Teraz jest czwartek, 18 kwietnia 2019, 21:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 wejscie LANC w kamerce sony jak sterować za pomoca kompa 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 10:56
Posty: 90
Lokalizacja: Giżycko
Post wejscie LANC w kamerce sony jak sterować za pomoca kompa
mam pytanko w kamerce jest wejscie LANC które jak mi wiadomo słuzy do sterowania poprzez pilota przewodowego . Dowiedziałem sie ostatnio że poprzez te wejscie mozna sterować kamerką uzywajac klawiatury komputera
Czy ktos próbował to zrobic ???
Dzieki za info


środa, 20 lipca 2005, 17:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
No tak ale jakie byłoby zastosowanie aby z klawiatury sterować takimi funkcjami jak rec- pauze, zmienna ogniskowa czy ostrość? Co innego z urządzenia np. w rękojeści statywu- to super sprawa jak jest jeszcze fajnie ergonomicznie dla dłoni rozłożone jak np Manfrotto LANC 522. Bardzo wygodna sprawa.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


środa, 20 lipca 2005, 20:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 10:56
Posty: 90
Lokalizacja: Giżycko
Post 
chciałbym na stałe zamocowac kamerke na ścianie - właczac nagrywanie, przyblizać i oddalać obraz i to wszystko


środa, 20 lipca 2005, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Złącze Lanc w kamerze nigdy nie będzie działało z PC bo do czego innego służy.
Tak jak napisał wyżej Profart służy do sterowników przewodowych zarówno tych prostych (2 - 3 funkcje) jak i bardziej rozbudowanych ze sterowaniem kilkunastoma funkcjami (np. obsługa kilku różnych prędkości zoomu).

Natomiast z poziomu PC możesz sterować poprzez gniazda i kabel FireWire ale tylko takimi funkcjami;
- start, stop, rec, pauza, przewijanie do przodu i tyłu z podglądem obrazu lub bez.


czwartek, 21 lipca 2005, 02:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 10:56
Posty: 90
Lokalizacja: Giżycko
Post 
jeżeli mozna sterowac kamera za pomoca pilota np takiego http://www.pstryk.com.pl/opis/2379 to mysle ze jest mozliwośc sterowania poprzez klawiature komputera hmm tylko jak to zrobic
-zaznaczam ,ze mi chodzi tylko o mozliwośc zoomowania i włacz/wył nagrywania


czwartek, 21 lipca 2005, 07:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Nie ma takiej możliwości.

Sterowniki przewodowe nie mają własnego zasilania a tylko poprzez zawarte układy elektroniczne odpowiednio "modelują" wysyłane przez kamerę impulsy elektryczne.


czwartek, 21 lipca 2005, 11:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 10:56
Posty: 90
Lokalizacja: Giżycko
Post 
dziwne zauważyłem ze na aukcjach sprzedaja przewoody do połaczenia kompa z kamera http://www.swistak.pl/aukcje/1050124.html


czwartek, 21 lipca 2005, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
to dobrze zauwazyles. mozna lanca podlaczyc przez rs323 (port com2) do kompa i sterowac programowo kamera. jesli chcesz robic sam to moge podeslac schemat (mam gdzies na starej plycie CD). co do gotowych programow ktore steruja urzadzeniem to polecam google.


czwartek, 21 lipca 2005, 21:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Jasne że da się połączyć PC z gniazdem LANC, jest pełno schematów w sieci, poszukaj w google. Miałem kilka linków z najbardziej interesującymi ale niestety z ulubionych mi wywiało...
Jedyna przeszkodą w samodzielnej budowie tych "pudełkowych" z klawiszami (a z tego co teraz widze to nawet tych do PC) jest to że trzeba tam zaprogramowac układ (PIC). napięcie 5V pobiera się ze złacza LANC.

jaklby ktoś znalazl jakiś ciekawy projekt, łatwy... sterownika LANC to proszę o info. :D

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


czwartek, 21 lipca 2005, 22:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 10:56
Posty: 90
Lokalizacja: Giżycko
Post 
Dzieki badyl jak mozesz to podeslij schemacik


piątek, 22 lipca 2005, 21:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL