Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 01:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Problem z portem Display Port 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Problem z portem Display Port
Witam. Panowie mam problem. Otóż, mam podłączone dwa monitory do karty graficznej, jeden przez hdmi, drugi przez DVI. Kupując nowy telewizor do salonu postanowiłem stary wykorzystać na podgląd do montażu (samsung 37 cali seria 6 z 2009 roku). Kupiłem przejściówkę z display port do hdmi dokładnie tą http://allegro.pl/adapter-displayport-dp-do-hdmi-display-port-wwa-i5555530653.html . Gdy podłączam tv kablem hdmi (z adapterem DP) do wyjścia DP w karcie graficznej, komputer zaczyna świrować, sygnał podłączenia słuchać ale tylko sygnał i nic więcej (tv nie działa). Po zresetowaniu kompa, żeby było śmiesznie nie działają dwa monitory a działa TV i staje się głównym monitorem. Odlączając adapter z DP karty graficznej, dwa monitory zaczynają znowu działać....o co tu chodzi? Jak sobie z tym problemem poradzić? Czy może być winny kabel HDMI z tv?

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


piątek, 31 lipca 2015, 14:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z portem Display Port
Będę strzelał. Masz 2 karty graficzne(jedna w procesorze) i displayport jest z wyjścia płyty. W biosie musisz ustawić by były 2 aktywne.
Mniej więcej punkt 2.

_________________
Obrazek


piątek, 31 lipca 2015, 14:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z portem Display Port
robertnik napisał(a):
Będę strzelał. Masz 2 karty graficzne(jedna w procesorze) i displayport jest z wyjścia płyty. W biosie musisz ustawić by były 2 aktywne.
Mniej więcej punkt 2.


Tak masz rację mam dwie karty graficzne, radeonka hd6850 i w procku intel graphics 3000 ale ta jest z wyjściem hdmi. Miałem ten tv podłączony do tego portu ale gryzło się to z after effectem i postanowiłem wykorzystać DP w karcie graficznej, a tu też się to gryzie i nie wiem co teraz z tym zrobić.

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


piątek, 31 lipca 2015, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z portem Display Port
Nie wiem co się mogło gryźć z AE i co jest namrąchane w catalystach...
Musisz tam sprawdzić, a AE nie przeszkadza że jest jedna 2, czy 3 różne karty graficzne. To Nvidia blokuje niektóre funkcje po wykryciu konkurencji. Może to, ale ja nigdy się nie spotkałem, czyt szukałem alternatywnych sterowników.
Może sprawdź W10... Tam M$ chwali się współpracą wielu GPU w rozwiązaniach systemowych...

_________________
Obrazek


piątek, 31 lipca 2015, 15:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z portem Display Port
robertnik napisał(a):
Nie wiem co się mogło gryźć z AE i co jest namrąchane w catalystach...
Musisz tam sprawdzić, a AE nie przeszkadza że jest jedna 2, czy 3 różne karty graficzne. To Nvidia blokuje niektóre funkcje po wykryciu konkurencji. Może to, ale ja nigdy się nie spotkałem, czyt szukałem alternatywnych sterowników.
Może sprawdź W10... Tam M$ chwali się współpracą wielu GPU w rozwiązaniach systemowych...



No i tu cie zaskoczę ponieważ jestem na W10 i to nie działa. Próbowałem przed chwilą wymieniać kabel hdmi, potem przekładać te kable z jednego monitora do drugiego i dalej nic... :twisted: Działają tylko dwa monitory lub tylko tv...

W CCC po podłączeniu widzi tv ale nie ma obrazu (brak sygnału) a klikając na obrazek tv w CCC i na "rozszerz" wyskakuje okienko: "W celu rozszerzenia pulpitu należy wyłączyć jeden z pulpitów lub ekranów".

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


piątek, 31 lipca 2015, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z portem Display Port
Bardzo Cię prosze nie cytuj wypowiedzi, jeśli to post wyżej.
Nie znam tej karty, ale z googli mi to wyskoczyło.
Twój adapter zdaje się nie jest aktywny, więc będzie działać albo to, albo to.
Po prostu podłącz kabel HDMI pod tą zintegrowaną i wyjście z płyty.
AE i reszta programów nie powinny mieć z tym problemu, dodatkowo zyskasz aktywną funkcję Quick Sync Video.

_________________
Obrazek


piątek, 31 lipca 2015, 15:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 maja 2009, 10:12
Posty: 68
Post Re: Problem z portem Display Port
Po podłączeniu tv do płyty dostaję taki oto komunikat w AE:
Obrazek

_________________
Intel Core I7 2600K | Asus P8Z68-V PRO | 8GB 1600MHz Corsair CL9 | Goodram C40 120GB SYSTEM i 2x40GB RAID 0 INTEL SSD na cache systemowy+500GB HDD Samsung F3 + 1TB WD RED+1TB WD GREEN | Gigabyte Radeon HD6850 Wind Force | OCZ MOD XStream Pro 700W


piątek, 31 lipca 2015, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z portem Display Port
Tu coś piszą że CS6 faktycznie ma problemy z grafiką intela.
I tak poinstalował bym najnowsze sterowniki, odinstalował AE, wyczyścił TMP i ponownie zainstalował z najnowszymi poprawkami.
Grafika Intela jest na tyle popularna że zapewne poprawili ten błąd, ale głowy bym za to nie dał...
Jak nie zabangla to aktywny adapter będziesz potrzebował do TV.

EDIT
Poprawili, ale nie wiem od której, albo w której aktualizacji. Tu na blogu

Cytuj:
GPU (CUDA, OpenGL) wyposażony w After Effects CS6 i After Effects CC
...WAŻNE : Wspólna nieporozumieniem jest to, że After Effects wymaga CUDA cechy jednego z określonego zestawu graficznych NVIDIA. To nie jest prawda. Tylko ray tracing 3D renderowania GPU wymaga. Pozostałe funkcje graficzne działać na każdym GPU, który spełnia pewne podstawowe wymagania, w tym AMD i Intel GPU. Szczegóły poniżej....

Wychodziło by na to że działa. Na CC i w parze z Nvidią napewno wszystko działa, bo postawiłem parę takich maszyn.

EDIT
I z innej strony, to help Adobe, a i filmik jest:
Cytuj:
Poziom 1: Dla OpenGL SwapBuffer:
Ten poziom wymaga po prostu procesor graficzny, który może zrobić OpenGL 1.5 lub wyższy, z Shader Model 3.0 lub wyższa. Większość kart ATI i NVIDIA i Intel HD 3000 Graphics chipset (dostępny w MacBook Air, Mac Mini, różne komputery z systemem Windows, itd.) I 4000 (tylko w systemie Windows w tym czasie) są obsługiwane. Jeśli GPU nie obsługuje tych wymagań, oprogramowanie OS blittingiem jak następuje CS5.5, a są ulepszenia dotyczące oprogramowania blittingiem w programie After Effects, jak również.

Poziom 2: Dla szybkiego podglądu, BlitPipe Draft oraz przyspieszania sprzętowego GPU Cartoon :
Poziom 1 obejmuje funkcje. Ten poziom wymaga OpenGL 2.0 lub wyższy (z Shader Model 4.0 lub wyższym, w systemie Windows) i 256 MB lub większa, pamięci tekstur. Większość kart ATI i NVIDIA wydany w ciągu ostatnich pięciu lat, plus Intel HD Graphics 3000/4000, obsługuje tego poziomu.

Jeśli GPU nie obsługuje tych wymagań, funkcje te zostaną wyłączone:

Projekt tryb szybki
"Sprzęt Przyspieszenie skład, warstwy i paneli Footage" preferencje.
Cartoon Effect "Użyj OpenGL kiedy będzie dostępny" opcja (efekt Cartoon następnie uruchamia CPU).


Edit
I zwróciłem uwagę na Twoją stopkę, Masz 2600k, tam do płyt dawali Lucid Virtu. Jak by dalej problemy były z linkowanym sposobem na cuda to zaktualizuj Lucid Virtu. Swego czasu aktualizacja była do 2.0.

_________________
Obrazek


piątek, 31 lipca 2015, 20:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 2 września 2016, 10:19
Posty: 1
Post Re: Problem z portem Display Port
siemankoo


piątek, 2 września 2016, 10:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z portem Display Port
dominika184 napisał(a):
siemankoo

Ile masz już tych książek za nową rejestrację, sklepik otwierasz? :wink:

_________________
最诚挚的问候


sobota, 3 września 2016, 11:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL