Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 13:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Kompresja (a raczej jej brak) w VirtualDub 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 20:47
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Post Kompresja (a raczej jej brak) w VirtualDub
Witam. Nie wiem czy ten post jest w dobrym dziale ale nie znalazłem lepszego. Chodzi o to że zgrałem z kamery analogowej ponad godzinny film w MPEG (programem Unlead Video Studio 7). Zajął mi on niecałe 4 GB i to mnie zdziwiło bo powinien zajmowaćok 13 GB. Ale mniejsza z tym. Jak już zgrałem to zrobiłem małe 2 minutowe demo i chciałem z niego usunąć przeplot. No więc wsadziłem ten dwuminutowy kawałek (dalej bez kompresji) do VirtualDub`a i dałem opcje żeby wiświetlał wszystko w tym samym czasie. Następnie zapisałem to i co się okazało ?? Że dwunimutowy kawałek tego filmu bez kompresji tylko z usuniętym przeplotem zajmuje 3GB. Może wie ktoś dlaczego tak jest ??


sobota, 20 sierpnia 2005, 12:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
no a jaką kompresję ustawiłeś? :lol:

_________________
Obrazek


sobota, 20 sierpnia 2005, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Kompresja (a raczej jej brak) w VirtualDub
kamel191 napisał(a):
Witam. Nie wiem czy ten post jest w dobrym dziale ale nie znalazłem lepszego. Chodzi o to że zgrałem z kamery analogowej ponad godzinny film w MPEG (programem Unlead Video Studio 7). Zajął mi on niecałe 4 GB i to mnie zdziwiło bo powinien zajmowaćok 13 GB. Ale mniejsza z tym. Jak już zgrałem to zrobiłem małe 2 minutowe demo i chciałem z niego usunąć przeplot. No więc wsadziłem ten dwuminutowy kawałek (dalej bez kompresji) do VirtualDub`a i dałem opcje żeby wiświetlał wszystko w tym samym czasie. Następnie zapisałem to i co się okazało ?? Że dwunimutowy kawałek tego filmu bez kompresji tylko z usuniętym przeplotem zajmuje 3GB. Może wie ktoś dlaczego tak jest ??

sprawa jest prosta
biorąc pod uwagę rozmiary plików
zgrałes w mpeg-2 dlatego ok 4gb na godz,
13gb bys miał gdybys zgrał w dv.avi

potem jak sam piszesz nie ustawiłes kompresji (nawet dv.avi-nie ustawiłeś :!: ) dlatego taki rozmiar coś ponad 4,5 raza większy niż przy dv.avi


sobota, 20 sierpnia 2005, 14:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 20:47
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Post kompresja
Ok dzięki za odpowiedź


niedziela, 21 sierpnia 2005, 15:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL