Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 06:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
Potrzebuję mikrofonu bezprzewodowego do Canona 7D. Aparat będzie filmował w wywiady i proste filmy instruktażowe, głównie na potrzeby trony internetowej. Canonik będzie pracował na statywie, i chciałbym aby osoba udzielająca wywiadu miała dyskretny mikrofon (tzw. krawatowy).

Wiem że są bardzo dobre zestawy bezprzewodowa sennheisera ale ich ceny oscylują w okolicach 2300 zł, a to dla mnie za drogo.

Znalazłem coś takiego http://www.pro-systems.pl/cat,102__Mikr ... _krawatowy
co o tym sadzicie? Czy to się nada do wywiadów ? Moze jest coś lepszego do takich zastosowań w tej cenie - ok. 600zł?

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


wtorek, 19 stycznia 2010, 20:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 grudnia 2008, 12:34
Posty: 42
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
Na codzień pracuje XHA1 ale często podkręcam przebitki 7D. Moim zdaniem bardzo dużym ryzykiem było by podpinanie bezprzewodówki pod 7D. Gdy używasz wirless musisz mieć odsłuch, dobrze by było także widzieć poziom sygnału. A w 7D nie będziesz tego miał...i co pójdziesz do klienta i powiesz: jeszcz raz...odrazu twój profesjonalizm weźmie w łeb!!! Proponuję Ci zakup rejestratora cyfrowego np ZOOM H2 . H2 zastąpi ci dobry mikrofon stereofoniczny, będziesz miał dubel dźwięku. Lub podłączysz sobie do niego klipsa.


środa, 20 stycznia 2010, 18:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
Dzięki, myślałem o tego typu urządzeniu.

A jak nagrany dźwięk synchronizujesz z obrazem z canona 7D ? Ręcznie na montażu?

Co do ryzyka w czasie nagrywania to będzie nieduże, bo 95% będzie nagrywane w naszym studio. Pozostałe 5% to wywiady, np. wywiad autoryzowany u lekarza logopedy w jego gabinecie (brzmi nieźle :) ).

Jesli synchronizujesz ręcznie to jaka jest róznica pomiędzy dyktafonem a ZOOM H2 ?

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


środa, 20 stycznia 2010, 23:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 grudnia 2008, 12:34
Posty: 42
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
Synchronizuje ręcznie na timeline w AP prościzna.
Rozjazd z dźwiekiem kamery widać znaczy słychać przy długich nagraniach godzina filmu ok 1,5 s rozjazdu. Jak wiesz 7D ma limit czasowy nagrania więc Ciebie to nie dotyczy. Prawdę mówiąc ja zajmuję się głównie chałturzeniem weselnym i 7D używam od niedawna w plenerach do krótkich przebitek plenerowych z małą głębią, dźwięk jest mi zbędny.Mam również system sennheisera i uwierz mi jak podłączę go pod kamerę na automacie to dźwięk pływa tylko manual. Podejrzewam, że 7D ma słabszą automatykę dźwięku niż XHA1 jeszczę go nie podłączałem...
ZOOM H2 uwierz mi będzie dla Ciebie najlepszym wyborem.
Pozdrawiam
A tak swoją drogą jak sobie radzisz z video w 7D? Ja troszeczkę się rozczarowałem. Nagraj sobie pędzący samochód z bocznej perspektywy to zobaczysz....


środa, 20 stycznia 2010, 23:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
Jeżeli chodzi o wrażenia z 7D to jak na razie mam zerowe. Szef zamówił 2 sztuki do naszego studia przedwczoraj (czyli we wtorek). Na początku miały być dwie kamery typu prosumer (panasonic TM300) pisałem o tym w jednym z tematów na forum - viewtopic.php?f=31&t=29475
Skończyło się na tym że chcieliśmy robić wywiady na 2 kamery i fotografować studyjnie też jednocześnie na 2 aparaty, więc jak szef zobaczył próbki z vimeo z 7D, to doszliśmy do wniosku, że to będzie całkiem fajne i niedrogie rozwiązanie.

W zasadzie mało pracowałem z dźwiękiem przy produkcjach, ostatnio używałem mikrofonu na stojaku przed mówiącym, który siedział przy biurku itp. Teraz będziemy kręcić filmy instruktażowe, gdzie np. będą całe sylwetki na białym tle więc myślałem o Rode NTG-2 na kiju "nad kadrem" albo osobnym urządzeniu do rejestracji dźwięku. Sam już nie wiem co wybrać ? Ten ZOOM H2 nadaję się też jako taki mikrofon na kiju żeby nagrywać 2 osoby mówiące na przemian ?

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


czwartek, 21 stycznia 2010, 11:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 25 grudnia 2008, 12:34
Posty: 42
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
Jeżeli będziecie używali rode ntg2 to musicie mieć zasilanie phantom. Zoom h4 je chyba zapewnia?. Zoom h2 posiada gniazdo na statyw. Ale jednak do waszych zastosowań musi być mic kierunkowy na kiju + dźwiękowiec.


czwartek, 21 stycznia 2010, 16:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
No właśnie wolał bym nie używać mic'a na kiju, ze względu na echo w pomieszczeniu.
Niezły jest zoom H2, można też podłączyć przez wejście do niego mikrofon "w klapę".

Jednak najbardziej by mi pasował sennheiser serii EW1XX. Ale czy mógłbym go podłączyć do Canona 7D do jego wejścia mikrofonowego? Jaka jest moc wzmacniacza/przedwzmacniacza w samym korpusie,i czy to da radę się jakoś podłączyć? Phantomy , XLRy i czy w ogóle nie spali mi się coś w korpusie przy takich kombinacjach? :(

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


poniedziałek, 25 stycznia 2010, 23:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Mikrofon bezprzewodowy do Canona 7D
romek344 napisał(a):
Jeżeli będziecie używali rode ntg2 to musicie mieć zasilanie phantom.


Nie musicie. :) NTG-2 można zasilać z baterii lub z phantom'a.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


wtorek, 26 stycznia 2010, 09:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL