Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 15:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 mam podobny problem jak jerry777 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 16:59
Posty: 5
Post mam podobny problem jak jerry777
Również chciałam zapytać o kwestię kompresji plików wideo i nie ukrywam,że trochę zniechęciły mnie wypowiedzi niektórych uzytkowników.Ale cóż ,zaryzykuję i poproszę o pomoc.Może ktoś mi pomoże.
Otóż od niedawna posiadam kamerę cyfrową.Zgrywam filmy na twardziela i przerabiam w programie Pinnacle studio 9.Jestem początkująca w tym temacie i wszystko idzie mi powoli.Ale do sedna-Filmy,które mam już na twardym dysku zajmują po kilka giga!!Bardzo chciałabym nagrać je sobie na płytki,bo miejsce na dysku szybko się wyczerpuje i stanęłam w miejscu.Od kilku dni próbuję różnych programów do kompresji plików avi i fakt,że wielkości filmów są dużo mniejsze,dające się nagrać na płytkę CD,ale jakość jest okropna!Nie da się oglądać,straszne!
Może znajdzie się ktoś kto napisze mi co z tym zrobić?
Dzięki!


wtorek, 20 września 2005, 17:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 23:53
Posty: 88
Lokalizacja: Bydgoszcz GG 1646993
Post 
Witam
Meteriał po zgraniu na HDD jest jakości DV i dlatego zajmuje tyle miejsca. Musisz ten materiał położyć na oś czasu w Pinnaclu i jeżelichcesz to go obrobić lub odrazu przechodzisz do zakładki Utwóż Film i zapisać go jako DVD wypalając odrazu na płytę lub pozostawić na dysku HDD bez wypalania. Na płytę DVD 4,7Gb można wcisnąć do 180min materiału , ale niepolecam tyle bo troszeczke traci to na jakość. Ja osobiście nagrywam 120max.
Pozdrawiam

_________________
http://www.wideoforum.xt.pl


wtorek, 20 września 2005, 17:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 16:59
Posty: 5
Post 
Dzięki Marcinas.Jeszcze są tu dobrzy ludzie :D Spróbuję zrobić jak poradziłeś.Mam jeszcze pytanko jeśli można.Ty mi napisałeś o tworzeniu filmu DVD,a ja chciałabym móc te filmy zgrywać na płytki CD(700Mb) bez większej utraty jakości danego filmu.Czy jest to możliwe???
Jakby co to mogę do Ciebie zagadać na g-g?może mógłbyś udzielić mi więcej informacji na te tematy.Narka


wtorek, 20 września 2005, 18:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
na plyty cd najlepszym rozwiazaniem jest kompresja divx/xvid, ale wtedy tylko komp lub odtwarzacz stacjonarny obslugujacy ten format
nagrywarki dvd sa juz sporo ponizej 200zl, moze czas pomyslec ? :)


wtorek, 20 września 2005, 18:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 23:53
Posty: 88
Lokalizacja: Bydgoszcz GG 1646993
Post 
Daj sobie spokój z CD szkoda jakości.
Pozdrawiam

_________________
http://www.wideoforum.xt.pl


wtorek, 20 września 2005, 18:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Marcinas napisał(a):
Daj sobie spokój z CD szkoda jakości.
Pozdrawiam

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Spokojnie możesz robić divx, czy xvid. Jakość po kompresji głównie zależy od jakości źródła video, ustawień kodeka (tutaj odpowiedni dobór bitrate itp.). Polecam lekturę na http://www.divx.pl. A jeśli robić DVD to są znacznie lepsze kodery niż ten w Pinnaclu.
Pozdrawiam


wtorek, 20 września 2005, 19:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 23:53
Posty: 88
Lokalizacja: Bydgoszcz GG 1646993
Post 
Ja niewnikam w to czy są lepsze kodery do DVD może i są ale tan w Pinnaclu jest wystarczający do uzyskania zadowalającej jakości.

Kozi napisał:
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Spokojnie możesz robić divx, czy xvid. Jakość po kompresji głównie zależy od jakości źródła video, ustawień kodeka (tutaj odpowiedni dobór bitrate itp.). Polecam lekturę na http://www.divx.pl.


Ale po co ??
Niepo to idziemy do przodu z jakością żeby się cofać do CD.
A po drugie.
Jak jesteś urzytkownikiem Pinnacla i zaczniesz instalować jakieś dodatkowe kodery to może ci czasami Studio odmówić posłuszeństwa.
Niezaleca się również instalowania WMP 10 podobno twoży się jakiś konflikt dekoderów.

Będąc początkującum użytkownikiem Pinnacla chciałem robić filmy na CD ale szybko mnie chłopaki z forum wyprostowali i dałem sobie spokój . Niewarto i szkoda czasu.
Pozdrawiam

_________________
http://www.wideoforum.xt.pl


wtorek, 20 września 2005, 20:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Marcinas napisał(a):
Ale po co ??
Niepo to idziemy do przodu z jakością żeby się cofać do CD.

Nie rozumię co ma płyta DVD albo CD do jakości video. Film kodowany do divx itp. też możesz nagrać na płycie DVD i zmieścisz na niej więcej w bardzo dobrej jakości. Autor pytania musi sobie odpowiedzieć na proste pytanie - gotowe video będzie oglądał na kompie, czy na stacjonarnym DVD? Jeśli na kompie to po co kodować do mpeg-2 i inwestować w nagrywarkę DVD? Pewnie ktoś powie - a jeżeli kiedyś będzie chciał oglądać filmy na tv ze stacjonarnego DVD? To ja odpowiem - w tej chwili nowo zakupowane stacjonarne DVD trawią divx'a i xvid'a. Strumień mpeg-2 (którym cechuje się format DVD) i mpeg-4 (to strumień w divx, xvid...) to całkiem inna filozofia. Kodowanie do divx to wcale nie cofanie się.
Kiedyś toczyła się np. dyskusja nt. czy archiwizowane filmy z VHS kodować do mpeg-2 i robić DVD, czy do mpeg-1 i robić VCD. Ja zrobiłem taki eksperyment i pokazałem znajomym kawałek filmu zrobionego na VCD i DVD z przechwyconego video z VHS. Nie zauważyli różnicy. Myślę, że gdyby pokazano Ci ten sam film zrobiony w DVD i DivX, a Ty nie widziałbyś, który właśnie jest odtwarzany, nie zauważyłbyś różnicy.

Cytuj:
Będąc początkującum użytkownikiem Pinnacla chciałem robić filmy na CD ale szybko mnie chłopaki z forum wyprostowali i dałem sobie spokój . Niewarto i szkoda czasu.

Tego już w ogóle nie rozumię. Co to znaczy robiłem na CD? Robiłeś divx'a czy VCD, bo to wielka różnica. Jeśli z formatu DV zrobiłeś VCD to musiała być gorsza jakość obrazu, a dobrego divx'a z Pinnacla nie zrobisz.

Cytuj:
Jak jesteś urzytkownikiem Pinnacla i zaczniesz instalować jakieś dodatkowe kodery to może ci czasami Studio odmówić posłuszeństwa.
Niezaleca się również instalowania WMP 10 podobno twoży się jakiś konflikt dekoderów.

Trzeba dbać o winde i nie instalować byle gówna tylko to co Ci będzie potrzebne do pracy.

Kurde, ale się rozpisałem ........... :D


wtorek, 20 września 2005, 21:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 16:59
Posty: 5
Post Dzięki
Dzięki Wam wszystkim za pomocne odpowiedzi.Spróbuję sobie jakoś z tym poradzić.Jak co to już wiem gdzie szukać pomocy :D Jeszcze raz dzieki,pozdrówka i serwus!


wtorek, 20 września 2005, 23:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL