Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 18:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 T.Bone ST500 mikrofon pojemnościowy (stereo) Phantom 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 21:04
Posty: 16
Post T.Bone ST500 mikrofon pojemnościowy (stereo) Phantom
Witam!
Mam nowy temat do przrobienia. Znalazłem w dobrej cenie(230zł) mikrofon dedykowany do kamer wideo. Jest to pełny phantom stereo, tylko jego budowa trochę dziwaczna.
Podstawowe dane:
•Phantom Power (48V)
•Zakres częstotliwości 30Hz-20kHz
•Impedancja 200Ohm
•Przewód 2x XLR do XLR Stereo
•Aluminiowa obudowa
Napiszcie co sądzicie o tym mikrofonie- pozdrawiam Paweł
http://muzyczny.pl/katalog/index.php?id ... _dzialu=38


czwartek, 4 maja 2006, 20:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 23:32
Posty: 30
Post Re: T.Bone ST500 mikrofon pojemnościowy (stereo) Phantom
Pawel_Y napisał(a):
Witam!
Mam nowy temat do przrobienia. Znalazłem w dobrej cenie(230zł) mikrofon dedykowany do kamer wideo. Jest to pełny phantom stereo, tylko jego budowa trochę dziwaczna.
Podstawowe dane:
•Phantom Power (48V)
•Zakres częstotliwości 30Hz-20kHz
•Impedancja 200Ohm
•Przewód 2x XLR do XLR Stereo
•Aluminiowa obudowa
Napiszcie co sądzicie o tym mikrofonie- pozdrawiam Paweł
http://muzyczny.pl/katalog/index.php?id ... _dzialu=38


stereo chyba musi byc dziwaczny, ja mam Rode NT4 i wyglada jeszcze gorzej i duzo.. drozszy, ale dziala calkiem przyjemnie :)


piątek, 5 maja 2006, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
Od kilku dni mam ten mic ST500. Nie mialem mozliwosci jeszcze przetestowac go w warunkachbojowych na sali gdzie jest bardzo mocne naglosnienie. Jako ze Mik nie posiada sam w sobie tlumika to z pewnoscia bede musial zrobic takowy we wtyczkach.
Mocowanie w DVX100A jest za male, doslownie 1-2mm dlatego nalezy sie ubezpieczyc w oddzielny uchwyt.

Kris


sobota, 6 maja 2006, 10:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Mikrofony t.bone to dość dobre wyroby. Monacory, IMG czy siakies tam podobne nie dorastają im do pięt pod względem brzmienia.
Nie jest to mikrofon wybitnie kierunkowy, nie jest to shotgun.
Ma dobre parametry. Posiada filtr "LOW CUT" wycinający niskie częstotliwości (podmuch wiatru, efekt "pop" podczas mówienia).
Jego budowa wynika z tego, że składa się z 2 przetworników pojemnościowych o charakterystycze dookólnej, umieszczonych przeciwlegle do siebie.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 14 maja 2006, 21:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 21:04
Posty: 16
Post 
Witam!
Kupiłem ten mikrofon i jestem po pierwszym teście - filmowałem komunię i jestem zadowolony. dobrze przenosi basy i wysokie tony. Szeroką ma również bazę stereo, dobrze zbiera dźwięki - praktycznie nie ma różnicy między filmowaniem przodem lub tyłem do źródła dźwięku. W porównaniu do mikrofonu standard jest o wiele czulszy - dwie działki na wyświetlaczu w Sony PD170. Mimo głośnego śpiewu dzieci w czasie filmowania nie zauważyłem przesterów - kamera pracowała w automacie. Nie miałem jeszcze okazji testować go przy głośnej muzyce ale myślę że nie powinien przesterowywać stopni wejściowych kamery. Jedynie co mnie wkurza to dziwaczny wygląd - trzeba kupić jakieś futerko i będzie ok.
Jeszcze jedno - idealnie pasuje do uchwytu Sony PD170
Pozdrawiam Paweł


czwartek, 25 maja 2006, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
Milo jak sie ma w kamerze automat dzwieku (PD150/170) - uzytkownicy DVX100 musza liczyc sie z tym ze na sali z glosna muzyka trzeba zastosowac tlumik -10dB o troszke sie pobawic w wysterowanie dzwieku...

Po ostatniej imprezie jestem bardzo zadowolony z dzwieku przy polaczeniu T.Bone ST500 (kabel, w ktorym wlutowane sa rezystowki - tlumienie -10dB) + DVX100A.

Dla zainteresowanych link na wykonanie tlumika
http://www.uneeda-audio.com/pads/
osobiscie zrobilem tlumik we wtyczkach XLR3

przy oryginalnym kablu wtyczki sa beznadzieje. przynajmniej u mnie XLR5 przy mikrofonie miala luzy co sprawialo ze w dzwieku pojawialy sie trzaski ... dlatego najlepiej zakupic nowe wtyczki Neutronik a kabel wykorzystac ten z mica.
Mic - 230zl
rezystorki ok 2zl (komplet)
wtyczki - ok 50zl (komplet)

w cenie do 300zl nie znajdzie sie lepszego mica stereo (XLR)

Pozdrawiam
Kris

P.S.
Moze ktos wie gdzie mozna kupic uchwyt na mikrofon z PD150/170?


piątek, 26 maja 2006, 09:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 listopada 2003, 14:28
Posty: 13
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Post 
Wtyki:
(2x) http://muzyczny.pl/katalog/index.php?id ... &od=80#art
(1x) http://muzyczny.pl/katalog/index.php?id ... od=100#art

+ krótki kabelek mikrofonowy (polecam kable w wersji "patch" - sa to zwykłe kable mikrofonowe, ale o małej średnicy zewnętrznej, około 4mm).

_________________
q(-_-)p


sobota, 27 maja 2006, 21:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post 
A miał ktoś możliwośc porównania tego mikrofony z Rode VideoMic.
Który wg was byłby lepszy?


sobota, 27 maja 2006, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Tu nie za bardzo jest dco porównywać.
Rode jest shotgunem, jest monofoniczny i przeznaczony raczej dla mniejszych kamer amatorskich.
Jak kogoś stać na PD150/170 i podobne to lepiej zainwestować w RODE NTG1/NTG2 :P

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 28 maja 2006, 09:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
KaziuK napisał(a):
Milo jak sie ma w kamerze automat dzwieku (PD150/170) - uzytkownicy DVX100 musza liczyc sie z tym ze na sali z glosna muzyka trzeba zastosowac tlumik -10dB o troszke sie pobawic w wysterowanie dzwieku...

Po ostatniej imprezie jestem bardzo zadowolony z dzwieku przy polaczeniu T.Bone ST500 (kabel, w ktorym wlutowane sa rezystowki - tlumienie -10dB) + DVX100A.


KaziuK, mam pytanie. Czy ten T.Bone nie zbiera dźwięków z obudowy Panasia :?: Czy może masz go zamocowanego w jakimś koszu na miękkim zawieszeniu :?: BTW, mic wbudowany w 100B jest fatalny... :(

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


piątek, 16 czerwca 2006, 10:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Kupiłem wlasnie alpharda et-45.
Ma tlumik, obciecie niskich tonow i rewelacyjna cene. Charakterystyka kardioidalna (to jedyny minus), ale nagrany dzwiek jest dobry, czysty. Jesli sie dobrze kontroluje poziomy audio to nawet przy napalonym DJ`u nie ma problemów :)

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


niedziela, 18 czerwca 2006, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Alpharad to nie ta bajka.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 18 czerwca 2006, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Moze i tak, ale dla mnie wystarcza. Nagrywa dzwiek lepiej niz wszystko co do tej pory mialem a o to mi chodzilo :)

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


niedziela, 18 czerwca 2006, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
KaziuK napisał(a):
Mocowanie w DVX100A jest za male, doslownie 1-2mm dlatego nalezy sie ubezpieczyc w oddzielny uchwyt.

Kris


Info przydatne dla użytkowników modelu DVX-100B - w uchwycie mocującym do tej kamery mikrofon leży idealnie.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 21 czerwca 2006, 19:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
Richi_TDI napisał(a):
Info przydatne dla użytkowników modelu DVX-100B - w uchwycie mocującym do tej kamery mikrofon leży idealnie.


moge prosic o fotke - jakos wierzyc mi sie nie chce ze uchwyty DVX100A i DVX100B sie czyms roznia ;) ...

Kris


środa, 21 czerwca 2006, 21:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL