Teraz jest sobota, 24 lutego 2018, 04:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Monitor podglądowy 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1619
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Monitor podglądowy
Rozważam zakup monitora podglądowego do kamery. Może ktoś z Was posiada praktyczną wiedzę i mógłby jakiś polecić w dobrym stosunku jakości do ceny. Na Allegro znalazłem taki:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=56 ... ule_id=201

Są oczywiście droższe:

http://www.beiks.com.pl/wizjer-lcd-7-li ... -1978.html

ale w moim przypadku wiele przydatnych funkcji będzie niedostępnych (zaprojektowany specjalnie dla aparatu Canon 5D Mark II) więc po co przepłacać.
Chodzi mi przede wszystkim o to, aby przy ręcznym ustawieniu ostrości szczególnie przy słabszym oświetleniu lepiej ocenić czy obraz jest wyostrzony tak jak bym chciał.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 12 listopada 2015, 10:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor podglądowy
Nie lepiej rekorder z podgladem ?


czwartek, 12 listopada 2015, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 301
Post Re: Monitor podglądowy
Racja lepiej podgląd z rejestratorem - zerknij na Blackmagic Video Assist... podgląd FHD i rejestracja w jednym... cena około 2300 pln...
QB

_________________
Teraz a6500/PZ 18-105/16-50 i jeszcze AG-AC160...


czwartek, 12 listopada 2015, 12:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor podglądowy
1800 w Polsce, 450 usd ebay itp.


czwartek, 12 listopada 2015, 12:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 13:21
Posty: 28
Post Re: Monitor podglądowy
Aputure w zupelnosci Ci wystarczy. Mam, uzywam i w tej cenie jest naprawde ok.


czwartek, 12 listopada 2015, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1619
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Monitor podglądowy
Dzięki docxxx, chodziło mi własnie o potwierdzenie użytkownika. Inne dużo droższe rozwiązania mnie nie interesują, gdyż budżet mam ograniczony a zapis na kartach SDXC jest dla mnie wystarczająco dobry i wygodny. Niemniej dziękuję wszystkim za propozycje.
Napisz docxxx z jaką kamerą/aparatem stosujesz monitor ? podłączasz go przez HDMI ?

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 12 listopada 2015, 13:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 13:21
Posty: 28
Post Re: Monitor podglądowy
Nie warto doplacac do funkcji, ktorych nie uzyjesz.
Juz dawno wyleczylem sie z "musze kupic drogo, bo markowe, wiec warto".

Ekranu uzywam z lustrzanka D7100 i GoPro (+ klatka).
Bardzo podnosi to komfort pracy.

No ten ekran wcale taki glupi nie jest, bo ma duzo ustawien i opcji.


czwartek, 12 listopada 2015, 13:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1619
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Monitor podglądowy
Faktycznie będę go mógł również zastosować do mojej kamery sportowej Sony AS-30. Czy te ustawienia i opcje będę mógł również wykorzystać podczas współpracy monitora z kamerą ?

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 12 listopada 2015, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor podglądowy
[quote="docxxx"]Nie warto doplacac do funkcji, ktorych nie uzyjesz.
Juz dawno wyleczylem sie z "musze kupic drogo, bo markowe, wiec warto".

moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z "muszę to kupić bo markowe"

prowadząc działalność trzeba przewidywać swój rozwój i rozwijać się tak, żeby to przynosiło adekwatne pieniądze, mając rekorder z podglądem, masz dodatkową kasę z jego wypożyczenie, praktycznie dowolne rejestrujące dziwactwo możesz podpiąć i zgrywa Ci materiał jaki chcesz w formacie niezależnym od dziwactwa a sam monitorek no jest.... w sumie wolałbym podgląd na tablecie po wifi (go pro/gh4/soniaki-takie sprawdzałem) i zero problemu

oczywiście nikogo nie namawiam, nie jestem sprzedawcą czy coś w tym stylu, po prostu osobiście wolałbym wziąć coś z perspektywą, nawet na raty, niż taki telewizorek, który podejrzewam (bo nie miałem w rękach tego monitorka) nie ma lepszej jakości niż takie matryce w tabletach czy ti applea czy samsuga serii pro


czwartek, 12 listopada 2015, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1619
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Monitor podglądowy
Taki rejestrator to fajna sprawa, zastępuje Intensity Pro + jest monitorem :wink: tylko że ja mam ograniczony budżet i na oku jeszcze kilka innych zakupów na następny sezon.
Podgląd na smartfonie mógłbym mieć po wi-fi lub NFC, ale w tych opcjach znika mi podgląd na LCD a to jest nie do przyjęcia.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


Ostatnio edytowano czwartek, 12 listopada 2015, 14:20 przez Star, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 12 listopada 2015, 14:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 13:21
Posty: 28
Post Re: Monitor podglądowy
Pokazujesz mi cos co ma 5 cali, a ja chce min 7.
To juz wyklucza ten rejestrator. 5 cali to ma telefon komorkowy.
Poza tym, to jest rejestrator, a my mowimy o ekranie.


czwartek, 12 listopada 2015, 14:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 13:21
Posty: 28
Post Re: Monitor podglądowy
Aha, jeszcze jedno.
Mam dwie kamery GoPro i podlad na tablecie pod wifi to mozesz sobie uzywac by sprawdzic mniej-wiecej co i jak.
Probowales kiedys filmowac z takim podgladem? Bo ja tak i wlasnie dlatego kupilem ekran.


czwartek, 12 listopada 2015, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1619
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Monitor podglądowy
Filmowałem sportową AS-30 z podglądem na smartfonie po wi-fi i takie rozwiązanie się sprawdza. Niemniej podgląd na 7'' po HDMI jest pewniejszy i daje lepsza jakość. Lecz generalnie chodzi mi o podgląd przy manualnym ustawianiu ostrości w mojej kamerze z dokupionym konwerterem szerokokątnym, który przy zbliżeniach ma bardzo płytką głębie ostrości - zdarzyło się, że na ekranie LCD nie zawsze byłem w stanie skutecznie nad nią zapanować, a to jest nie do przyjęcia.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 12 listopada 2015, 14:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Monitor podglądowy
1. nie ja pokazałem ten rejestrator, tylko się do niego odniosłem
2. tak, filmowałem z podglądem przez wifi, dla mnie ważne oprócz podglądu jest jeszcze sterowanie
3. nie wydaje mi się, żeby do telewizorka/monitorka za 700pln można się odnosić apropos jakości podglądu, na ostrość też bym brał poprawkę, natomiast zestawiłbym go z chęcią z tabletem samsunga 8.4 pro


p.s. cytaując klasyka, przy takim telewizorku "to mozesz sobie uzywac by sprawdzic mniej-wiecej co i jak."

czyli kwestia co komu bardziej potrzebne


czwartek, 12 listopada 2015, 14:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 13:21
Posty: 28
Post Re: Monitor podglądowy
Jesli ktos mowi, ze filmowal za pomoca np. GoPro/Sony + podglad na Wifi i mowi,, ze bylo ok, to oznacza, ze byla to zabawa a nie normalna praca.
Wifi ma opoznienie. Koniec i kropka.
Zapraszam do nakrecenia dynamicznej akcji typu tance/pilka w hali, gdzie mozemy sie poruszac wraz z aktorami/zawodnikami. Powodzenia.
Jak podwieszalem GoPro pod kosza, to tez cieszylem sie ze widzialem podglad na telefonie. To nie ma jednak nic wspomnego z kreceniem materialu.

I jeszcze raz. Nie pisze tu co jest lepsze. Ten rejestrator to tez pewnie super rzecz. Gdyby mial 7 cali i kosztowal 900 zl, to wzialbym go w ciemno.

Oczywiscie, sa lepsze i gorsze ekrany. Sa tez inne pomysly i rozwiazania. Kazdemu wedlug potrzeb. Ten moj Aputure sluzy do podgladu. Do niczego innego.

Przypominam jednak, ze autor pytal o ekran, a nie o wifi, tablet czy rejestrator.


czwartek, 12 listopada 2015, 14:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL