Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 02:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Czy Sennheiser ew 100-ENG G3 wersja GB wymaga jakiejś licencji ?
Jak jest z tymi licencjami , czy trzeba płacić , czy to tylko taki pic na wodę którego nikt nie przestrzega ? Według tego co się orientuję kanał 38 wymaga takiej licencji . Czy muszę ja wykupić żeby korzystać z kanału 38 ?


środa, 17 kwietnia 2013, 17:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
z tego co się orientuje to wszystko od pasma i kraju.
np UK, IE, Francja od 2013 zamykają całe pasmo 800mhz jakaś telefonia wykupiła :twisted: i będą tam dawać internet

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


środa, 17 kwietnia 2013, 18:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
jambo napisał(a):
z tego co się orientuje to wszystko od pasma i kraju.
np UK, IE, Francja od 2013 zamykają całe pasmo 800mhz jakaś telefonia wykupiła :twisted: i będą tam dawać internet


Kurna jestem zielony , to więc jaką wersję najlepiej było by wziąć . Mieszkam w UK ,ale też nie wiem jak długo więc wolał bym mieć możliwość korzystania z tego w Polsce . Czy ta wersja GB jest dobrym wyborem . Ponoć ten kanał 38 jest płatny ,a szczerze nie uśmiecha mi się płacić. Czy można korzystać z takiego kanału nie płacąc ? Jak to wygląda , najpierw się płaci żeby ten kanał odblokować , czy na zasadzie jak cię złapią to płacisz karę ?


Tutaj jest coś więcej napisane :
http://soundinduction.co.uk/sennheiser- ... ng-g3.html

Range A = 516 - 558 MHz (includes frequencies in TV channels 26 to 31)
Range G = 566 - 608 MHz (includes frequencies in TV channels 33 to 38)
Range GB = 606 - 648 MHz (includes frequencies in TV channels 38 to 43)
Range B = 626 - 668 MHz (includes frequencies in TV channels 40 to 45)
Range C = 734 - 776 MHz (includes frequencies in TV channels 54 to 59)
Range D = 780 - 822 MHz (includes frequencies in TV channels 59 to 64)
Range E = 823 - 865 MHz (includes frequencies in TV channels 65 to 70)

Only Range GB (channel 38) and Range E (channel 70) systems are available for purchase on the on-line shop. The other frequency ranges are available by special request for fixed site licence applications. Channel GB includes Channel 38 which is the most reliable solution for portable wireless microphone systems. (Please Note. Channel 38 use requires a licence. For more information please contact us or visit www.jfmg.co.uk). Channel E includes Channel 70 which is for legal licence-free use in the UK and Europe.

The Sennheiser G3 range of wireless microphone systems are capable of operating simultaneously, intermodulation free, on six frequencies in the licence exempt 863-865 MHz (channel 70) band. These frequencies are;

863.100 MHz
863.400 MHz
863.750 MHz
864.225 MHz
864.550 MHz
864.975 MHz


Załączniki:
q.jpg
q.jpg [ 51.06 | Przeglądane 173 razy ]
czwartek, 18 kwietnia 2013, 01:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
nie chce mi się czytać tego dokładnie , ale jak masz kilka kanałów odblokowanych na E to prawie wszystkie miki w UK na tym pracują ( będzie łatwiej się podpiąć w razie co)

z tymi pozwoleniami to raczej bez przesady ten mikrofon ma zasięg około 150m
pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


czwartek, 18 kwietnia 2013, 03:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Ostatnie pytanie , do wywiadów z gośćmi weselnymi , jaki polecasz mikrofon .
Myślałem o tanim Sennheiser E-835


czwartek, 18 kwietnia 2013, 04:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Mam e835s i jest on jak najbardziej git,

tyle że jak masz do tego dokupić skp100 to chyba lepiej od razu kupić zenka bezprzewoda .

Można też próbować zaoszczędzić kasę i celować w bezprzewoda dynamicznego

shure albo auditechnica na tym samym paśmie . Trzeba tylko by było sprawdzić czy będą współpracować.
Osobiście łączyłem się bezproblemowo z audio-technica - tyle że w G3 trzeba wyłączyć audio tone bo audio technica ani nawet G2 tego nie obsługuje .
Ogólnie jak masz okazje to śmiało możesz brać G2 bo jest taniej o równie dobrze.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 19 kwietnia 2013, 16:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Wiozłem zestaw Sennheiser ew 100-ENG G3 który zawiera ten transmiter skp100 do tego zestawu dokupiłem ten mikrofon E-835. UF troszkę to wszytko kosztowało . Dzięki jambo.
Teraz oglądam na YouTube tutka ,jak to wszystko ustawić . W kamerze mam dwa wyjścia xlr . Czyli rozumiem że mam możliwość równoczesnego nagrywania z 2 kanałów , mikrofon kamery i zestawu sennheiser . Czy jeśli ustawię na 2 xlr to dźwięki się mieszają ? Czy można uzyskać osobne odseparowane ścieżki audio ?
Troszkę dziwne te moje pytania ,ale jest to dla mnie temat nowy stąd takie dziwactwa z mojej strony


piątek, 19 kwietnia 2013, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
pytanie bardzo dziwne....
każdy XLR to osobny kanał czyli stereo, pod warunkiem że nie masz włączone np mix to L albo R .
I radzę wyłączyć zasilanie phantom w xlr

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 19 kwietnia 2013, 22:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Ale z każdego kanału XLR można wycisnąć stereo , pod warunkiem że mikrofon jest stereofoniczny . Idąc dalej miałem na myśli że po wyjściu karty pamięci i skopiowaniu plików , to w katalogu znalazło by się ścieżka video i dwie osobno zapisane ścieżki audio . Jedna z XLR 1 ,a druga zXLR 2 . Czy takie coś jest wo gule możliwe ?
Zamieszałem i podejrzewam że moje pytanie tym razem jest mega idiotyczne .




Cytuj:
I radzę wyłączyć zasilanie phantom w xlr


Jak mam to rozumieć ? Przecież nie mam zasilacza phantom , gdzie to jest w ustawieniach kamery ?

Żeby było śmieszniej to te drugie mega idiotyczne pytanie :oops:
No ale na prawdę jestem zielony z audio :oops:


sobota, 20 kwietnia 2013, 01:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Jeden XLR to jeden kanał to nie jest stereo.
Kamera nagrywa stereo czyli dwa kanały XLR jeden z L jeden z R - jeden track
każdy XLR w kamerze ma zasilanie phantom taka jego tam rola.
jaką masz kamerę?

W większości phantoma wyłącza się na panelu sterowania dzwiękiem zaraz obok pokrętełek z volume.

Jak nie wyłączysz phantoma to wpuścisz 48v do zenka , nie mam pojęcia czy ma jakieś zabezpieczenie...

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


niedziela, 21 kwietnia 2013, 02:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Sennheiser ew 100-ENG G3 a licencja
Canon XF100

Czyli każdy xlr wypuszcza sygnał mono i dopiero filmując na 2 mikrofony uzyskujemy prawdziwe stereo . To tego nie wiedziałem , jestem zaskoczony .
Czyli teoretycznie najlepszą jakość uzyskuje się mając wpięte 2 takie same powiedzmy mikrofony .
No rzeczywiście jest taka opcja +48v , czyli ją wyłączyć . A kiedy włącza się te dodatkowe zasilanie +48v ? To nie jest żadne wzmocnienie sygnału audio , tak ?


niedziela, 21 kwietnia 2013, 17:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL