Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 04:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 jak zgrać film z magnetowida na kompa? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post jak zgrać film z magnetowida na kompa?
mam do zgrania kilka kaset vhs z imprezami rodzinnymi sprzed kilku lat, których nie chciałbym utracić. próbowałem załatwić tę sprawe z gościem ktory ma studio-wideo ale zarzyczył sobie 500zł !!!!!!! 8O 8O 8O za ich przeróbkę!!!!!więc chce to zrobić sam.dlatego mam kilka pytań dotyczących w/w tematu.
1. jaką karte telewizyjną mam sobie kupić (bo chyba taka karta będzie mi potrzebna)
2. czy wogóle jest to możliwe
3. czy po tej inwestycji będe mógł rownież zgrywać filmy z tunera cyfrowego.
Proszę o konkretne odpowiedzi lub namiary gdzie takie informacje mogę znaleźć. Nie mam wielkiego doświadczenia więc licze na Waszą pomoc i porady. Pozdrawiam wszystkich którzy raczą odpowiedzieć na mój problem!!


sobota, 31 stycznia 2004, 03:02
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 czerwca 2004, 22:20
Posty: 6
Lokalizacja: piaseczno
Post 
witam.osobiście zaczołem bawić sie w te klocki ale po kilku póbach dałem spokój.Samo nagranie na dysk jest ok ale konwersja do VCD -kicha dopóki nie kupie DVD-R trzeba się wstrzymać.Mam tuner ladtek jeden z najnowszych cena ok 270 zł.Jeżeli nie masz DVD wstrzymaj się. Pozdrawiam jacek

_________________
JVC GR-DV700


niedziela, 6 czerwca 2004, 21:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zgrywanie video
Cześć. Cóż, jeżeli nie zależy ci na jakości to mozna bawić się tanim tunerem telewizyjnym. Bądź jednak pewny że to co uzyskasz nie będzie Cię satysfakcjonowało jakościowo.Samo zrzucanie przez karte pogarsza obraz nie mówiąc juz o kompresji. Proponuję Ci jednak zaopatrzenie sie w konwerter cyfrowo - analogowy np. Canopusa ADVC - 50 za 1000 zł. ja wiekm że to niemało lecz uważam że na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać. Zreszta poczytaj na forum, wpisz w wyszukiwarke odpowiednie słowo. Pozdrawiam


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 00:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja mam tuner taki jak w opisie.
Zgrywam w rozdzielczości 384x288 i to nawet niezle wychodzi.
Kompresuję DivX Fast Motion, birate ustawiam na 2700 lub 3100 i klatki kluczowe co 1 s i mi sie nawet podoba.

Jeśli kasety mają kilka lat, to napewno też nie są one najwyższej jakości i myślę, że na jakimkolwiek tunerze TV da się wyciągnąć obraz zbliżony (może nawet taki sam) jak z VHS.

Mam stary tuner kupiony za 80 zl

Jeszcze jakieś pytania?
Chętnie odpiszę.


poniedziałek, 7 czerwca 2004, 07:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Ad.2 Tak jest to mozliwe ...
Ad.1 Lepiej zrobisz jak zainwestujesz w katrę graficzną Radeon ViVo (9200 są w miarę tanie)
Ad.3 Co to za tuner ? :>

Moja rada jest taka : Jeżeli to ma być robota chwilowa to lepiej dać to do zrobienia fachowcowi za 500 (o ile zrobi to dobrze) niz samemu się męczyc od początku. Jeżeli jednak chcesz mimo wszystko zrobic wszystko sam to przed Tobą wiele godzin czytania (np. to forum albo na http://www.filmowiec.pl) i nauki ... ;> Powodzenia


wtorek, 15 czerwca 2004, 03:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja zgrywam material z VHSa poprzez tuner Pinnacle PCTV Pro, obrabiam w Pinnacle Studio 9 i calkiem niezle to wychodzi. Tworze pliki MPEG 2 (720x576) i brakuje mi tylko nagrywarki DVD. Jakosciowo calkiem OK, bo w VHSa niewiele da sie wyciagnac. Zwlaszcza jak sie ma stare kasety.


wtorek, 20 lipca 2004, 07:39
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL