Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2019, 14:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 z LP na SP 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 17:59
Posty: 12
Post z LP na SP
Witam
Nagrałem kilka filmów kamerą cyfrową na taśme DV w trybie LP.Zauważyłem jednak że jakość w SP jest nieporównywalnie lepsza biorąc pod uwage też kompresje i inne. Moje pytanie: czy jak nagrywałem w LP to czy teraż zwycajnie moge zmienić na SP i nagrywać czy musze kupic nowe kasety, bo w instrukcji kamery napisane jest że nie można nagrywać na jedną kasete filmów w różnych standardach


poniedziałek, 16 października 2006, 20:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
teoretycznie nie można... praktycznie da sie. A co do jakości SP a LP w kamerach DV to nie ma ŻADNEJ różnicy. Nagrania w trybie LP są bardziej narazone na "dropy" czyli zakłócenia obrazu spowodowane złą jakością taśmy czy tam innymi czynnikami...

_________________
Powoli do celu...


sobota, 4 listopada 2006, 00:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: z LP na SP
meason napisał(a):
Witam
Nagrałem kilka filmów kamerą cyfrową na taśme DV w trybie LP.Zauważyłem jednak że jakość w SP jest nieporównywalnie lepsza biorąc pod uwage też kompresje i inne. Moje pytanie: czy jak nagrywałem w LP to czy teraż zwycajnie moge zmienić na SP i nagrywać czy musze kupic nowe kasety, bo w instrukcji kamery napisane jest że nie można nagrywać na jedną kasete filmów w różnych standardach


Jakość musi być ta sama bo i kompresja zapisu dv 5:1 jest zawsze taka sama, czy to SP czy LP. Taśma podczas LP idzie wolniej i zapis jest bardzie narażony na błędy, dropy itp...

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


sobota, 4 listopada 2006, 13:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Jakość musi być ta sama bo i kompresja zapisu dv 5:1 jest zawsze taka sama, czy to SP czy LP. Taśma podczas LP idzie wolniej i zapis jest bardzie narażony na błędy, dropy itp...


no a ja napisałem po chińsku? czy jak, że trzeba mnie poprawiać? :D

_________________
Powoli do celu...


niedziela, 5 listopada 2006, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
cactus-corp napisał(a):
Cytuj:
Jakość musi być ta sama bo i kompresja zapisu dv 5:1 jest zawsze taka sama, czy to SP czy LP. Taśma podczas LP idzie wolniej i zapis jest bardzie narażony na błędy, dropy itp...


no a ja napisałem po chińsku? czy jak, że trzeba mnie poprawiać? :D



To było po koreańsku, wybacz :wink:

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 5 listopada 2006, 20:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 18 marca 2008, 21:09
Posty: 23
Post Re:
cactus-corp napisał(a):
teoretycznie nie można...

gdzie mozna o tym poczytać ? bo wydaje sie mi ze bzdury napsales


niedziela, 23 marca 2008, 18:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL