Teraz jest niedziela, 21 kwietnia 2019, 06:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 6 lutego 2016, 20:10
Posty: 15
Post Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
Taki trochę stary temat z początku lat 2000. Tworzę nowy dlatego, że czasy się zmieniły i pewnych informacji już nie ma.

Posiadam kamerę Digital8 (z możliwością HI8, Video8). Chciałbym ją wykorzystać w zgraniu materiału z VHS. Wiem, że taka możliwość istnieje. Jest tylko zablokowana obecnie.

1. Czy można gdzieś jeszcze dostać taki kabelek, program do tego. Może fachowca na Śląsku, który to zrobi?

2. Czy nie dałoby się zrobić takiego kabelka, ale na przykład lanc-USB? O ile w ogóle jakiś soft by działał w tym przypadku.

Znalazłem takie linki, ale nawet jeśli sam zrobię taki kabel, to nie bardzo mogę odnaleźć program do niego..

http://lea.hamradio.si/~s51kq/jpg/LANC2PC.JPG
http://viszna.republika.pl/sony/sony.html
http://www.filmsite.art.pl/fs.php?page= ... v_faq.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_1284


poniedziałek, 27 lutego 2017, 19:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1394
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
Bedzie ciezko, zrobic taki kabelek to nie problem, kwestia czy masz do tego odpowiednie oprogramowanie (wlasnie doczytalem, ze nie) oraz komputer ze stosownym wejsciem? USB raczej watpie, skoro bylo przygotowane pod LPT, to jest tak stary temat, ze raczej trudno bedzie, ale moze ktos cos....


poniedziałek, 27 lutego 2017, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
mam speca od kamer, który normalnie się tym zajmuje, oczywiście odpłatnie, jakby co mogę Ci dać namiar


poniedziałek, 27 lutego 2017, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
Nie każda kamera D8 (mimo, iż odtwarzała Hi8/Video8) miała aktywne wejście video/s-video - jaki to model kamerki? Kabelek gdzieś mam, soft też powinienem mieć ale przy tym jest troszeczkę grzebania bo edytujesz bezpośrednio z palucha w kamerce firmware - mały błąd, brak zgodności sum kontrolnych i jest kicha kamera może być zimna - soft chodzi jedynie na w98 i chyba Win2000 (na XP nie testowałem) i port LPT musiał być ustawiony jakoś specjalnie... Jak tego nie robiłeś wcześniej to daj fachowcom...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


poniedziałek, 27 lutego 2017, 20:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 6 lutego 2016, 20:10
Posty: 15
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
Więc tak. Kamera to Sony TRV120E. Według tego pdf
http://members.upcpoczta.pl/m.suchecki8 ... meryd8.pdf
kamera ta posiada możliwość odblokowania.

Stary komputer ze złączem, może by się i znalazł. Kabel pewnie też bym zrobił, chociaż nie mam na to zbytnio czasu, więc odkupić byłoby wygodniej.

Najbardziej skłaniałbym się do oddania kamery fachowcowi, tylko że jest małe ale. Kamerę kupiłem za ok 200zł. Mieszkam na Śląsku. Rejon Katowice, Mysłowice, Tychy, Jaworzno... i taki fachowiec musiałby być gdzieś niedaleko. A koszt musiałby być nie za wysoki, bo jeśli drożej to jest to nieopłacalne. Gdyby nie to, że miałem problem z kartą TV na PCIe kupioną za 100, a portu PCI nie mam, pewnie nie kombinowałby z kamerą. Wysyłki gdzieś daleko też bez sensu, bo kurier wyjdzie dużo... a w sumie można kupić używaną kamerę z wejściem AV w takim przypadku, bez kombinowania.


wtorek, 28 lutego 2017, 18:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1394
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
W sumie ja bym zaryzykowal i sam sie pobawil jest to opisane dosc dokladnie, dogadaj sie z Qube, ewentualnie skorzystaj z namiaru Degenerado i dowiedz sie ile gosc chce.


wtorek, 28 lutego 2017, 19:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
W linkach jakie podałeś jest link http://lea.hamradio.si/~s51kq/DV-IN.HTM, tam jest soft do uaktywnienia dv in i av in... i w sumie masz wszystko co potrzeba :) lub poszukaj pilota RM95 - pilot na kabelku lanc - wtedy nie trzeba kompa z softem...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


wtorek, 28 lutego 2017, 20:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 6 lutego 2016, 20:10
Posty: 15
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
:D Jakoś nie dojrzałem tych programików. Stronka www w starym stylu zrobiona..

A ten pilot to wystarczy kupić i nic nie trzeba zmieniać? Jak to działa? Myślałem, że dodaje funkcje Rec ale trzeba i tak coś zmieniać. Dałbyś jakiś namiar gdzie to jeszcze można dostać..

Przemyślę sprawę jeszcze. Jeśli nie oddam do fachowca, to może się pobawię. Kabelek chętnie odkupię..


wtorek, 28 lutego 2017, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Kabel lanc-LPT do odblokowania wejścia AV
Ja korzystałem z tej wersji:
Obrazek
I z tego co mi się przypomina :) to z tych samych witryn ale 15 lat temu :) Pilot Lanc Sony RM95 podłączony do kamerki możesz ustawić w tryb serwisowy, wtedy możesz przeglądać pamięć i edytować komórki pamięci tak jakbyś robił to z programu. Problemem jest znalezienie RM95, istnieje bliźniacza wersja pilota RM94 ale ona nie obsługuje trybu serwisowego... ale warto ją posiadać lub zmodyfikować pilota IR o przyciski REC. No i muszę dodać jedno - odblokowanie wejść AV nie skutkuje trybem AVin-DVout kamery jako czysty konwerter - kamera działa jako magnetowid, nagrywa na kasetę z wejść AV - w przypadku podpięcia kabelka do gniazda FireWire, gniazdo z automatu przechodzi w tryb DVin - to wejście jest priorytetowe, jak nie ma kabelka aktywne jest analog AV in
QB
ps. przypomniało mi się, możesz odblokować AVin, nie odblokowując DVin - to wymaga niestety przeliczania sum kontrolnych pamięci (w gotowcach pod dany model wszystko jest przeliczone ale do AV i DV in) a i już nie pamiętam czy taki układ działał - ja potrzebowałem AV/DVin - nie ryzykowałem :) choć i uziemiłem na kilka tygodni moją TRV7000E :)

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


wtorek, 28 lutego 2017, 22:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL