Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 20:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 RODE - który lepszy? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post RODE - który lepszy?
Witam. Muszę kupić nowy mikrofon gdyż poprzedni się zepsuł, odesłałem go na gwarancji do firmy i przepadł... Moja kamera nagrywa głośne szumy z otoczenia, nawet przy odszumianiu je słychać. Zależy mi, żeby ten mikrofon dobrze nagrywał głos w zamkniętym pomieszczeniu jak i w plenerze. Mam dwóch faworytów:
http://allegro.pl/rode-stereo-video-mic ... 77387.html
http://allegro.pl/rode-videomic-pro-mik ... 05256.html

Który byłby lepszy? Wie ktoś może jak się sprawdzają? A może jakiś inny?

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


piątek, 1 lutego 2013, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: RODE - który lepszy?
Oba miki które zapodałeś są innego typu i do różnych zastosowań.
Jeden stereo (ambient, kncerty itp)
drugi kierunkowy ( mowa itp)
Dlatego nie ma odpowiedzi na twoje pytanie...
poczytaj ten linek
Jak już wybierzesz to polecam sprawdzić dostępność na amazon.co.uk z opcją free saver delivery

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 1 lutego 2013, 17:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: RODE - który lepszy?
Dziękuje za odpowiedź i link, bardzo mi pomógł ;)
Kręcę krótkie filmy reżyserowane i głównie zależy mi na dobrym dźwięku. Żadnych szumów ani zakłóceń tylko głos aktora. No i wychodzi na to, że najlepszy byłby mikrofon kierunkowy, tylko który? Jeden jest za 300zł drugi za 700zł.
Natrafiłem właśnie na Rode NTG-1, co o nim sądzicie?
Na amazonie NTG-1 jest za £133 czyli coś około 650zł (free delivery), na allegro ten sam jest też za 650zł
http://www.amazon.co.uk/NTG1-SHORT-SHOT ... 279&sr=8-1
http://allegro.pl/mikrofon-rode-ntg-1-n ... 75766.html

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


sobota, 2 lutego 2013, 06:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: RODE - który lepszy?
No i git, tylko pamiętaj że ntg1 potrzebuje zasilania phantom 48v .

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


sobota, 2 lutego 2013, 17:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: RODE - który lepszy?
To tego nie ma w zestawie? D: ile on kosztuje?

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


niedziela, 3 lutego 2013, 04:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: RODE - który lepszy?
Zasilanie phantom musisz mieć w kamerze , jak tego nie masz to celuj w rode ntg2
jego można z bateri odpalić , ewentualnie rode video mick pro ma też zasilanie z bateri i wyjście jack.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


niedziela, 3 lutego 2013, 15:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: RODE - który lepszy?
w kamerze? Nie bardzo się orientuje. Posiadam Samsung HMX S-15. Wychodzi na to, że podpięcie mikrofonu NTG1 do kamery mini jackiem nie będzie działać?

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


niedziela, 3 lutego 2013, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: RODE - który lepszy?
Na pewno nie będzie działać!!!
NTG-1 musi dostać zasilanie po XLR - to duże gniazdo z 3 pinami.
Nie wiem do czego chcesz stosować mika. Jak pisał kolega wyżej. W linkach z Allegro masz dwa różne miki jeden stereofoniczny raczej biorący dźwięk prawie dookólnie. Teraz w sprzedaży jest druga jego wersja.
Drugi z linku to mik mono zdecydowanie bardziej kierunkowy niż pierwszy.
Moim zdaniem tylko te dwa w Twoim przypadku są do wyboru jeżeli chodzi o miki markowe. Są potem jeszcze chyba firmy AT w niższej cenie, ale tych nie znam.
Rode NTG-2 jest monofoniczny, ma możliwość założenia baterii - nie musi być wtedy zasilany z kamery, ale jest baaardzo długi - baaardzo kierunkowy i ma wejście na XLRa - musiałbyś zrobić przejściówkę na małego Jacka i pokombinować z mocowaniem, bo jego uchwyt nie wchodzi na sanki kamery.
Po montażu wyglądałoby to śmiesznie, bo na oko jest 3 razy dłuższy niż Twoja kamera :)
Do zadań nagrywania wszystkiego wokół kamery w dobrej jakości do Twojej kamery wybrałbym http://www.djbox.pl/product-pol-3523-R% ... c-Pro.html pod warunkiem że tak wysoko mierzysz finansowo.


niedziela, 3 lutego 2013, 22:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 10:41
Posty: 93
Post Re: RODE - który lepszy?
Posiadam Rode NTG2 i rzeczywiście jest bardzo długi ale jako tako nie ma większego problemu z zamontowaniem. podpinam go do wielu uradzeń a to się wiąże z rożnymi kablami ale plusem jego jest to że ma swoje zasilanie;) gdy masz odpowiedni zestaw kabelków to podepniesz go do wszystkiego;) ale powiem szczerze że chodzi lepiej na zasilaniu phantom 48v.
Rode SVM sprawdza się na koncertach itp ale nie używam go jako jedynego mikrofonu.

_________________
bawię się Sony FX1,Canon 5D mk3, Canon 7D, Canon 6D i kilka szkieł, RODE NTG2, ZooM, Glidecam, slidekamera.
i masą innych rzeczy:P no i oczywiście Vegas na fajnym kompie;)


niedziela, 3 lutego 2013, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: RODE - który lepszy?
@Donuts :
z tego co piszesz do głosu i na jacka do filmów reżyserowanych 8) ten mik
polecam - koniec poszukiwań hura i jest tanio :P
a kupić można np tutaj
a tutaj jeszcze taniej

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


poniedziałek, 4 lutego 2013, 00:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: RODE - który lepszy?
no szkoda bo dźwięk z NTG bardzo mi się podobał. To pewnie by pomogło http://static.bhphoto.com/images/images ... 563070.jpg ale kolejne koszty :/
Rode VideoMic mają dużo szumów więc niechętnie na nie teraz patrzę, ale jednak się na nie zdecyduje.
Czym różni się VideoMic pro od poprzednika prócz wielkością i kablem?
A może jest jakiś inny z lepszą jakością? Wiem, że na mini jacku zawsze będzie szum, ale żeby nie był aż tak głośny jak VideoMic

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


poniedziałek, 4 lutego 2013, 06:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: RODE - który lepszy?
Donuts napisał(a):
Rode VideoMic mają dużo szumów więc niechętnie na nie teraz patrzę, ale jednak się na nie zdecyduje.
Czym różni się VideoMic pro od poprzednika prócz wielkością i kablem?
A może jest jakiś inny z lepszą jakością? Wiem, że na mini jacku zawsze będzie szum, ale żeby nie był aż tak głośny jak VideoMic

Głupoty wygadujesz

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


poniedziałek, 4 lutego 2013, 15:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 24 października 2010, 14:25
Posty: 63
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: RODE - który lepszy?
tzn?
już dziś zamówiłbym, ale chce tylko wiedzieć czy opłaca mi się kupić VideoMic pro za 750zł czy VideoMic za 400zł. Wielkość nie ma znaczenia, liczy sie dźwięk.

_________________
Zadaje dużo pytań żeby inni nie musieli. KALEMEONSHOW


wtorek, 5 lutego 2013, 10:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: RODE - który lepszy?
Jaka wielkość? One mają podobne rozmiary...
W twoim przypadku jak się domyślam szumy generuje nie mikrofon a przdwzmacniacz w kamerze i nawet mikrofon za 6K nie pomorze.
Versja pro ma przełącznik +20db właśnie z myślą o tych szumiących przedwzmacniaczach żeby w miarę możliwości wyelimonować je z procesu nagrywania.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


wtorek, 5 lutego 2013, 19:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL