Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 20:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon xm2 lampa 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Canon xm2 lampa
Witam , proszę o poradę
jaką lampę wybrać do canona xm2 ? o jakiej mocy ? przeszukałem całe forum i nic konkretnego nie znalazłem :(
czy lampka vl-3 jest wystarczająca ? kamera ta posiada 3ccd czy wpływa to na moc żarówki jaka jest jej potrzebna ?
czy 3waty wystarczą do doświetlenia czy może potrzebne jest 30wat ?
Przeprasza za mało profesjonalnie zadane pytanie ale chcę coś kupić i nie wiem co .


poniedziałek, 26 listopada 2007, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Kiedys mialem ta kamere i powiem tylko tyle ze wymaga swiatla wiecej
niz np. podobna SONY VX2000. Ja osobiscie uzywalem lampy 50W. Wieksza
moc to wiekszy obszar do oswietlenia. Mozesz jednak sprobowac z 30W
Osobiscie proponuje lampe wlasnie 50W z dimerem - gdzie mozesz sobie
dostosowac moc lampy do potrzebnych warunkow.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 27 listopada 2007, 11:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post 
Od 6 mieś. kręcę XM2. Są to śluby, studniówki, imprezy okolicznościowe, itp. Nie wiem jakie pieniądze chcesz wydać na oświetlenie, nie wiem również co kręcisz Ty. Co do wypowiedzi kolegi: 50 W w lampie, przy tej kamerze to pomyłka! Osobiście używam 2 żarników: 20 W oraz 35 W. To maksimum w trybie automatycznym! 35W potrafi nieźle "przepalić"! Noc, białe koszule i mała odległość od filmowanego obiektu = koszmar. Owszem XM2 nie jest tak jasna jak SONY, ale na pewno 50W to przesada. Ja kupiłem lampę (wstyd sie przyznać) ale amatorską, kosztowała mnie 360 zł, natomiast w zestawie dostałem: lampę, żarnik 70W (od razu do wymiany), ładowarkę, akumulator i torbę. Polecam bo warto. Spisuje się znakomicie, żarniki są na prawdę tanie. Koszt zakupu to 3 zł! Aktualnie czekam na żarówkę LED 1W = 25 W, promień "rażenia" 120st. Przetestuję, opiszę. Tu link do sklepu gdzie nabyłem lampę: http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=45.
Kupowałem w ciemno, ale biorąc pod uwagę ceny konkurencji (unomat, itp) jet to taniocha!
Ps. to nie jest reklama(pewnie zaraz zostanę oskarżony), a zwykła odpowiedź. Mogę przesłać zdjęcie, zobaczysz jak to wygląda na XM2, ewentualnie kawałek filmu z wykorzystaniem tejże właśnie lampy... Aha, co do lampki canon-a: korzysta ona z baterii kamery, więc drastycznie skraca czas filmowania. Ogólnie do zadań bojowy nie polecam, raczej do kręcenia znajomych na grill-u...

_________________
www.ap-film.pl


czwartek, 13 grudnia 2007, 00:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
screwer napisał(a):
Aktualnie czekam na żarówkę LED 1W = 25 W, promień "rażenia" 120st. Przetestuję, opiszę. Tu link do sklepu gdzie nabyłem lampę: http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=45.

Wszystko fajnie tylko zwróć uwagę na temperaturę barwową 5500K. To jest temp. barw. światła dziennego (prawie)Przy sztucznym oświetleniu np. na sali będziesz miał wrażenie że lampa Ci świeci na niebiesko. Miałem kiedyś lampę na Ledach i wiem co mówię. Oczywiście zawsze możesz ustawić balans bieli pod ta lampę ale to i tak jest porażka. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie kolorowych folii obnizających temp. barwową.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 13 grudnia 2007, 12:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post 
Tak! Zgadzam się w pełnej rozciągłości! Dla tego w opisie składu zestawu napisałem : "...żarnik 70W (od razu do wymiany)"- nie jest to LED, zestaw zawiera zwykły halogenowy żarnik o mocy 70W. Owszem świecił na niebiesko, właściwie to mało powiedziane :-). Raził na niebiesko! Nie używam tego żarnika, opisywałem jedynie zestaw. Natomiast kupiłem LED-a o mocy 1W, co w przeliczeniu na żarówkę standardową daje 25 w(tak twierdzi sprzedawca).
Oto link do żarówki LED: http://www.allegro.pl/item276797669_zar ... iepla.html

_________________
www.ap-film.pl


czwartek, 13 grudnia 2007, 17:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Z moca lapmy to ja bym byl ostrozny. Owszem ze mozna przepalic obraz
ale jak sie jedzie caly czas na automacie :wink: . Mi jakos za bardzo
nie udalo sie przepalic pierwszego planu gdyz zawsze krecilem na manualu.
Skoro zdarzaly ci sie takie rzeczy kolego SCREWER to w takim razie
albo masz malo doswiadczenia albo jechales caly czas na automacie.

Skoro jednak zaprzeczysz ze nie to po co piszesz ze sie to nie oplaca.
Kazdy oswietleniowiec powie ci ze im wiecej swiala tym lepiej. Zawsze
lepiej ujac nic dodac i nawet nie poddawaj tego w dyskusje bo z gory nie masz racji.

Mimo wszystko to twoja opinia z ktora ja akurat sie wogole nie zgodze.

Bodaj raczej jakies inne argumenty za stosowaniem slabszego oswietlenia
bo te sa akurat nie trafione. Zresza - nie wiem czy sa jakies na kozysc :wink:

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 15 grudnia 2007, 15:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witajcie
Co do wyboru mocy żarnika , to faktycznie 20W lub 35W to max jaki ta kamera potrzebuje do pracy. Ludziom nie walisz po oczach moncym światłem , nie masz przepalonego pierwszego planu , pozwalasz zachować klimat wydarzeniu.
Co do ilości światła na planie zdjęciowym , to faktycznie lepiej go ująć , niż ma wystąpić jego brak , ale nie zgodze się że "przypalanie" światłem na ilość , wychodzi dobrze. Zamiast otrzymać tonalnie oświetlony , lub czasem w niektórych miejscach niedoświetlony plan , niż jasną , płaską "patelnie".
Mam pytanie co do żarówki LED-owej , jak Ci się spisuje , ponieważ sam przymierzam się kupić owe cudo , jednak zastanawiam się nad jej kątem świecenia , bo niestety 30 stopni to troche za mało jak na światło nakamerowe
pozdr


sobota, 15 grudnia 2007, 17:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Koledzy Tomi i Screwer - czytajcie dokladnie - pisalem o lampie 50W
z dimerem znaczy ze sciemniaczem. W kazdej chwili ustawiasz sobie moc
np. 40W, 30W, 15W ile tylko chcesz. U was moc skonczy sie na 35W a jak
mi bedzie potrzeba oswietlic dalszy plan mam w zapasie jeszcze 15W.

No i kto bedzie mial lepsze zdjecie :idea:

To tyle. Narazie :lol:

p.s. 1. dodam ze z dimerem jak nie chesz walic ludziom po oczach swiatlem
o mocy 50W to zmieniasz moc lampy na 20W i gra muzyka. Osobiscie wole
walic ostrym swiatlem z dalszej pozycji i wykonac traksfokacje do kadru
zblizenia. Dzieki temu zabiegowi mam oswietlone dalsze plany a nie tylko
facjate delikfenta na ekranie. :wink:
p.s. 2. co do lamp LEDOWYCH to narazie kazdy popmysl odpada. Malo plastyczne swiatlo, rysuje jak z lapmy blyskowej, male katy swiecenia.
Jak narazie za slabe moce. Jednyna pociecha minimale zuzycie energii.

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano sobota, 15 grudnia 2007, 18:48 przez iSlate, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 15 grudnia 2007, 18:42
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post 
Skoro kolega, lubi filmować twarze posiadające zamknięte oczy, ewentualnie boki odwróconych głów, to jak najbardziej może używać żarników od 70W w górę. Co do mojego doświadczenia, jakie jest to jest lecz nauczyło mnie by nie wkładać za dużego żarnika...
Wracając do żarówki LED, właśnie dziś przyszła, i cóż, PORAŻKA! Kąt świecenia to nawet nie 30 st., góra 20, może i mniej! Wiązka światła jest jak z dobrej latarki, to całkowicie wyklucza nasze zastosowania. Światło wpada w kolor ostro zielony, nie jak opisano w aukcji "ciepły biały"! Moc na pewno nie jest adekwatna do tego co twierdzą, "bździ" góra na 10W. Jednym słowem, ten model jest do du..! Przetestuję, jeszcze jedną, tym razem 48 LED (ta ma 21) sprzedawca zarzeka się, że świeci na biało. Już zamówiona. Wydaje mi się, że warto spróbować. Jest jeden plus- pobór energii. Podłączona do wyładowanego (to nie pomyłka wyładowanego, żarnik 20W nie świeci!!) akumulatora 12V, 7,5mAh świeci niezmiennie już od rana! Ale co z tego...

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 6:53 pm ]
Cytuj:
p.s. dodam ze z dimerem jak nie chesz walic ludziom po oczach swiatlem
o mocy 50W to zmieniasz moc lampy na 20W i gra muzyka. Osobiscie wole
walic ostrym swiatlem z dalszej pozycji i wykonac traksfokacje do kadru
zblizenia. Dzieki temu zabiegowi mam oswietlone dalsze plany a nie tylko
facjate delikfenta na ekranie. Wink

Kolega pytał jakiej mocy lampę sobie kupić do XM2, więc udzieliłem mu informacji na jakich ja działam. Owszem twoje rozwiązanie jest najlepsze, niestety nie należy do najtańszych. W najbliższej przyszłości rozważam zakup lampy o której piszesz. To całkowicie rozwiązuje problem z mocą żarnika.

_________________
www.ap-film.pl


sobota, 15 grudnia 2007, 18:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Kolega Screwer niech nie przesadza i pisze fakty a nie bzdury. Ja pisalem
o 50W a nie o 70W - jednak sprzeczac sie nie mam zamiaru. (jesli tekst byl do mnie)

Ja widzialem juz zdjecia nie jednego "kreciola" i az mi rece opadaja.
Kazdy z nich uzywal swiatla do max 25W. No fajne fotki, fajne - normalnie
brac z nich przyklad...porazka :wink: A najlepsze jest to ze przy
takich mocach swiatel a nawet i nizszych odnosze wrazenie ze krecili
polakow w wersji CHINSKIEJ czyli wiekszosc ma takie kreseczki zamiast oczu.

Jesli to jest dobrze to gratuluje filmowcom. :lol:

Pozdrawiam - DIMER to podstawa a swiatla nigdy nie zaduzo!

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 15 grudnia 2007, 18:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
MKPROFILM nie unoś się tak bo Ci braknie zdrowia na sezon następny ;)
Co do dimmera to wiem co to jest a nawet potrafiłem go sam sobie zrobić ...
natomiast nie wiem co to jest TRAKSFOKACJA ;)
jedyne co znam zbliżone , to "transfokacja" czyli zmiana ogniskowej obektywu = pola widzenia ;)
forum służy do wymiany informacji a nie do wynoszenia siebie na piedestał,
nie obraź się , po prostu są tu i zieloni i starzy wyjadacze , więc czasem odrobina pomocy się im należy , to tyle z tego tematu

Co do lampy LED to właśnie o to mi chodziło , jak na razie mdłe i wąskie śwaitło dają takie żarówki , zastanawiałem się nad zrobieniem , ale wymiary jakie będzie musiała mnieć odstraszają jak na razie .
pozostaje więc nadal przy swojej halogenówce.
pozdr

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 7:24 pm ]
Jakby CI kiedyś tego światła brakło , to służymy wypożyczeniem :

2 x ARRI HMI 2,5 kW
2 x ARRI HMI 650 Watt
4 x dedolight 150 Watt
4 x ELFO 5600 K 220

i kupa drobnicy
pozdr


sobota, 15 grudnia 2007, 19:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post 
tomi napisał(a):
Co do lampy LED to właśnie o to mi chodziło , jak na razie mdłe i wąskie śwaitło dają takie żarówki , zastanawiałem się nad zrobieniem , ale wymiary jakie będzie musiała mnieć odstraszają jak na razie .

Firma AKURAT rozpoczęła produkcję kamerowych paneli LCD, dostępne są już w BEIKS-ie, rozmiar nie jest aż tak przerażający, nie wiem jak cena :-)

_________________
www.ap-film.pl


sobota, 15 grudnia 2007, 19:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
no cena to 2 tysiaki za sztuke ;) plus akcesoria i zasilanie


sobota, 15 grudnia 2007, 19:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post 
tomi napisał(a):
no cena to 2 tysiaki za sztuke ;) plus akcesoria i zasilanie

To chyba jednak zostanę przy swoim halogenie... Mam wrażenie, że jest to przegięcie :-)

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 8:12 pm ]
tomi napisał(a):
2 x ARRI HMI 2,5 kW

Oj wydaje mi się, że pierwszy plan to to może przepalić :-)

_________________
www.ap-film.pl


sobota, 15 grudnia 2007, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Canon xm2 lampa
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi , puki co kupiłem obie lampki canona , tj jedna 3w a druga 10w . Nie oznacza to jednak ze nie biorę waszych opinii pod uwagę ,jednakże boję się przepalania . Sądzę tez ze poniekąd wszyscy macie racje , oświetlenie zależy od jasności otoczenia , najwyżej dokupię cytowana lampkę z allegro tą z regulacją. Pozdrawiam.

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


wtorek, 12 lutego 2008, 20:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL