Teraz jest piątek, 26 kwietnia 2019, 02:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Mikrofon Sony ECM-HS1 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Mikrofon Sony ECM-HS1
Witam forumowiczów :wink:
Mam pytanie dotyczące mikrofonu Sony ECM-HS1 http://www.alejahandlowa.pl/index.php?t=p,1589345

Jeśli ktoś z nim pracuje niech napisze jak sie on zachowuje podczas filmowania na sali w pobliżu dużego źródła dźwięku, oraz czy rejestruje on dźwięki bezpośrednio z kamery, np.ruch ręką po jej obudowie (tak przynajmniej mam sie w przypadku mikrofonu Monacor ECM-600ST, który rejestruje wszystko co dzieje się na obudowie kamery)
. Czy Sony ECM-HS1 dorównuje jakością dźwięku jaki można uzyskać z Monacor ECM-600ST?

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 7 września 2007, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nic nie wiem na temat tego mikrofonu ale BEIKS sprzedaje uchwyty
Do mikrofonów mocowane na kamerze które nie przenoszą dźwięków
Z kamery ponieważ mikrofon umieszczony jest w chwytaku z gumek
Zresztą pewnie wiesz jak wygląda uchwyt mikrofonowy na tyczce
To właśnie ten sam tylko na kamerę, cena 180 pln i pomaga


poniedziałek, 10 września 2007, 23:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
To jest skuteczne rozwiązanie.
Są dwa rodzaje uchwytów:

- do sanek na listwę (lub kamerę)
- do zacisku w obejmie (np FX, Z1)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 11 września 2007, 08:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Są dwa rodzaje uchwytów:
- do sanek na listwę (lub kamerę)
- do zacisku w obejmie (np FX, Z1)


Gdzie można coś takiego dostać, spędziłem wczoraj kila godzin w sieci i nic nie mogłem znaleźć...

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


wtorek, 11 września 2007, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
W sieci tego nie ma :?

Ja kupowałem w Beiksie (Wa-wa).
Tobie chyba będzie blizej do Kraśnika, no chyba, że wyślą pocztą.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 11 września 2007, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Sam też noszę się z zamiarem kupna mikrofonu do FX1. Miotam się jakoś i na nic nie mogę zdecydować ale uchwyt wyczaiłem ;)

http://www.professionalmarket.com.pl/fo ... SS94SF.jpg

Napisali że niby do FX1 i Z1 tylko jak to przyczepić do FX1 i po kiego grzyba czepiać do Z1 hehe ?? :|

AO może zamieścisz jakieś zdjęcie swojego uchwytu i sposobu jego mocowania do kamery? Na stronie BEiKSu nic nie znalazłem :(


wtorek, 11 września 2007, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ja bym tego cacka nie kupował. To nie jest dobre rozwiązanie, lepsze z pewnością niż żadne.

Jak będę miał chwilę postaram się zrobić fotki.

Cytuj:
Napisali że niby do FX1 i Z1 tylko jak to przyczepić do FX1 i po kiego grzyba czepiać do Z1 hehe ??


I. sposób to uchwyt na sanki (ten mam), zakupiłem listwę, którą wkręcam w sanki od kamery. Listwa ma 2 zestawy sanek. W drugich wpinam lampę.

II. sposób to mocowanie mikrofonu (męskie) wpinane w (żeńską) obejmę na FX (tego uchwytu nie posiadam bo nie bylo dostawy a musiałbym czekać zbyt długo). Listwa wtedy nie jest potrzebna bo oświetlenie wpinasz w sanki kamery.

Do Z1 konieczna jest izolacja mikrofonu zewnętrznego. Posiadam S-zer'a MKE44P i bez "izolacji" zbiera dźwięki z obudowy, jest czuły. Moze są one nieznaczne jednak przy odsłuchu można je usłyszeć. Przeciętny zjadacz chleba pewnie tego nie zauważy, lecz ja nie mogę ich sobie odpuścić, po prostu razi mnie to. Na tym raczej nie oszczędzisz.

Jeśli chodzi o wybór mikrofonu do FX'a nie jest on łatwy.
Ja do Z1 początkowo przetestowałem Rode NTG1 (mono XLR) jakoś nie wybarł na mnie wrażenia. Dżwięk taki jakby za płytki (nawet po podrasowaniu na TL i wcześniejszym zlinkowaniu kanałów). Posiadam teraz MKE44P (stereo XLR) i to jest po prostu poezja. Naprawdę niezła dynamika, duża tolerancja na przesterowanie poziomu sygnału, zniekształcenia, na koncertach jest wprost nieoceniony.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 11 września 2007, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Tanie, dobre, elastyczne uchwyty do mikrofonów, z mocowaniem do kamery produkuje RODE:

http://www.rodemic.com/?pagename=Access ... 0d4309946c

Polskich dystrybutorów znajdziesz na google :)

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


wtorek, 11 września 2007, 21:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
RODE SM3 uchwyt z BEIKSU


wtorek, 11 września 2007, 23:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Dziękuję wszystkim że podpowiedzi, myślę ze ten RODE SM3 będzie ok. Pozdrowionka

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 12 września 2007, 09:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Taniej od BEIKSU standardowo mają "normalne" sklepy:

http://www.audiostacja.pl/index.php?le= ... firma=RODE

http://mikrofony.djshop.pl/dj/sklep/Rod ... e-SM3.html

SM3 zdaje się ma dodatkowo gwint "mikrofonowy" i można ten uchwyt nakręcić na tyczkę czy statyw.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


środa, 12 września 2007, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Do Z1 i FX w obejmę trzeba użyć SM5

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 12 września 2007, 10:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL