Teraz jest sobota, 4 lipca 2020, 23:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 dwa urządzenia pod jeden monitor 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 450
Lokalizacja: Mazury
Post dwa urządzenia pod jeden monitor
Dział telewizory, ale sprawa dotyczy monitora
Monitor dell 2001fp posiada wejścia VGA , DVI
Poprzez dvi mam podpięty komputer , ale chciałbym podłączyć drugim kablem do niego rejestrator od monitoringu.
Problem taki że rejestrator można tylko po przez hdmi, którego to gniazda ten monitor nie posiada.
Czytając tematy w google wyczytałem że jakaś tania redukcja hdmi -> vga raczej nie zadziała.
Jakim najtańszym sposobem mógłbym podłączyć ten rejestrator do tego monitora ?
Rozważam też zakup jakiegoś używanego monitora z gniazdem hdmi i dvi, tylko chciałbym taki monitor aby nie brak było w menu grzebać i wybierać źródła , tylko po przez wciśnięcie jednego przycisku na monitorze którym wybiera się źródło (ten dell2001fp właśnie tak ma, że wybiera się jednym przyciskiem)
Kupować drugi monitor czy jest jakaś recepta na mój stary monitor ?

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


sobota, 27 czerwca 2020, 00:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1497
Post Re: dwa urządzenia pod jeden monitor
Moze HDMI Switch z przejsciowka na DVI, przelaczasz przyskiem na switchu, sa tez z pilotem, pelno tego na Ali, tak chyba bedzie najprosciej i to powinno bezproblemowo dzialac. HDMI na VGA zapewne tez da sie, ale tu jest wiekszy problem i faktycznie tanie przejsciowki nie dzialaja (zamiana sygnalu z cyfry na analog), moim zdaniem prosciej i pewniej switch HDMI
Tu masz wersje z pilotem z Allegro (osobny maly odbiornik IR) https://allegro.pl/oferta/switch-rozdzi ... c4f3fe4518


sobota, 27 czerwca 2020, 02:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 450
Lokalizacja: Mazury
Post Re: dwa urządzenia pod jeden monitor
dziękuję,
tylko problem w tym że monitor nie posiada żadnego gniazda hdmi , więc jak podłaczyć ten switch ?

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


niedziela, 28 czerwca 2020, 22:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5099
Lokalizacja: Tczew
Post Re: dwa urządzenia pod jeden monitor
Tej konkretnie przejściówki nie używałem, ale spróbuj.
https://www.komputronik.pl/product/328667/unitek-vga-0-17m.html

PS
Ja używam innej przejściówki:
https://www.komputronik.pl/product/134760/delock-displayport.html
ona działa, ale ma łatwiej, bo to zamiana sygnału cyfrowego na cyfrowy, a nie na analog jak ma być u Ciebie. Takie przejściówki generalnie mają jednak ograniczenie przepustowości. Zazwyczaj są w stanie zamienić w locie sygnał o średnim bitrate dla 1080p i nic więcej.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 29 czerwca 2020, 06:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1497
Post Re: dwa urządzenia pod jeden monitor
vgrzes napisał(a):
dziękuję,
tylko problem w tym że monitor nie posiada żadnego gniazda hdmi , więc jak podłaczyć ten switch ?

To akurat zaden problem, przejsciowka HDMI/DVI np taka https://allegro.pl/oferta/adapter-przej ... 5be684fc57

kotin twoja jest na DisplayPort, ale to wszystko sygnaly cyfrowe, HDMI, DVI, DisplayPort, one nawet nie tyle zamieniaja sygnal, co poprostu jest to przejscie z jednego typu gniazda na innne. Taka jak podalem wyzej za 10 zl dziala bez problemu, sam uzywam np do projektora. Co do przepustowosci pewnie masz racje, ale sadze ze do starego monitora (sadzac po gniazdach wejsciowych) nic wiecej nie potrzeba.


poniedziałek, 29 czerwca 2020, 15:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL