Teraz jest piątek, 26 kwietnia 2019, 10:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
Jaki typ/symbol kabla (z niższej półki bo to próba) do zgrania z kamery w trybie online ?
Sam obraz. Odległość od komputera ok. 30 metrów.
Kamera Sony VX 2100E PAL. - wyjścia component
---EDIT---
Nie napisałem, że zgrywanie nastapi poprzez Blackmagic H.264 Pro Recorder, albo Blackmagic DeckLink Mini Recorder (o ile ma to znaczenie).


Ostatnio edytowano piątek, 12 września 2014, 07:58 przez bogdanh, łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 11 września 2014, 21:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 grudnia 2013, 11:41
Posty: 44
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
Zwróć uwagę że maksymalna długość 1 odcinka kabla to 4,5 m.
Czyli na 30m potrzebujesz 7 odcinków po 4,5m oraz 6 regeneratorów.


czwartek, 11 września 2014, 21:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1394
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
Do Sd doskonale sprawdza sie zwykla skretka komputerowa, uzywamy odcinkow nawet 50m z tym, ze na koncach sa gniazda bnc z czyms w srodku (cewka?) nie wiem dokladnie co tam siedzi, w kazdym razie spisuje sie to bardzo dobrze, wczesniej uzywalismy ekranowanego kabla AV i w porownaniu ze skretka byla gorsza jakosc obrazu.


piątek, 12 września 2014, 00:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
jacekxyz napisał(a):
Do Sd doskonale sprawdza sie zwykla skretka komputerowa, uzywamy odcinkow nawet 50m z tym, ze na koncach sa gniazda bnc z czyms w srodku (cewka?)

Na pewno była to skrętka? Skrętka ma osiem przewodów.


piątek, 12 września 2014, 08:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3266
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
skrętka to określenie ogólne pary skręconych przewodów. a ile żył masz to już bez znaczenia.

_________________
Obrazek


piątek, 12 września 2014, 08:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
Sorry, że drązę...
Ekranowanie skrętki wystarczy? z tego co widziałem, to skretki maja ekranowanie z folii aluminiowej.
Wynika z tego, że skrętka lepiej sie sprawdzi na tym dystansie niż przewód BNC - czy jak mu tam :) (jedna żyła i ekran z siatki miedzianej)?


piątek, 12 września 2014, 10:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1394
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
bogdanh napisał(a):
jacekxyz napisał(a):
Do Sd doskonale sprawdza sie zwykla skretka komputerowa, uzywamy odcinkow nawet 50m z tym, ze na koncach sa gniazda bnc z czyms w srodku (cewka?)

Na pewno była to skrętka? Skrętka ma osiem przewodów.


No stary nie rob ze mnie idioty, tak najzwyklejsza skretka komputerowa, wykozystujesz 2 lub 4 zyly i tyle.


piątek, 12 września 2014, 15:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
jacekxyz napisał(a):
No stary nie rob ze mnie idioty, tak najzwyklejsza skretka komputerowa, wykozystujesz 2 lub 4 zyly i tyle.

Sorry - nie chciałem Cie urazić. Skrętka zawsze kojarzyła mi się z siecią komputerową/telefoniczną, przekazem cyfrowym. Dlatego zapytałem.
Temat kabli, to dla mnie czarna magia - stąd pytanie. :)


piątek, 12 września 2014, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
Wystarczy kupić komplet nadajnik/odbiornik (dostępne w sklepach TV przemysłowej za około 15 zł) po tzw. skrętce (tak, tej komputerowej kat 5e), 30 m to pestka do takiej transmisji...
Nadajnik i odbiornik to nic innego jak transformator dopasowujący impedancje wyjścia/wejścia wideo do impedancji falowej owej skrętki...
Skrętka to nic innego jak dwa izolowane skręcone ze sobą przewody (drut 0,5 mm2)... odpowiednio skręcone dlatego, aby istniejąca pojemność C pomiędzy owymi przewodami była "niwelowana" indukcją L owej skrętki... :) to tak skrótowo i teoretycznie... teoretycznie też nie wymagane jest ekranowanie ale jeżeli jest to jest lepiej. Problematyczne jest kiedy w jednym kablu kat 5e przesyłamy 4 sygnały wideo - tutaj może nastąpić crosstalk (przenikanie) sygnałów z poszczególnych źródeł, dla tv przemysłowej to nie stanowi aż tak istotnego problemu ale dla zachowania odpowiedniej jakości obrazu to już gorzej.
Można się pokusić o przesłanie za pomocą 3 kompletów nadajnik/odbiornik nawet sygnału HD (komponent) ale to już loteria bo zależy dużo od jakości zestawów nad/odb, jakości kabla, odległości itd...
Może coś wyjasniłem... :)
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


piątek, 12 września 2014, 16:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki kabel - do 30 m. - z kamery SD --> komputer/grabber
Dziękuje Qube. :) Wyjaśniłeś wszystko...


piątek, 12 września 2014, 19:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL