Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 16:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Konwersja NTSC - na PAL 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Konwersja NTSC - na PAL
Witam ! przyznaję, że przewertowałem forum w poszukiwaniu tematu i moja wiedza na ten tamat - nieco się powiekszyła.
Bawilem sie już w montaż DV (Premiere, Pinacle) więc zagadnienia FireWire czy USB mozemy sobie darowac :)

Prosze o informacje :
- czy jest zauważalna utrata jakości przy przetrawianiu zmontowanego materiału (z uwagi na inne rozdzielczosci systemów)? w/w programy mają opcje "Export timeline to..." i wybor parametrow systemu.
- czy występuja jakies problemy z kolorami lub ostroscią ?
- wiem, że są problemy z dzwiekiem (roznica w ilości klatek 25/30) ale podobno odpowiedni kodek to zalatwia ten problem.czy to prawda?

jesli chodzi o amerykanskie zasilacze to:
- jak z ładowaniem baterii ? USA 60 Hz -tu 50 Hz - czy wplywa to na ich zywotność?

Przyznaje, za mam zamiar kupic sprzecik w USA bo przy obecnym kursie UDS do E - różnice w cenie kamer to nawet 60% wartosci (tutejszej) . Ryzyko zwiazane z gwarancja tez jest mi znane :)

inne zapytania doloże w trakcie :)
pozdrawiam Wszystkich


środa, 22 grudnia 2004, 15:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Powiem tak: jak zostawisz to w NTSC, to nikt (prawie) nie zauważy.
Mam kilka filmów nagranych w tym formacie i nie zamieniałem na Pal, bo chciałem zobaczyć co będzie. Jak na razie jeszcze nikt nie wspomniał, ze film był czarno biały. Nadal kopiuję w NTSC i czekam na pierwszego niezadowolonego klienta.
Mariusz.


środa, 22 grudnia 2004, 23:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 3 lipca 2003, 17:59
Posty: 8
Lokalizacja: Ostrów
Post 
Ja posiadam kamerę JVC z rynku USA - mam ja od 1,5 roku, kupiłem używaną i od tego czasu nie zauważyłem specjalnej utraty pojemności aku. W kwestii utraty jakości przy konwersji to moim zdaniem jest ona znikoma. Zaznaczam jednak że jestem w tej kwestii amatorem i być może nie przywiązuję do tego wagi.


czwartek, 23 grudnia 2004, 00:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Karpiński napisał(a):
Powiem tak: jak zostawisz to w NTSC, to nikt (prawie) nie zauważy.


Dzieki za odpowiedzi ! :)

Docelowo mam zamiar nagrywac wszystko na DVD (ew.SVCD). Mysle ze w systemie PAL (nie mam rozeznania czy odtwarzacze DVD sa wielosystenmowe ?) - a czasem chcialbym gdzies pochwalic sie moją twórczością .

Jak jest z tym dzwiękiem ? przy transformacji NTSC na PAL.
Ma ktoś może jakies pomysły (doswiadczenia ?) .
Pozdrawiam ,


czwartek, 23 grudnia 2004, 13:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Do konwersji NTSC-PAL możesz użyć FireStore'a (drogi!) lub Avistntha. Przy dobrze przeprowadzonej konwersji nie powinno być problemów z dźwiękiem. Przepis na Avisyntha:

AVISource("NTSC.avi")
Bob(height=576)
BicubicResize(720,576)
ConvertFPS(50)
SeparateFields.SelectEvery(4,0,3)
Weave

Pozdrawiam
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 5 stycznia 2005, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Czy moglby ktos napisac mi jak ustawic najlepiej Firestore Dv File Converter 1.5 (Pal Ntsc) .Chodzi mi o jaknajlepsze przeknwertowanie materiału ntsce na pal. Nie moge poradzic sobie jednak z ustawieniami. Pozdrawiam


wtorek, 15 listopada 2005, 15:05
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 lutego 2005, 09:31
Posty: 24
Post 
W USA trzeba kupić sprzęt w wykonaniu na Europę i nie bedzie problemów z niczym. Trwa to może troche dłużej, trzeba znaleźdź odpowiedni sklep, no i spzęt będzie troszke droższy. Sam posiadam aparat foto z prywatnego importu i na zasilaczu ładującm baterię tolerancja napięcia wynosi coś od 110V do 230V. Częśotliwością sieci nie należy się przejmowac. Konwersji Pal - NTSC i NTSC - PAL nigdy nie robiłm.


wtorek, 15 listopada 2005, 15:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Heniek zastanawiam sie czy preczytales wogle moje pytanie, prosbe..Doskonale sobie z tego zdaje sprawe. Ja mam juz ntsce materail i musze go pzrerobic na pal. Wiec nie rozumiem po co piszesz mi ze musze kupwac cos gdzies..hmm??no coz mam nadzieje ze pomyliles posty..pzdr


wtorek, 15 listopada 2005, 16:18
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Heniek napisał(a):
W USA trzeba kupić sprzęt w wykonaniu na Europę i nie bedzie problemów z niczym. Trwa to może troche dłużej, trzeba znaleźdź odpowiedni sklep, no i spzęt będzie troszke droższy. Sam posiadam aparat foto z prywatnego importu i na zasilaczu ładującm baterię tolerancja napięcia wynosi coś od 110V do 230V. Częśotliwością sieci nie należy się przejmowac. Konwersji Pal - NTSC i NTSC - PAL nigdy nie robiłm.

Dobry jest sklep B&H

Pozdr


wtorek, 10 stycznia 2006, 14:15
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL