Teraz jest wtorek, 20 lutego 2018, 13:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Zoom H1 - lekkie roczarowanie 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 25 listopada 2005, 15:41
Posty: 68
Post Zoom H1 - lekkie roczarowanie
pomijam juz jakość wykonania bo w cenie 450zł nie spodziwałem się niczego lepszego jednak mam pytanie, czy standardem jest to że rejestrator w trybie auto nagrywa dźwięk zdecydowanie ciszej niz mikrofon w fx1000 równieź w trybie auto??? Własnie skończyłem robić testy porównawcze i fx1000 zawsze lepiej nagrał dzwięk, no może głos mówiony z rejestratora jest bardziej "aksamitny" (więcej basu) niz z kamery za to przy rejestrowaniu dynamicznej muzyki odtworzonej z wieży, nie dość że rejestrator nagrał to ciszej to do tego mam wrazenie jakby tony średnie i wysokie były mocno obcięte, po porstu nie było "środka" który jest bardzo wyraźny z fx1000. Zrobiłem nawet tak, że zooma postawiłem pół metra blizej od źródła dzwięku niz fx1000 a i tak fx1000 nagrał dzwięk ciut głosniej, oczywiście bez żadnych przesterów, widać to nawet bardzo wyraźnie na wykresach z timeline'u. Podłączyłem nawet do zooma mic zew monacora ecm-600st i na auto było chyba jeszcze gorzej (czyt. ciszej czyli basy dość wyraźne a środka i wysokich jakby brak, wszytsko jakby przytłumione w stos do mic z fx1000) Pytanie teraz czy tak ma być ??? Czy wszytskie rejestratory tak mają ???
Oczywiście można się bawić w ręczne sterowanie poziomem dźwięku jednak w warunkach polowych (jednoczesne filmowanie) to praktycznie niemozliwe ..... A moze podpowiecie jak wykorzystuje cie rejestratory na weselach ?

Acha, jeśli zamierzacie go kupić i wczepić w stopkę na kamerze to nie radzę, potwornie zbiera dźwięk pracy mechanizmu, cały czas słychać charakterystyczne "buczenie"

Między czasie zauwazyłęm jeszcze coś innego, nagrywając na auto miernik poziomu pokazuje że sprzęt nagrywa ok i dochodzi prawie do max skali czyli do 0 dB ale jesli w czasie nagrywania rejestrator nagle przyblize do głośnika basowego oczywiście automatyka obniża poziom aby nie było przsterów, probelm w tym że gdy znowu powrócę do pierwotnego ułozenia rejestratora i odsunę go od głośnika basowego, poziom nagrywania nie wzrasta do stanu pierwotnego i wszytsko nagrywa się ciszej niz na początku nagrania co wyraźnie widać po wskaźnikach poziomu nagrywania bo mierniki dochodzą do zaledwie połowy skali i reszta narywana jest zdecydowanie ciszej, mz tak nie powinno być, wystraczy że na weselu basista czy perkusista rąbnie głośniejszą solówkę i automatyka obniży poziom nagrywania na stałe zamiast po zakończeniu solówki powrócić do normalnego poziomu ......


czwartek, 23 sierpnia 2012, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 603
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Zoom-a H1 używam już drugi rok jak dla mnie jest rewelacyjny. Właściwie nie wyobrażam sobie robić reportażu z dźwiękiem z kamery
Na automacie możesz tylko nagrywać dźwięk mówiony, automatyka źle się sprawdza na salach z dużą zmienną akustyką, np w kościele automatyka zupełnie się nie nadaje.
Bardzo łatwo wyskalować manualnie aby nie było przesterów, wystarczy obserwować przez chwilę wskaźnik potencjometru stereo aby dobił do samej góry z lekką tendencja do opadania przy dynamicznej muzyce, w programie edycyjnym zawsze można sobie pogłośnić.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Sony NX-100 i Panasonic HC-X1


czwartek, 23 sierpnia 2012, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 11:38
Posty: 207
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Ludzie kupują fajne sprzęty po to by potem ustawić wszystko na AUTO i dziwić się, że nie działa jak powinno. Przecież to tylko maszyna. Wszystko najlepiej zawsze wychodzi podczas ręcznego nastawiania. I to zarówno głosu jak i obrazu. To tak jakby kupić ferrari i jeździć nim 40 kmh
pozdro

_________________
"Kameruję" kamerami, "aparatuję" aparatami i "komputeruję" komputerem... :)


piątek, 24 sierpnia 2012, 08:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 17 października 2007, 15:59
Posty: 21
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Obecna cena to 350 zł z wysyłką.
Centur jaką masz wersję czy 2.0,jeśli nie to uaktualnij.
Co do tych ręcznych ustawień to do końca nie jestem przekonany
Np.kościół - dopóki jest tylko głos można ładnie ustawić aż tu po chwili w głośniku organy no i przestery ,czyli trzeba na początku znacznie obniżyć wysterowanie ale głos będzie bardo cicho nagrany,i sam się zastanawiam czy przy tak zmiennej dynamice nie zdać się na auto i niech sobie obcina.
Co do zbierania dzwięku z kamery (mocowanie na: kamera-aparat) należy zastosować półkolistą osłonkę od dołu pod mikrofonami


piątek, 24 sierpnia 2012, 10:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Nie wiem jak z H1 ale w H2 jest przełącznik czułości mikrofonu i ja robię tak, że jak nagrywam mowę to ustawiam Hi, niezbyt głośny zespół czy kościół na M a ostre rockowe granie w klubie na Low. AGC oczywiście wyłączone. Czasem włączam tylko limiter. Nagrywam w PCM a nie mp3. Dźwięk z rejestratora oczywiście koryguję w programie edycyjnym i jestem bardzo zadowolony z uzyskiwanych efektów choć przed obróbką czasami dźwięk nie robi dobrego wrażenia (obcięta góra, za dużo średnicy, niemrawy bas).


piątek, 24 sierpnia 2012, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 603
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
camfocus napisał(a):
Obecna cena to 350 zł z wysyłką.
Centur jaką masz wersję czy 2.0,jeśli nie to uaktualnij.
Co do tych ręcznych ustawień to do końca nie jestem przekonany
Np.kościół - dopóki jest tylko głos można ładnie ustawić aż tu po chwili w głośniku organy no i przestery ,czyli trzeba na początku znacznie obniżyć wysterowanie ale głos będzie bardo cicho nagrany,i sam się zastanawiam czy przy tak zmiennej dynamice nie zdać się na auto i niech sobie obcina.
Co do zbierania dzwięku z kamery (mocowanie na: kamera-aparat) należy zastosować półkolistą osłonkę od dołu pod mikrofonami




To nie tak, jeśli postawisz rejestrator w złym miejscu to efekt będzie do bani, w kościele zawsze mocuje zooma na glosniku , mam na to zajebisty patent, kupiłem taki mały statyw z gietymi nogami, zawijam wokół głośnika i jest super, audio ustawiam manualnie na 75-80% mocy czułości, nigdy przestru nie miałem. Naprawdę nie polecam auto.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Sony NX-100 i Panasonic HC-X1


piątek, 24 sierpnia 2012, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
No ja miałem ostatnio fajny dźwięk z Zomma H2. Zespół miał tak echo ustawione że nic ich nie było słychać na sali i niestety niewiele lepiej na recu. na moje delikatne sugestie ,że jest do bani odpowiedzieli ,że sala ma taką akustykę ... acha.Gościom to mało przeszkadzało bo wódka się lała ostro i było git. Wykonywałem akurat zlecenie koledze któremu winien byłem usługę i trochę mi gupio ,że się będzie pod tym podpisywał ( a może nie)
Oczywiście montaż czyni czasem cuda ale w tym przypadku rewelacji się nie spodziewam.


piątek, 24 sierpnia 2012, 19:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Mam H4n i w sumie nie wiem jak pracuje na automacie:P zawsze i wszędzie tylko manuale i nigdy przesterów nie było. opanujesz sprzęt i będzie dobrze;) na kamerze dźwięk też manualnie.

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


piątek, 24 sierpnia 2012, 20:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1332
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Mialem to badziewie przez 2 wesela, szybko sprzedalem. Poza beznadziejna jakoscia wykonania, wkurzala mnie ta dziwna regulacja glosnosci-teoretycznie precyzyjna, a najbardziej wkurzal mnie automat w tym ustrojstwie. Oczywiscie korzystam z manualu ale w kosciele nie mam czasu tego kontrolowac, a ustawienie stalego poziomu to tez polsrodek. Kupilem Olympusa LS-10, uzywke za 600zl(rok temu) i wreszcie jestem zadowolony - normalnie dzialajacy automat, normalne obrotowe potencjometry regulacji glosnosci (sluchawki i nagrywanie) i wiele innych zalet. Moim zdaniem warto troche dolozyc i kupic cos lepszego.


piątek, 24 sierpnia 2012, 22:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 25 listopada 2005, 15:41
Posty: 68
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
dzieki bardzo za wasze odpowiedzi, tak jak juz ktoś napisał, na weselu nie ma czasu bawić się w manualne wysterowanie dzwieku i co chwila zerkać na poziom wysterowania, mz póki co automat w tym zoomie działa gorzej niz w tanich kamerach i zoomy mają problem z tonami średnimi i wysokimi ale dziś przetestuje go jeszcze na weselu i jak się nie sprawdzi to w poniedziałek go zwracam do sklepu ( na szczęście kupiłem pzez internet) i kupuję olka ls-5


sobota, 25 sierpnia 2012, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1507
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
jacekxyz- ja do nagrywania dźwięku używam aparat Canon power shot tylko po jakiś hacku i cieszę się że nie słychać jak ręką dotyka mobiektyw

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


sobota, 25 sierpnia 2012, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1332
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
centur bierz ls-5 bedziesz zadowolony (mialem go przed ls-10, kumpel sie uparl i musialem odsprzedac heheh) jakosc dzwieku i wykonania bez zarzutu.Jeszcze mi sie przypomnialo, ze w olku jest tez kilka folderow do wyboru (oznaczonych A,B,C....)a nie tak jak w h1 wszytko do jednego wora (bo tez mnie to denerwowalo)


sobota, 25 sierpnia 2012, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
Szczerze? Jaki sens kupowania rejestratora dźwięku skoro ma on działać na automacie? To juz lepiej dokupić lepszy mikrofon do kamery. W czwartek rejestrowałem Zoomem H2 koncert rockowy. Ustawiłem czułość na Lo, uruchomiłem nagrywanie i więcej do H2 nie zaglądałem przez cały koncert. Później popracowałem w programie edycyjnym nad korekcją, dynamiką i poziomem i mam satysfakcjonujący jak na użyte środki dźwięk. Automat na dzień dobry spłaszczyłby dynamikę.


niedziela, 26 sierpnia 2012, 11:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 25 listopada 2005, 15:41
Posty: 68
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
przemek, problem jest dwojaki
po1.
mikrofon nakamerowy często jest z daleka od źródła dźwięku i nie daje zadowalających rezultatów a często też (np w trakcie tańca na sali z kiepską akustyką) zmienia się jego położenie względem kolumn co również daje koszmarny efekt - rejestrator rozwiązuje oba te problemy
po2.
jak pisałem w innym poście, kamery hdv sony (fx1,fx1000) mają tendencję do do gubienia klatek przy nagrywaniu hdv i nic na to nie można poradzić, ja po prostu jako użytkownik fx1000 musze mieć kompletny backup całej ścieżki dźwiękowej bo któregoś dnia będę miał tego pecha że 1-2 sek przerwa w obrazie i dźwięku trafi mi się na błogosławieństwie czy przysiędzy i będzie dym, z obrazem nie ma problemu (przebitki, inserty itp) ale dźwięku nie zastąpisz, tu był o tym temat: viewtopic.php?f=4&t=36940


niedziela, 26 sierpnia 2012, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1507
Post Re: Zoom H1 - lekkie roczarowanie
centur-jak u ciebie wygląda sprawa z kierunkiem dźwięku?Jeśli se przemieszasz a dźwięk stoi to łatwo wyczuć że coś nie teges-np. podczas oczepin.Sam nagrywa m mszę innym urządzeniem ale wtedy nie słychać modlitw mszalników :) więc muszę ich wziąć z klipów kamery

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


niedziela, 26 sierpnia 2012, 14:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL