Teraz jest poniedziałek, 19 lutego 2018, 15:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
Hejka,

Mam taką sytuację że już 8TB biega mi po podłodze.
I chciałbym to upakować do jakiejś macierzy (o ile tak to się w ogóle nazywa)

Może być na 2 dyski albo na 4 dyski , chciałbym żeby było 2*USB 3.0 jeżeli to możliwe Sata 3 ( choć nie mam pojęcia czy przy komunikacji USB będzie miało to wpływ)
bo właśnie tak by mi najbardziej odpowiadało komunikować te dyski z dwoma komputerem,
nie będę tego używał cały czas raczej takie archiwum - poczekalnia.

Nie interesują mnie bajery typu Raid, wireless, itp.

Pudło na dyski z USB :)

Pamiętam że kiedyś Degenerado coś polecał ale zapomniałem gdzie i kiedy,
może ktoś używa i może coś polecić.
pozdro

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


czwartek, 25 lipca 2013, 00:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
http://www.microstar.pl/content/view/568/259/

chyba to by spełniało twoje oczekiwania natomiast jeśli ma być podłączone do dwóch komputerów równocześnie to komputery muszą być spięte firewire, wtedy dysk/dyski też podłączony przez firewire jest widziany na obu komputerach, niestety transfer bez rewelacji i o ile pod XP podłączasz i działa bez konfiguracji to pod win7 trzeba się już namęczyć (chyba, że coś się z updatami pozmieniało po drodze, bo dawno już nie robiłem takiej kombinacji)

druga opcja to jakieś pudełko typowo do zastosowań sieciowych ale nie testowałem to nie będę wymyślał z głowy, zerknij na tej stronce, są i takie

p.s. jakbyś kupował to masz 10 dni na zwrot


czwartek, 25 lipca 2013, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
Jest też tańsze rozwiązanie: UNITEK USB 3.0

---------------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.photokitchen.eu
FACEBOOK
BSMultimedia

i7 3960k @ 4.5GHz/ Asus P9X79 Deluxe/ 64GB DDR3 Corsair / nVidia GTX 680 4GB / BD-R Plextor / RevoDrive3 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / Enermax 1250 W / Adobe CS6 Production Premium / Edius 6.54 / Sony NEX-FS700 / Canon 5D Mark III i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 25 lipca 2013, 09:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
a jak wygląda podlaczenie jednocześnie do dwóch komputerow ?


czwartek, 25 lipca 2013, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
W zasadzie ta polecana przez pana Bogusława - przemawia do mnie.
Jeszcze się z tym prześpie.
Cena jest ok i dyski przestaną pełzać po podłodze.
Może jeden komp zepne USB a drugi Esata.

Jesze się zastanawiam czy eSata to tak zwane hot plug , czyli czy będę mógł włączyć ten pojemnik dyskowy w czasie pracy kompa.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 26 lipca 2013, 02:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
najpierw sprawdz czy to w ogole tak działa , ze jeden kabel tu a drugi tam


piątek, 26 lipca 2013, 02:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Macierz Dyskowa - jaka? Disk Storage
Zakupiłem coś takiego:

http://www.sharkoon.com/?q=en/content/5 ... id-station

Na pytanie czy obsługuje dwa komputery - jeden usb a drugi przez esata nie odpowiem bo nie próbowałem (raczej nie sądzę)

Mam spięte dwa kompy w sieci do jednego podłączony jest 'sharkoon' i w zasadzie nie ma problemu z komunikacją na dwa kompy.

Ogólnie fajna sprawa - własne zasilanie, dobre chłodzenie , możliwość podpięcia pięciu dysków.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


wtorek, 13 sierpnia 2013, 20:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL