Teraz jest czwartek, 18 kwietnia 2019, 18:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Czy Celeron 533 nie za slaby na obrobke filmow? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 23:56
Posty: 2
Post Czy Celeron 533 nie za slaby na obrobke filmow?
Posiadam Celerona 533 Mhz i 320 mb ramu. Czy nie jest to za wolny sprzet na zrzucanie filmow z kamery i pozniejsza obrobke filmu w programie pinnacle studio 9? Chodzi mi o obrobke do zastosowan domowych i nie wiem czy taki procesor nie pogubi mi pozniej klatek. Chcialem kupic karte Fire Wire ale nie wiem czy jest sens jesli procek sobie z tym nie poradzi. Moze ktos pracuje na podobnym sprzecie?


piątek, 20 stycznia 2006, 00:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Do samego przechwytu z kameru byc może będzie OK.
Jednak dla dalszej obróbki bedzie to zdecydowanie za wolny procesor - komfort będzie horrorem (czas reakcji itp.) . Na samą jakość nię będzie wpływu - tutaj decydują konkretne aplikacje i ich ustawienia.

Jeszcze raz podkreślam - czas reakcji na polecenia i ch późniejsze wykonanie może cię mocno "zeźlić" (czytaj: wk....ć) przy takim sprzęcie.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


piątek, 20 stycznia 2006, 09:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Niestety zanim cokolwiek program wykona to bedzie mielil dyskiem w nieskonczonosc. A ile razy sie przy tym zawiesi!


piątek, 20 stycznia 2006, 09:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post ...
To nie jest kwestia mocy tylko kwestia czasu.
Filmy można obrabiać i na pentium 100MMX ... tylko kto to wytrzyma?
ważniejsze są duzo pamięci (zeby nie mielił dyskiem), duży dysk (zeby zmieścić filmy i ich wersje robocze), odpowiedni program (który rozsądnie pozwoli nam z powyższych skożystać.


piątek, 20 stycznia 2006, 10:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post Re: ...
yyyymmmm
8O

ja mam Semprona 2500+ o mocy 1700 Mhz i zastanawiam sie nad zmiana na cos szybszego bo mi ten procek siódme poty wylewa...


sobota, 21 stycznia 2006, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
na premiere 6, virtual dubie, lub innych starych, lub prostych programach bez ładnego graficznego interfejsu powinno być nawet ok, ale pinnacle 9 to porażka jeśli chodzi o procożerność

_________________
ETC Grupa Filmowa


niedziela, 12 marca 2006, 19:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
W sumie w czasach gdy wchodziły kamery DV to komputerów o takich parametrach jak we wstępie jeszcze nie było, więc tak jak napisał Fast128 - obróbka jest możliwa.


poniedziałek, 13 marca 2006, 01:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 17:40
Posty: 63
Post 
Ja jako student 4roku informy mogę dodać, że taka już jest zasada- coś co związane jest z grafiką, obróbką a nawet głupie gry wymagają już potężnej mocy obliczeniowej... Nie odkryłem tym stwierdzeniem Ameryki, ale chcę zaznaczyć, że zgadzam się z powyższą opinią - ten sprzęt jest zbyt słaby jak na nowe programy... Zastanawiam się czy na tych starych w ogóle warto pracować... ale to już kwestia tego jaką kto ma wytrzymałość psychiczną by oglądać to żółwie tempo.

_________________
PANASONIC NV GS180, Toshiba m40-236


wtorek, 14 marca 2006, 22:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 lutego 2005, 09:31
Posty: 24
Post 
Jeśli dotychczas nie wymieniłeś kompa to donoszę, że obróbka na celeronie 533 jest możliwa. Swój pierwszy film poskładałem w 2002 r. na celeronie 333, RAMu nie pamiętam (troszkę pożyczałem). Dysk był 40GB ATA66 5400 obrotów - klatek nie zgubił. Zrobiłem to w premierze 6. Wyeksportowałem go do VHS i spowrotem do kamerki -DV, i poleżał 2 lata na tasiemkach czekając na spadek cen nagrywarek DVD. Potem Było P III 550 i pozostawianie na noc przy konwertowaniu DV AVI na MPEG2 w TmpegEnc. Jes to kwestia czasuuuuu i cierpliwoooości. Powodzenia. - Teraz Athlon 64 i można powiedzieć - jeszcze zbyt wolno.
Heniek - amator.


czwartek, 16 marca 2006, 15:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL