Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2019, 17:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Formatowanie kaset miniDV 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post Formatowanie kaset miniDV
W instrukcji do Ulead VideoStudio 10 znalazłem wskazówkę, żeby formatować kasety miniDV (cytat poniżej). Czy Wy tak robicie ? Co autor miał na myśli pisząc "blank" video, czy chodzi o filmowanie z zakrytym obiektywem ?

Formatting a DV tape is desirable for batch capture and for accurately
locating timecodes. Formatting here means to record a "blank" video from
start to end without interruption. This is what a professional cameraman will
do with a new DV tape. Once it is formatted, you can start shooting video.
Thus, when you play your video footage on the DV camcorder, the counter
(displayed as Timecode on the camcorder's LCD monitor or viewfinder) keeps
running even when there's no actual video.


czwartek, 8 marca 2007, 15:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
"blank tape" to czysta taśma prosto ze sklepu.

Ja przeważnie formatuje tasiemki, dzięki temu funkcja "powrót do końca ostatniego nagrania" dobrze działa i w czasie przechwytu taśmy nie są raportowane fałszywe dropy z obszarów na których kompletnie nic nie zostało nagrane (bo nie ma takich obszarów).


czwartek, 8 marca 2007, 15:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post 
viValdi napisał(a):
"blank tape" to czysta taśma prosto ze sklepu.

Ja przeważnie formatuje tasiemki, dzięki temu funkcja "powrót do końca ostatniego nagrania" dobrze działa i w czasie przechwytu taśmy nie są raportowane fałszywe dropy z obszarów na których kompletnie nic nie zostało nagrane (bo nie ma takich obszarów).


Gdyby było napisane "Blank tape" pewnie też bym tak pomyślał ale w cytacie jest "Blank video" a to raczej nie to samo.


czwartek, 8 marca 2007, 16:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 23:09
Posty: 71
Post 
no to jak sformatowac???


czwartek, 8 marca 2007, 17:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Racja, "blank video".

Ja wkładam nową tasiemkę do kamery, przewijam do początku i nagrywam "coś" czarnego, np. ciemny pokój :mrgreen: aż kamera sama się zatrzyma. Dzięki temu mam na taśmie time code. Przewijam do początku i już jestem gotów do filmowania. Trochę to trwa bo każda taśma formatuje się 60min.[/list]


czwartek, 8 marca 2007, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
viValdi napisał(a):
Racja, "blank video".

Ja wkładam nową tasiemkę do kamery, przewijam do początku i nagrywam "coś" czarnego, np. ciemny pokój :mrgreen: aż kamera sama się zatrzyma. Dzięki temu mam na taśmie time code. Przewijam do początku i już jestem gotów do filmowania. Trochę to trwa bo każda taśma formatuje się 60min.[/list]



witam

Można i tak, chodź wg.mnie to strata czasu. Jeżeli nową kasetke nagrywa się od początku do końca, nawet w rożnych odstępach czasu, to 'system' kamerki sam, taką nową kasetkę sformatuje (naniesie tzw.timecode). Może dojść do wpadki wtedy, gdy użyje się(niechcąco) przewijania, aby zobaczyć co się nagrało i niefortunnie 'przeleci sie' dalej poza ostatni zapis. W ciągu dwoch lat miałem tak raz(napaliłem się sprawdzić,czy dobrze się nagrało). Bo ileż takich kasetek używamy naraz. Mam takich 10 sztuk. Dla siebie nagrywam cały czas na jednych i tych samych. Jak kasetkę nagram całą, to video na PC i dalej nagrywam nowe 'rzeczy'. Może po 100-200 nagraniach bedę musiał je wymienić?

pozdrawiam


czwartek, 8 marca 2007, 20:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post 
A możecie mi wytlumaczyć o co chodzi z tym nanoszeniem timecode'a przy formatowaniu ? Czemu to ma służyć ?


czwartek, 8 marca 2007, 22:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 6 lipca 2005, 21:04
Posty: 76
Lokalizacja: Oleśnica
Post 
jest to kod czasowy ktory mozesz narzucic recznie lub automatycznie .. mozesz np. zgrac material w kompresji zeby mniej zajmowalo i po nieokreslonym czasie zgrac material do DV z kasetki dzieki timecode. Np. przy filmie scripter / scripterka podaje raporty montazyscie i tam jest napisane ktore ujecia sa dobre i to wnioskujesz po timecode .. dlatego wazna rzecza jest odpowiedni timecode i nazewnictwo tasm aby nic nie pomylic :D


piątek, 9 marca 2007, 00:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
@Robus2000

moja kamera jest używana przez wszystkich domowników, nie tylko przeze mnie. Moja żona ma wybitne zdolności w pozostawianiu nienagranych "dziur" na taśmie, zawsze podgląda co się nagrało bo nie wierzy elektronice.

Żeby pozbyć się problemu braku timecode'u formatuję tasiemki przed ich użyciem i wszyscy są szczęśliwi :mrgreen:


piątek, 9 marca 2007, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
viValdi napisał(a):
@Robus2000

moja kamera jest używana przez wszystkich domowników, nie tylko przeze mnie. Moja żona ma wybitne zdolności w pozostawianiu nienagranych "dziur" na taśmie, zawsze podgląda co się nagrało bo nie wierzy elektronice.

Żeby pozbyć się problemu braku timecode'u formatuję tasiemki przed ich użyciem i wszyscy są szczęśliwi :mrgreen:


witam

Wobec tak mającej się 'sprawy' to całkowicie popieram Cię i Twoją zapobiegliwość.

pozdrawiam


piątek, 9 marca 2007, 17:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 77
Post 
viValdi napisał(a):
"blank tape" to czysta taśma prosto ze sklepu.

Ja przeważnie formatuje tasiemki, dzięki temu funkcja "powrót do końca ostatniego nagrania" dobrze działa i w czasie przechwytu taśmy nie są raportowane fałszywe dropy z obszarów na których kompletnie nic nie zostało nagrane (bo nie ma takich obszarów).


A jak zadziała funkcja "powrót do końca ostatniego nagrania" jeśli wcześniej na kasecie było nagrane np. 40 minut i zaczynamy nagrywanie nowego materiału od początku i mamy nagrane powiedzmy 10 minut. Czy funcja przejdzie na koniec tego 10 minutowego nagrania czy też przejdzie na koniec 40 minutowego nagrania. Czy data nagrania jest tutaj brana pod uwagę ?


poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 15:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL