Teraz jest poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 04:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 POZIOME PASY PODCZAS ODTWARZANIA MINI DV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post POZIOME PASY PODCZAS ODTWARZANIA MINI DV
witam !!!

jestem nowy na tym forum ale zdążyłem już się zapoznać z opcją ''szukaj'' ;) jednak postanowiłem jeszcze raz poruszyć ten temat ponieważ nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na mój problem:

mam kamere samsung vp-d20 - nowa oraz mini dv panasonic http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=1790 , zdążyłem nagrać raptem 3 takie kasetki ale już przy pierwszej pojawił się problem podczas odtwarzania nagranego materiału bezpoścrednio na kamerze lub na ekranie tv , to samo jest po zrzuceniu materiału na dysk twardy , pojawiają sie poziome szaro-brązowe pasy zakłocające obraz czasem te brazowe paski zmieniaja sie na paski złozone z małych kwadracików (chyba pikselizacja to sie nazywa) , miedzy pasami obraz jest czasami w porzadku , rownoczesnie wystepuja zakłocenia z dzwiekiem , czasami tez zdaza sie niebieski ekran , zjawiska te wystepuja losowo na jednej kasecie sa miejsca gdzie jest ok a gdzie indziej jest do bani (oczywiscie nagrywam nie ciagly material , tzn. nagrywam np 10 minut wylaczam kamerke lub pozostawiam w stanie czuwania i nagrywam dalej) , druga kasetka nagrana prawie w calosci jest ok , natomiast po wlozeniu trzeciej nagralem material 5 minutowy odtworzylem na kamerce i lipa totalna , po tych pieciu minutach nagralem jeszcze kawalek 2 minutowy i jakby zaczelo powoli to zjawisko zanikac.
aha na pierwszej nagranej kasetce probowalem tez nagrywac na wczesniej zapisana juz czesc tasmy i lipa tez totalna obrazy sie nakladaja , pasy , zaklocenia dzwiekowe i wszystko naraz.
jeszce jedno podczas przewijania tak nagranej kasetki licznik ''wariuje'' w miejscach gdzie owe pasy wystepuja , tam gdzie jest ok wskazania licznika sa prawidlowe.

O co w tym wszystkim chodzic ? głowica raczej zabrudzona chyba nie jest ? moze to wina kasety , której uzywam ?

z gory dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi !!!


pzdr

granit


poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:43
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post 
Objawy sa takie jak przy zabrudzonej głowicy?
Ale przyczyna może też być po stronie nacągu taśmy.
Przy nowej kasecie spróbój ja przewinąc na swojej kamerze do konca i z powrotem.

Licznik warjuje bo głowica bo nie kasuje ci starego nagrania i odczytuje ci dwa kody czasowe stary i nowy.


poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Sądzę, że masz zabrudzoną głowicę. Miałem podobny objaw. Kilka kropel płynu VIDEO98 lub podobnego (około 6 zł za 60 ml w sklepach z częściami elektroniznymi) i problem rozwiązany.

Nie stosuj kaset czyszczących - to na podstawie listów innych forumowiczów

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 23:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Też mi się wydaje, że to brudna głowica. A temat czyszczenia głowic był bardzo obszernie poruszany TUTAJ
Pozdrawiam


wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
hmm ... dziwna sprawa z ta brudna glowica ponieważ kamerka jest nowa (stary model to chyba jest), tzn bynajmniej nie uzywana (chyba ze ktos w sklepie czy gdzies sie nia bawil) ale sprubuje poczyscic i raczej z tego co widze to samodzielne czyszczenie mnie czeka ...
no i chyba jakby byla brudna to raczej caly czas zle by nagrywala a tym samym i odtwarzala , jesli nagranie jest juz ok to z odtwarzaniem tez nie ma problemow , problem widze jest bardziej po stronie samego nagrywania , moze to kaseta nie taka ?? jaka byscie polecili do tej kamerki ?


wtorek, 12 kwietnia 2005, 17:31
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Mialem takie same objawy, czyli nagrywalo ok, ale zle odtwarzalo. Pomagalo przewiniecie kasety w miejsce gdzie nie ma nic nagrane, potem nagranie tam kilku sekund i po tym "manewrze" zazwyczaj wszystko bylo juz ok. Moja kamera nie byla jednak nowa i zazwyczaj uzywalem jej w warunkach dalekich od idealnych (upal, zapylenie, wilgosc, mroz). W ubieglym tygodniu oddalem ja do naprawy (byly tez inne problemy) i naprawiony zostal uklad idnetyfikacji systemu i wykonano czyszczenie (ale nie kaseta czyszczaca). Jeszcze nie mialem okazji przetestowac na ostro kamery, wiec nie powiem czy wszystko jest ok.


sobota, 16 kwietnia 2005, 14:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
... hmm , zauwazylem , ze najgorszy jest poczatek kasety , jakies pierwsze 5 minut, pozniej jak juz idzie dobrze to idzie , takze chyba jakos sie trzeba do tego przystosowac i kontrolowac nagrane wczesniej sekwencje... a o nagrywaniu na nagrany material to chyba nie ma mowy , chyba , ze na jakiejs profesjonalnej kasecie jeszcze sprubuje...


sobota, 16 kwietnia 2005, 22:50
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 10 maja 2005, 15:06
Posty: 18
Post 
A możesz Raven napisać czy naprawa pomogła i jaki to mniej więcej koszt naprawy identyfikacji systemu i w jakiej kamerze?


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 08:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
granit napisał(a):
... hmm , zauwazylem , ze najgorszy jest poczatek kasety , jakies pierwsze 5 minut, pozniej jak juz idzie dobrze to idzie


Zwróć uwagę na to, jakich kaset używasz. Omijaj z daleka najtańsze sztuki. Kup porządną kasetę za conajmniej 30-50 zł i dopiero wtedy będziesz pewien że to głowica.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 18:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cały czas używam tych kaset panasonica http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=1790 i teraz jakos ostatnio jest juz dobrze , a jesli idzie o zmainy kaset to czytalem , ze trzeba z tym uwazac i raczej nie zmieniac producentow kaset ze wzgledu na rozniace sie nosniki znajdujace sie na tasmie....


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 20:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL