Teraz jest piątek, 26 kwietnia 2019, 04:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 cyfrowy klaps 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 00:16
Posty: 32
Post cyfrowy klaps
pracuję jako script, będę właśnie robiła pierwszy film na klapsie cyfrowym, czy ktoś ma pojęcie na czym to urządzenie polega?
wiem że jest podłączany do kamery więc informacja o time codzie jest na nim wyświetlana bezpośrednio ze źródła. czy podobnie jest z dźwiękiem? czy też jak przy tradycyjnym klapsie dla synchronizacji musi paść zapowiedź w dźwięku i informacja w o tc raporcie?


czwartek, 11 sierpnia 2005, 22:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Jak najbardziej.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


czwartek, 11 sierpnia 2005, 22:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 00:16
Posty: 32
Post 
rozumiem zatem, że cały jego bajer to oszczędność na flamastrze lub kredzie, dzięki :D


czwartek, 11 sierpnia 2005, 22:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Dokladnie :) No i nie musisz stukac bo sam piszczy. Niestety jeszcze nie ma takich co same mowia dla dzwieku tc i zapowiadaja :)

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


piątek, 12 sierpnia 2005, 07:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 00:16
Posty: 32
Post 
dla dźwięku zapiszczy a dla obrazka co zrobi skoro nie trzeba stukać? zaświeci oczami???


niedziela, 14 sierpnia 2005, 11:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 00:16
Posty: 32
Post 
owszem zaświeci.
jakby to kogo interesowało - klaps nie jest podłączony do kamery, ale do dźwięku.
trzeba na nim opisać scenę, ujęcie itd. a timecode - czyli metraż - się spisuje osobno. klaps również musi paść - nie wszystkie piszczą, niektóre - takiego właśnie używam - mocniej świeci cyframi w momencie klapsa. cyferki te to timecode z data.
wg dźwiękowca jest bardzo wygodny dla synchronizacji, a najbardziej przy produkcji teledysków.


piątek, 19 sierpnia 2005, 07:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL