Teraz jest niedziela, 18 lutego 2018, 11:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki mikrofon 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 299
Post Jaki mikrofon
Witam, jaki kupić mikrofon zewnetrzny do sony fx 1? Słyszałem, ze monacor ma w miarę dobre i tanie mikrofony. Zależałoby mi na niedrogim. Prosiłbym o podanie jakiegoś modelu. Dziekuję


środa, 16 lutego 2011, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Jaki mikrofon
Widzisz, 30 sekund szukania i mam w jednym wątku FX1 i Monacor, a nawet Audiotechnica.


czwartek, 17 lutego 2011, 21:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: Jaki mikrofon
Monacor może i tani ale strasznie zbiera wszystkie trzaski z kabla,kamery itp.
Przynajmniej ten co ja mam 600.
trzeba się z nim ostrożnie obchodzić (ale można dojść do wprawy). jak chcesz mogę ci go sprzedać , kupiony w zeszłym roku, jeszcze jest gwarancja na niego;)

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


piątek, 3 czerwca 2011, 15:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Jaki mikrofon
moloch napisał(a):
Prosiłbym o podanie jakiegoś modelu. Dziekuję


Z powodzeniem od 3 lat z FX1 używam mikrofon Rode SVM


piątek, 3 czerwca 2011, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 299
Post Re: Jaki mikrofon
Własnie przekonałem sie o tym, że monacor strasznie zbiera dźwieki od strony kamery Oo. Da się to jakoś odizolować? Może w uchwyt od trzymania mikrofonu włożyć gąbkę taką jak od np. winogron?


piątek, 3 czerwca 2011, 19:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: Jaki mikrofon
Monacor z tego co zauważyłem dużo zbiera po kablu.

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


poniedziałek, 6 czerwca 2011, 21:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 299
Post Re: Jaki mikrofon
Czy AUDIO TECHNIKA ATR 6250 jest podobnym mikrofonem do Monacor ECM-600ST ? Nie znam się na ich parametrach. Chciałbym zmienić a nie wiem czy to dobry wybór. Monacor strasznie przenosi dźwięki z kabla. Rode videomic kosztuje prawie 400 zł.
Czy znacie jakieś inne rozwiazanie do 300 zł ? Na jacka, ponieważ takie mam wyjście.
Znalazłem jeszcze mirofon noxo em 900. Prosiłbym o doradzenie


niedziela, 26 czerwca 2011, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Jaki mikrofon
moloch napisał(a):
Czy AUDIO TECHNIKA ATR 6250 jest podobnym mikrofonem do Monacor ECM-600ST ?

To są dwa identyczne modele, różnica to jedynie opakowanie i napisy na obudowie.
Spory sukces to dokupienie uchwytu - izolatora do tego mikrofonu. Po kablu nie zbiera aż tak, jak drastycznie.


niedziela, 26 czerwca 2011, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 299
Post Re: Jaki mikrofon
Jak taki izolator wygląda? Gdzie go mogę nabyć? Wpisując w google izolator do mikrofonu wyskakują jakieś konsole od dźwięku. Na allegro zupełnie coś innego.


niedziela, 26 czerwca 2011, 18:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: Jaki mikrofon
ja znalazłem na allegro np. to http://allegro.pl/tlumik-drgan-do-mikro ... 34665.html ale czy jest sens ?? Monacor kosztuje jakieś 200zł tłumik 200zł = 400zł za ta cenę masz Rode VM albo dokładasz trochę i masz Rode SVM. sam się przerzuciłem z monacor'a na Rode SVM i jest mega różnica w dźwięku jak i w komforcie pracy :D

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


niedziela, 26 czerwca 2011, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 299
Post Re: Jaki mikrofon
A ten mikrofon noxo? Orientujesz sie co z nim jest ?:) Kosztuje 300 zł. Nie uszczupliłby za bardzo mojej kieszeni. Stówka więcej to trochę sporo ;/


poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: Jaki mikrofon
moloch napisał(a):
A ten mikrofon noxo? Orientujesz sie co z nim jest ?:) Kosztuje 300 zł. Nie uszczupliłby za bardzo mojej kieszeni. Stówka więcej to trochę sporo ;/


niestety się nie orientuje. ale jak kupisz napisz jak wrażenia;)

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


wtorek, 28 czerwca 2011, 12:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2010, 18:36
Posty: 4
Post Re: Jaki mikrofon
Może temat lekko pokrewny ,ale może ktoś z szanownych forumowiczów ,korzysta z mikrofonu RODE NT4 np z EX1 lub z innymi kamerami lub rejestratorami.Proszę o obiektywną ocenę tego mikrofonu-pozdrawiam


niedziela, 31 lipca 2011, 01:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: Jaki mikrofon
moro87 napisał(a):
albo dokładasz trochę i masz Rode SVM. sam się przerzuciłem z monacor'a na Rode SVM i jest mega różnica w dźwięku jak i w komforcie pracy :D

Są dwa (niestety) Rode SVM. Produkowany parę lat temu - cena ok. 800zł z ogonkiem i ten produkowany później - cena 600zł z ogonkiem. Ten pierwszy - bardzo dobra jakość dźwięku i duża odporność na przestery - drugi dobra jakość i brak odporności na przestery :).
Podobno po przeróbce ten nowszy pracuje lepiej.


niedziela, 31 lipca 2011, 11:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:04
Posty: 103
Lokalizacja: Lublin
Post Re: Jaki mikrofon
Jendruś napisał(a):
moro87 napisał(a):
albo dokładasz trochę i masz Rode SVM. sam się przerzuciłem z monacor'a na Rode SVM i jest mega różnica w dźwięku jak i w komforcie pracy :D

Są dwa (niestety) Rode SVM. Produkowany parę lat temu - cena ok. 800zł z ogonkiem i ten produkowany później - cena 600zł z ogonkiem. Ten pierwszy - bardzo dobra jakość dźwięku i duża odporność na przestery - drugi dobra jakość i brak odporności na przestery :).
Podobno po przeróbce ten nowszy pracuje lepiej.


A jakie były różnice? Szczerze powiem, że pierwszy raz słyszę 2 wersjach. Istnieją podobne w nazwie mikrofony Rode ale to VM i SVM, nie o te Ci chodziło?


czwartek, 25 sierpnia 2011, 15:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL