Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 17:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zniekształcony obraz 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 września 2005, 21:33
Posty: 12
Post Zniekształcony obraz
Witam, mam problem! Wyeksportowałem linie czasową z AP 6.5 powstał plik filmowy i wszystko było by ok, gdyby nie zniekształcenia obrazu przy kazdym ruchu kamery. Pojawiają sie takie poziome paski. Na kompie wygląda to źle a na TV fatalnie. Co mam zrobic?


wtorek, 27 września 2005, 19:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Tutaj jest lekcja ktora pomoze na poczatku http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf

A tutaj słowo klucz: Przeplot

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


wtorek, 27 września 2005, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
orange napisał(a):
Tutaj jest lekcja ktora pomoze na poczatku http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf

Skwituję to tylko jednym zdaniem. Zrobił to debil.


wtorek, 27 września 2005, 21:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
kozi napisał(a):
orange napisał(a):
Tutaj jest lekcja ktora pomoze na poczatku http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf

Skwituję to tylko jednym zdaniem. Zrobił to debil.

ale przynajmniej wiedział, co oznacza opcja szukaj kozi, oczywiście jak chcesz, to możesz koledze napisać jeszcze raz, co to przeplot, jak sie go usuwa itd itp etc etc...

_________________
Obrazek


wtorek, 27 września 2005, 21:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Zapewniam Cię, że kolega wie już co to przeplot i nie powinien go widzieć na TV. Skoro go widzi to ma problem i trzeba mu dać wskazówki - zapytał o to na priv i dostał wskazówki, być może błędne, ale dostał. Zawsze chętnie odpowiadam na zadane pytania na priv.
Nie uważam siebie za fachowca w tematach video, a nawet powiem, że jestem amatorem w tych sprawach i z ubolewaniem stwierdzam, że zamiast rzeczowych wypowiedzi ciągle czytam "poszukaj sam", "szukaj na forum" itp. Jak zaczynałem poruszać się w tematach video nie spotykałem się na forum z podobnymi wypowiedziami i ciągłymi uszczypliwymi uwagami. A jeżeli, ktoś uważa, że jest dowcipny posługując się wulgaryzmami to po prostu dla mnie jest prostakiem.


wtorek, 27 września 2005, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post ...
Ale na TV powinno mu to ładnie wyglądać.
Chyba że się coś popierniczyło przy konwersji.


środa, 28 września 2005, 08:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 września 2005, 21:33
Posty: 12
Post 
Orange potrafie poruszac sie po forum i moze Cie to zdziwi, ale wiem do czego służy opcja szukaj. Daruj sobie te mało inteligentne dowcipy. Jesli jednak mam zły obraz na TV to znaczy ze nie jest to wina przeplotu (bo tak to zrozumiałem). A o kolejności obrazów nie ma za wiele na forum, dlatego postanowiłem zapytać Was, ludzi którzy mogą mi pomóc.
Pytałem kozi-ego pomógł mi zrozumiec kilka rzeczy, jednak nie chciałem zawaracać mu głowy i dltego nie napisałem kolejny raz na priva. Poza tym jak dostane więcej propozycji mogących rozwiązac mój problem to będę mógł pokombinować lub wybrać tą która bedzie wydawała mi sie najprostsza. Dlatego proszę o merytoryczne podpowiedzi co mam z tym zrobic. Dzieki!


środa, 28 września 2005, 10:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
kozi napisał(a):
Zapewniam Cię, że kolega wie już co to przeplot i nie powinien go widzieć na TV

A ja zapewniam, ze sa takie konwersje mozliwe, na ktorych przeplot pokazuje swoje pazury dopiero na TV

kozi napisał(a):
zapytał o to na priv i dostał wskazówki, być może błędne, ale dostał. Zawsze chętnie odpowiadam na zadane pytania na priv.

Mogl podac wiecej wyjasnien. A nie poziome linie przy ruchu kamery.

kozi napisał(a):
A jeżeli, ktoś uważa, że jest dowcipny posługując się wulgaryzmami to po prostu dla mnie jest prostakiem.

Moim zdaniem powinno to zostac przypiete w kazdym FAQ, HELPIE itp na kazdym forum.

A wracajac najzupelniej w swiece do tematu.
Moze nas oswiecisz na czym polega jego problem?
Bo ja jestem ciekawy

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


środa, 28 września 2005, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
PawelZof napisał(a):
o kolejności obrazów nie ma za wiele na forum, dlatego postanowiłem zapytać Was, ludzi którzy mogą mi pomóc.


To trzeba bylo zapytac o kolejnosc polobrazow.
Twoje pytanie bylo w moim odczuciu nieprzemyslane. Nawet nieopisales problemu. NIe napisales jaki masz material zrodlowy, jak go eksportujesz, wybacz. Ale moza zassac divxa, wrzucic na timelina do AP6.5 i wyeksportowac jako mpeg. Skad mam/mamy wiedziec co Ty robisz?

Co do malointeligentej lekcji - uwazam, ze jest nadzwyczaj inteligentna. I kazdy kto ma choc troche rozumu w glowie + minimalne poczucie humoru zrozumie, a nawet zacznie sie smiac.

Tutaj pytania sa banalne! Zerknij na grupy dyskusyjne odnosnie jezykow programowania. I zadaj tam takie pytanie.
Wiekszosc problemow zostala juz rozwiazana. O kolejnosci obrazow tez bylo na tym forum. Nie mozna do konca zycia czytac postow w stylu "POMOCY", "RATUNKU", "FATALNA JAKOSC" - juz samo zatytuowania tematu o czyms swiadczy. Zerknij do netykiety.
Im predzej nauczysz sie odnajdywac odpowiedzi na banalne pytania tym lepiej dla Ciebie bo i nauczysz sie wiecej.
No bo co by sie stalo gdyby nagle padla cala siec? Nie zrobilbys filmu?

Pozdrawiam serdecznie i zycze coraz trudniejszych pytan :wink:

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


środa, 28 września 2005, 11:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 września 2005, 21:33
Posty: 12
Post 
Orange potrafie poruszac sie po forum i moze Cie to zdziwi, ale wiem do czego służy opcja szukaj. Daruj sobie te mało inteligentne dowcipy. Jesli jednak mam zły obraz na TV to znaczy ze nie jest to wina przeplotu (bo tak to zrozumiałem). A o kolejności obrazów nie ma za wiele na forum, dlatego postanowiłem zapytać Was, ludzi którzy mogą mi pomóc.
Pytałem kozi-ego pomógł mi zrozumiec kilka rzeczy, jednak nie chciałem zawaracać mu głowy i dltego nie napisałem kolejny raz na priva. Poza tym jak dostane więcej propozycji mogących rozwiązac mój problem to będę mógł pokombinować lub wybrać tą która bedzie wydawała mi sie najprostsza. Dlatego proszę o merytoryczne podpowiedzi co mam z tym zrobic. Dzieki!


środa, 28 września 2005, 12:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 września 2005, 21:33
Posty: 12
Post 
Sorki za 2 te same posty, ale to wina chyba str. www. Nie pytałem o półobrazy bo nie wiedziałem czy wogóle o to chodzi. Tak zasugerował mi kozi. Poszukam jeszcze raz, moze przeoczyłem kilka problemów, ale z tego co widziałem nikt nie miał takiego problemu jak ja. A materiał źródłowy mam zgrany przez karte IEEE1394 z kamery cyfrowej. Po wyeksportowaniu go AP6.5 do m2v pojawia sie zniekształcenie obrazu.


środa, 28 września 2005, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
orange napisał(a):
kozi napisał(a):
Zapewniam Cię, że kolega wie już co to przeplot i nie powinien go widzieć na TV

A ja zapewniam, ze sa takie konwersje mozliwe, na ktorych przeplot pokazuje swoje pazury dopiero na TV

No i oczywiście, bo wałśnie kolega ma taki problem. Tylko tutaj przeplot sam w sobie nie jest problemem i jak byś uważnie czytał to ja napisałem, że nie powinien być widoczny na TV.
Co do informacji jakie podał kolega to ja uważam, że są wystarczające do udzielenia mu odpowiednich wskazówek.
Opis problemu świadczy o występowaniu przeplotu, natomiast objaw występowania na TV może świadczyć o złej kolejności półobrazów, na co trzeba zwrócić uwagę przy capturingu, edycji i kompresji. Trzeba również być śwaidomym tego czy przechwytujemy obraz ze źródła analogowego czy cyfrowego (tutaj występuje odmienność w kolejności półobrazów o ile dorze pamiętam). Waszym zdaniem jakie jeszcze są źródła przechwytywania obrazu? Może jest ich jeszcze setka?
Ktoś kto zaczyna poruszać się w świecie problemów video, które w pierwszym zetknięciu są niezrozumiałe i trudne nie wie czego ma szukać na forum - opisuje swój problem w taki sposób jak go widzi. Naszym zadaniem nie jest pisanie doktoratów tylko dać wskazówki do poszukiwania odpowiedzi ewentualnie zadać pytanie o szczegóły, które naszym zdaniem są ważne do rozwiązania problemów.
Już to kiedyś pisałem. Jeżeli nie chcesz pomóc to nie pisz nic.


środa, 28 września 2005, 13:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
no orange, teraz już wiesz :oops:

pozdro

_________________
Obrazek


środa, 28 września 2005, 13:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
z sonki FX podobno mozna HDV zrzucic jak z napedu wymiennego - znaczy przekopiowac. Tak slyszalem, a jesli to true to mamy juz trzeci sposob :wink:

Z reszta ja i tak uwazam, ze to za malo info do poprawnego i 100% zidentyfikowania problemu. Jesli rady koziego pomogly to super.
W koncu o to chodzilo.
Pozdrawiam dywagantow :wink:

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


środa, 28 września 2005, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
orange napisał(a):
z sonki FX podobno mozna HDV zrzucic jak z napedu wymiennego - znaczy przekopiowac. Tak slyszalem, a jesli to true to mamy juz trzeci sposob :wink:

Jakoś nie widzę trzeciego źródła bo to ciągle źródło cyfrowe. Z karty DVB też można zrzucić video na dysk, ale to też źródło ciągle cyfrowe...itp. itd.


środa, 28 września 2005, 17:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL