Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 17:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Zła jakość obrazu w DivX 5 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 września 2004, 12:32
Posty: 124
Post Zła jakość obrazu w DivX 5
Film z wycieczki trwający 35 minut chciałem umieścić na jednym CD 700MB. Zrobiłem bitrate ~2500kb/s oraz usunąłem przeplot. 2500 to wg mnie bardzo duży bitrate i jakość obrazu (a zwłaszcza bez przeplotu) powinna być idealna. Jednak przy scenach troszkę bardziej dynamicznych robi się się coś takiego Obrazek Czy to normalne przy tak dużym bitrate? Jak ew. pozbyć sie tego? PS Próbowałem dwuprzebiegowo - to samo

_________________
Zapraszam na stronę http://www.kamerman.prv.pl


czwartek, 23 czerwca 2005, 13:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 września 2004, 12:32
Posty: 124
Post 
PS 2: Inne co mnie jeszcze irytuje to takie małe pixele któe pojawiają sie przy ruchu kamery (obiekt znika a te pixele przez chwile jeszcze są) Obrazek

_________________
Zapraszam na stronę http://www.kamerman.prv.pl


czwartek, 23 czerwca 2005, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Piszesz, że usunąłeś przeplot - a przecież te obrazki które zamieściłeś pokazują klasyczny przypadek przeplotu - wcale go nie usunąłeś.
Radzę poczytać tu:http://www.divx.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=136&page=2 lub w inych miejscach. Bitrate 2500 kbs - być może to dużo, ale nie dla bardzo dynamicznych scen. Proponuję do kompresji kodek Xvid i eksperymenty z bitrate na dynamicznych scenach ale koniecznie z zastosowaniem kompresji wieloprzebiegowej VBR. Na pewno jakość się poprawi.
Pozdro


czwartek, 23 czerwca 2005, 19:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 września 2004, 12:32
Posty: 124
Post 
Usunąłem przeplot, jestem więcej niż pewny -> VirtualDub -> add filters->deinterlace

_________________
Zapraszam na stronę http://www.kamerman.prv.pl


czwartek, 23 czerwca 2005, 19:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
no jak usunąłeś jak na tych zdjęciach widać przeplot!!!

(przyp. - to takie poziome kreseczki ;) )

pozdro

PS.
Cytuj:
Inne co mnie jeszcze irytuje to takie małe pixele któe pojawiają sie przy ruchu kamery (obiekt znika a te pixele przez chwile jeszcze są)

to tzw. efekt brudnej szyby - jedna z wad kompresji stratnych.


czwartek, 23 czerwca 2005, 20:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL