Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 20:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 ProAm Camera Crane 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 20:17
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
Post ProAm Camera Crane
Mam pytanie dotyczące kranu kamerowego, konkretnie chodzi mi o ten model:
http://www.bargain-camera.com/store/product.php?productid=16277&cat=275&page=1

Używałbym go do celów amatorskich, dla własnych potrzeb. Kamera jaką póki co posiadam to Panasonic GS 500.
Co sądzicie o tym kranie ? Czy warto wyłożyć te 800$, a może lepiej trzymać się z daleka ? Jest jakaś alternatywa ? Proszę o wasze opinie, gdyż poważnie zastanawiam się nad jego kupnem, z góry dziękuję za pomoc.

_________________
Piter


środa, 22 kwietnia 2009, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: ProAm Camera Crane
Hej

Jest dużo sprawniejsza POLSKA alternatywa :) kran ma 5m !!! ~3900zł netto
http://skibicam.pl/index.php?option=com ... &Itemid=11

Pozdro
Muchomor


środa, 22 kwietnia 2009, 18:50
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 20:17
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ProAm Camera Crane
Wielkie dzięki za linka, jednak gdyby to było 3900 brutto to już bym go miał u siebie, niestety nie posiadam firmy i nie mogę odliczyć podatku od kranu :(

_________________
Piter


czwartek, 23 kwietnia 2009, 00:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: ProAm Camera Crane
piter_7 napisał(a):
Mam pytanie dotyczące kranu kamerowego, konkretnie chodzi mi o ten model:
http://www.bargain-camera.com/store/product.php?productid=16277&cat=275&page=1 ........
Jeżeli dobrze widzę, to ten kran nie ma możliwości obrotu kamery, a tylko i wyłącznie pochylenie kamery. Wobec tego nazwałbym to namiastką kranu kamerowego. To tak, jakby samochód nie miał silnika - z górki pojedzie, ale po prostej, a tym bardziej pod górkę to już problem - trzeba pchać lub ciągnąć :lol:
Brak możliwości obrotu kamery = baaaaaaardzo duże ograniczenie możliwości kranu.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 23 kwietnia 2009, 01:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 531
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: ProAm Camera Crane
Popieram Romcia :D ! Kran bez głowicy obrotowej ma tak duże ograniczenia, że szkoda wydawać tyle kasy, bo nie oszukujmy się ale sam dźwig nie jest aż tak skomplikowany żeby go samemu duuuużo taniej nie zrobić...
Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


czwartek, 23 kwietnia 2009, 09:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: ProAm Camera Crane
SylwekK napisał(a):
.....Kran bez głowicy obrotowej ma tak duże ograniczenia, że szkoda wydawać tyle kasy......
Nic dodać, nic ująć.

SylwekK napisał(a):
......sam dźwig nie jest aż tak skomplikowany żeby go samemu duuuużo taniej nie zrobić...
Nic ująć, nic dodać.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 23 kwietnia 2009, 10:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 20:17
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ProAm Camera Crane
A czy Motorized Pan/Tilt Head to nie jest czasem głowica ? Wymaga to dodatkowej opłaty 129$.

Obrazek

_________________
Piter


czwartek, 23 kwietnia 2009, 18:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 531
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: ProAm Camera Crane
to mph-1 to się najlepiej nadaje do monitoringu w sklepie... bardzo mały kąt na pionie (w panoramie nie wiem). No i poważne ograniczenie to brak dynamicznego joy'a. Masz tu płaski keypad i chyba tylko wspólna regulacja prędkości (jeśli tam jest...) - czyli w praktyce rwane ujęcia, żadnego sensownego startu/stopu, ograniczone śledzenie, itp.
Cóż, jakie pieniądze taka głowica. Za głowicę, która się do czegoś nadaje te 3-4k to minimum trzeba wydać (za polską produkcję).

Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


piątek, 24 kwietnia 2009, 09:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 20:17
Posty: 28
Lokalizacja: Kraków
Post Re: ProAm Camera Crane
Rozumiem, ale czy tym kranem Polskiej produkcji będę mógł obracać kamerą ? Ewentualnie coś jeszcze czego nie byłbym w stanie wykonać kranem ProAm ? Nie żebym miał jakieś obiekcje co do kranu firmy Skibicam, porpostu chce poznać zalety i wady obu produktów.

_________________
Piter


piątek, 24 kwietnia 2009, 18:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL