albo może polecić cos lepszego ?

rzeczywiście fotel to podstawa


sobota, 4 kwietnia 2015, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Monitor LED na interfejs
Degenerado napisał(a):
a tutaj punkt który mnie interesuje, potrzebuje fotel, dobry, który udźwignie 150kg (mnie plus dwojka dzieci na kolanach) i się nie rozwali
(...)
może ktoś ma dojcie albo może polecić cos lepszego ?

rzeczywiście fotel to podstawa


Osobiście jeżeli chodzi o wygodę polecam ten: http://www.dxracer.pl/art1_fotel-komput ... 01-nr.html
naprawdę jest OK, a przetestowałem ich trochę ale chyba trochę za mały udźwig... Jeżeli chodzi o cenę to w "meble Agata" kupiłem go prawie o połowę taniej. Z neta bałbym się kupić bez próbowania bo z doświadczenia wiem, że nie każdy jest wygodny tak jak wygląda...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


sobota, 4 kwietnia 2015, 10:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Monitor LED na interfejs
Degenerado napisał(a):
pracujesz na ledach czy z podświetleniem led bo to znaczaca roznica ?


Jeżeli było to do mnie to podświetlane a dokładnie te modele:
http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/pr ... 2374hds-1/

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


sobota, 4 kwietnia 2015, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1209
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Dla mnie stawianie 40 calowej kolumbryny na biurku przed nosem to trochę ekstremizm. Jak czasem montuję u kogoś na występach na takim czymś to po pracy czuję się jak po zderzeniu z czołgiem. Nie dość, że trzeba się 2 razy więcej najeździć myszką i wzrokiem, to potem przez wiele godzin mam crosfade'a matrycy monitora na obrazku rzeczywistości. Więc jeśli duży monitor to na daleki podgląd finalnego efektu (czyli na drugi podgląd; a pierwszy podgląd, mniejszy, jest do rzeźbienia).
Zdecydowałem się na używkę. Stare monitory kupione osiem lat temu jako używki pracują nadal bez zarzutu, a w ciągu 20 lat mojego działania na kompach jeszcze żaden monitor mi nie padł więc nie mam pędu do wywalania kasy na nowe, szczególnie na podgląd interfejsu.
Monitor Nec'a 22 cale dziś rano dojechał kurierem. Zapakowali złożony, gotowy do pracy. Dzięki temu moje koty mają dziś co robić. Dla oddania skali z prawej strony góry śmieci siedzi kot czarny.
Załącznik:
wypruta paczka01.jpg
wypruta paczka01.jpg [ 512.69 | Przeglądane 107 razy ]


sobota, 4 kwietnia 2015, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
wiedziałem, że masz kota :)


sobota, 4 kwietnia 2015, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1209
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Monitor LED na interfejs
żeby tylko jednego to jeszcze nie byłoby tak źle :)

ps
monitor rok prod 2008 jak nowy, chwilę mi zajęło żeby znaleźć jakieś ślady, są tylko na powierzchni frontowej ramy (od leżakowania "na pysku"??), matryca wygląda lepiej niż na półkach w sklepie po pierwszym przetarciu z kurzu
szlifują je teraz przed odsprzedażą czy co?
sztukę mycia sprzedawca ma opanowaną po mistrzowsku (chciałbym wiedzieć jak to robi, bo LCDka jeszcze nigdy mi się nie udało tak gładko obcyndolić z brudu - zero smug)


sobota, 4 kwietnia 2015, 17:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL