Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Drgające sceny na DVD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Drgające sceny na DVD
Mili - pojawiam się pierwszy raz na Forum. CIeszę się, że tak wiele tu ludzi z mego rodzinnego Zachodniopomorskiego. Szczególnie zaś podziwiam Montażystę Darka za jego niekwestionowaną wielką wiedzę i chęć pomocy innym - takim jak ja gamoniom.
Pracuję na AP6.0. Póki robiłem projekty z mej Sony Digital 8 i eksportowałem na taśmę wideo VHS lub DV było ok. Ale pokusiło mnie kupić nagrywarkę DVD (poruszam się dość poprawnie po AP). I za miły Bóg nie mogę wyeksportować tak projektu, by uzyskać na szybszych scenach płynny ruch. Mam oryginalny licencjonowany AP z Ligosem, nie jestem zwolennikiem choinek w filmie, unikam jak ognia przejść, szczególnie tych typu 3D, kurtyna, pege peel - montuję najprostszymi środkami. Ale co zrobić, gdy po kodowaniu do MPEG2 (VBR 4750 - 6000) - przeplot zgodny z oryginałem i typowy dla kamery - więc lower (bottom) field) jadące szybko auto jedzie skokami???? Robiłem dziesiątki prób na różnych bitrate, projekt eksportowałem jako movie zgodnie z kartą przechwytującą DV Now AV posługując się Fast Dazzle - i efekt jest na nim gorszy jak na projekcie słanym z LSX-a. Może problem jest z Motion Vectors (ustawiam 32/16) lub IPB sequebce - ustawiam 3-2. Nie wiem. O ile na mało dynamicznym obrazie efekt jest poprawny, nawet dobry - o tyle wystarczy jakieś szybkie przejście typu page peel bądź szybki ruch jadącego auta - i mam męczące skoki. Co - Montażysto Darku - robić?????
PS - jestem na forum incydentalnie - może będzie można na mój mail??? :-) - carrey11@wp.pl


piątek, 7 stycznia 2005, 22:45
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 lipca 2004, 14:02
Posty: 38
Lokalizacja: Śląskie
Post 
Żeby zawęzić obszar poszukiwań proponuję odtworzyć plik wynikowy nie z płyty, a z dysku i porównać. A tak w ogóle to taki efekt masz na komputerowym DVD czy stacjonarnym?


sobota, 8 stycznia 2005, 20:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 23:54
Posty: 12
Post 
Witam
Ja mam identyczny problem myślę, że w moim przypadku to wina karty /Radeon 9600pro/ gdyż na kompie też mi "skacze", ale może jest na to jakaś rada ?


niedziela, 23 stycznia 2005, 23:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 22:40
Posty: 86
Lokalizacja: Królewskie Miasto:)
Post 
Spróbuj odwrócic kolejność pólpól podczas enkodowania - różne enkodery różnie z tym sobie radzą. Testowałem kiedyś CCE. ProCodera i TMPGenc.. z tego, co pamiętam Procoder i TMPGenc wymagaja takich ustawień, jak w pliku wsadowym, natomiast w CCE trzeba było odwrócic kolejność półpól. Ligosa nie testowałem - spróbuj wersji trialowej TMPGenc. najlepiej zrobić krótki klip i enkodować go z różnymi ustawieniami półpól, potem wypalic na DVD-RW i sprawdzic efekty.

Pozdrawiam myslących

Janusz B.


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 01:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 grudnia 2004, 23:54
Posty: 12
Post 
Czy TMPGenc jest w Polskiej wersji ? Nie wiem gdzie zmienić te ustawienia półpól ?


poniedziałek, 24 stycznia 2005, 18:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL