Teraz jest środa, 24 kwietnia 2019, 14:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 kwietnia 2009, 11:50
Posty: 26
Lokalizacja: Woj. Śląskie
Post Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC
Witajcie,
Od ponad roku jestem posiadaczek kamery Sony FX1e i do tego filmując wesela i inne uroczystości używam mikrofonu RODE VideoMic. Problem polega na tym, iż dźwięk nagrany przez RODE po odsłuchaniu na kinie domowym i każdym innym urządzeniu posiada tylko wysokie tony. W ogóle nie nagrywa mi niskich tonów tzn basów. Czy to jest wina mikrofonu? A może jakiegoś ustawienia w kamerze, choć takowego nie widzę. Bardzo proszę o pomoc.
Dla porównania podam, że jeśli chodzi o te niskie tony to wbudowany mikrofon w kamerze lepiej sobie radzi niż ten RODE, ale jesli chodzi tylko o niskie tony.

_________________
Sony HDR FX1e, RODE mikrofon, ZOOM H4n, Fly-cam, Stacja robocza z Ediusem 5.5 i HD Storm, Canon EOS 5d Mark II. Canon: 24mm 1.4 , 70-200 f.2.8, 50mm 1.2, 100mm 2.8,


czwartek, 30 kwietnia 2009, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC
moze masz Wind-cut włączony?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 30 kwietnia 2009, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC
Croolick napisał(a):
moze masz Wind-cut włączony?

Popieram pomysł - stawiam na ustawienia (choć jedną z cech cudownie ratujących dźwięk w nagraniach robionych FX'em jest rozsądna gospodarka basami... ale bez przesady:)

_________________
pasja i praca


czwartek, 30 kwietnia 2009, 09:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 kwietnia 2009, 11:50
Posty: 26
Lokalizacja: Woj. Śląskie
Post Re: Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC
Cytuj:
Popieram pomysł - stawiam na ustawienia (choć jedną z cech cudownie ratujących dźwięk w nagraniach robionych FX'em jest rozsądna gospodarka basami... ale bez przesady:)

O jaką rozsądną gospodarkę basami Ci dokaldnie chodzi, bo nie do końca rozumie?
A jesli chodzi o funkcję WIND-CUT to miałem włączoną, tzn dokładnie w menu znajduje się opcja WIND którą miałem włączona. Myślicie, że to pomoże?

_________________
Sony HDR FX1e, RODE mikrofon, ZOOM H4n, Fly-cam, Stacja robocza z Ediusem 5.5 i HD Storm, Canon EOS 5d Mark II. Canon: 24mm 1.4 , 70-200 f.2.8, 50mm 1.2, 100mm 2.8,


czwartek, 30 kwietnia 2009, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC
co mamy myśleć... sam sprawdź....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 30 kwietnia 2009, 10:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 kwietnia 2009, 11:50
Posty: 26
Lokalizacja: Woj. Śląskie
Post Re: Problem z mikrofonem RODE VIDEOMIC
Panowie, wyłączenie funkcji WIND troszkę polepszyło dźwięk, ale tak szczerze mówiąc to spodziewałem się o wiele lepszych efektów po tym mikrofonie, no oczywiście nie takich, jak w przypadku kiedy podłączyłbym się pod mikser zespołu:)

A jak wy panowanie nagrywacie dźwięk na takich uroczystościach weselnych? Jeśli oczywiście chcecie zdradzić swoje metody:)

Znacie może jakiś dobry program do obróbki dźwięku, aby można w nim było podnieść trochę basy?

_________________
Sony HDR FX1e, RODE mikrofon, ZOOM H4n, Fly-cam, Stacja robocza z Ediusem 5.5 i HD Storm, Canon EOS 5d Mark II. Canon: 24mm 1.4 , 70-200 f.2.8, 50mm 1.2, 100mm 2.8,


czwartek, 30 kwietnia 2009, 11:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL