Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 15:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 jak z pliku M2P usunąć 2 minuty i skleić powstałe części 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:49
Posty: 59
Lokalizacja: warszawa
Post jak z pliku M2P usunąć 2 minuty i skleić powstałe części
Witam
Mam na dysku plik .M2P, 3,8 G, z którego chcę usunąć zbędny fragment ( ok. 2 min)
mogę Pro Coderem przliczyć to do formatu DV wgrać to na timeline Adoba, wyciąć skleić przliczyć do m2p .... ale pewnie ze sporymi stratami jakości
Moje pytanie dotyczy programu lub sposobu na wycięcie zbędnego fragmentu w pliku .M2P bez przeliczeń.
Podobno wszelkie pliki przyjmuje bazpośrednio na timeline przyjmuje Edius
sprawa dość pilna, stąd prośba o radę
Pozdrawiam

_________________
człowiek jest jak ogórek- najpierw mały a potem duży


niedziela, 18 września 2005, 12:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2004, 18:01
Posty: 33
Post 
jakimi codekami zostal przeliczony material wczesniej??, jesli pro coderem to bezposrednio na Ediusa ladujesz i robisz co chcesz....i nie ma duzej straty na jakosci.


poniedziałek, 19 września 2005, 13:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
To ja sie pytam czym sie różni mpeg-2 wygenerowany przez Procodera od tego z CCE, z TMPEg czy z jakiegokolwiek innego kodera? Poza jakością oczywiście? Jak nie macie pojęcia o czymś to lepiej nie piszcie nic :?


poniedziałek, 19 września 2005, 13:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2004, 18:01
Posty: 33
Post 
Cytuj:
Poza jakością oczywiście? J


no o jakosc wlasnie mi chodzi...takze w czym jest problem??


poniedziałek, 19 września 2005, 13:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post 
no, to wklej rene tego linka co ci posłałem, a ja dorzucę jeszcze jeden progsik, który swego czasu podesłał mi Meaco (dzięki! przydał się wtedy):
http://www.videoredo.com/Download.htm

pozdro

_________________
Obrazek


poniedziałek, 19 września 2005, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Xenio napisał(a):
takze w czym jest problem??
W tym "jesli pro coderem to bezposrednio na Ediusa ladujesz i robisz co chcesz" co oznacza chcesz edytować mpeg-2 w ediusie, musisz mieć go zakodowanego za pomocą procodera, co jest oczywistą bzdurą.


poniedziałek, 19 września 2005, 14:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2004, 18:01
Posty: 33
Post 
no sucahhj...ja mialem ostatnio zakodowane za pomoca pinnacla m2p...i nie rozpoznawalo pliku w ediusie...takze...z tym stwierdzeniem bylbym ostrozny


poniedziałek, 19 września 2005, 17:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:49
Posty: 59
Lokalizacja: warszawa
Post Dzięki !GrassHoppeR
I klipy extra( teledyski weselne ) i pomoc jak pogotowie ratunkowe!!
Już zaczynam " zbierać " jak to zrobić
( tylko mam plik 1,05 min a ta wersja liczy do 0,5 godz)
i co teraz?...

_________________
człowiek jest jak ogórek- najpierw mały a potem duży


poniedziałek, 19 września 2005, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Xenio napisał(a):
no sucahhj...ja mialem ostatnio zakodowane za pomoca pinnacla m2p...i nie rozpoznawalo pliku w ediusie...takze...z tym stwierdzeniem bylbym ostrozny
MPEG-2 jest standardem i każdy plik tego typu nie ważne czym zakodowany ma taką samą budowę. Różne są tylko algorytmy konwersji pliku do zgodnego ze standardem MPEG-2.


poniedziałek, 19 września 2005, 18:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:49
Posty: 59
Lokalizacja: warszawa
Post 
GrassHoppeR już pomogłeś- podpowiedz jeszcze co z ograniczeniem 30 min
pzd

_________________
człowiek jest jak ogórek- najpierw mały a potem duży


poniedziałek, 19 września 2005, 18:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post 
najprościej kupic pełną wersję...

ewentualnie, jeśli nie zależy ci na dokładnym docięciu poprostu zrób to za pomocą mpeg tools zakładka merge&cut ze zwykłego tmpgencodera.

trudniej - podziel za pomogą mpeg tools/merge&cut na mniejniżpółgodzinne fragmenty, z właściwego fragmentu wytnij co trzeba i zlep ponownie...

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 19 września 2005, 19:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:49
Posty: 59
Lokalizacja: warszawa
Post 
Dzięki za radę- oczywiście kupiłbym pełną wersję, bardzo zależy mi na czasie i ( wstyd się przyznać ) mój angielski jest na poziomie :cry: i nie bardzo wiem jak kupować w sklepach internetowych za granicą( może to śmieszne , ale prawdziwe)
Pozdrawiam

_________________
człowiek jest jak ogórek- najpierw mały a potem duży


poniedziałek, 19 września 2005, 20:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2004, 18:01
Posty: 33
Post 
Cytuj:
MPEG-2 jest standardem i każdy plik tego typu nie ważne czym zakodowany ma taką samą budowę. Różne są tylko algorytmy konwersji pliku do zgodnego ze standardem MPEG-2.


czyli co z tego wynika?...przepraszam bardzo ale jeszcze nie doroslem do tego poziomu rozumowania...


wtorek, 20 września 2005, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Xenio napisał(a):
czyli co z tego wynika?...przepraszam bardzo ale jeszcze nie doroslem do tego poziomu rozumowania...
Każy plik mpeg-2 zbudowany jest w ten sam sposób, składa się z trzech rodzajów klatek (I, B, P) pogrupowanych w tzw. GOP-y. (nie dotyczny to edytowalnego mpeg-2, takiego jak w hdv). I to jest właśnie ten standard. Poszczególne pliki różnią się oprócz bitrate'u także układem poszczególnych rodzajów klatek w GOP-ie. Jednak sposoby osiągnięcia pliku z pogrupowanymi klatkami zależą już od producenta kodera, standard mpeg-2 nie definiuje tego. Innymi słowy, nieważne jest co koder robi z materiałem wejściowym, ale na końcu plik musi być zgodny ze standardem. Stąd tak duże róznice w jakości obrazu generowanych za pomocą różnych koderów.


wtorek, 20 września 2005, 10:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2004, 18:01
Posty: 33
Post 
ciekawe czemu mi wtedy ten plik nie chcial wejsc na Ediusie...??moze byl uszkodzony , no ale na Adobe wykrywalo go... :?


wtorek, 20 września 2005, 19:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL