Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 03:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 czy sa roznice w kodekach do MPEG-2 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 listopada 2005, 09:49
Posty: 15
Post czy sa roznice w kodekach do MPEG-2 ?
Witam
Robilem konwersje materialu z DV do DVD w Ulead 8. Ale przyznam ze nie jestem zachwycony jakoscia. Materiał byl zgrywany z VHS poprzez kamere cyfrowa. O ile jakosc w formacie DV jest zadawalajaca, to po konwersji w MPEG-2 (DVD - fabryczne ustawienia Uleada 8) obraz jest gorszy - dodal sie jakby szum, są gorsze kolory.
I sie zastanawiam czy sa roznice w kodekach do MPEG-2? Jakich uzywacie i jakie uznajecie za najlepsze?
pozdrawiam


czwartek, 3 listopada 2005, 10:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
pewnie, że są. mpeg2* to tylko standard opisujący konstrukcję strumienia, natomiast metody dojścia do niego mimo iż są (przynajmniej z zewnątrz) zbliżone we wszystkich kodekach to jednak odmienny kod.
osobiście używam do konwersji tmpgencodera, nie zauważyłem w nim jakiś wad.
oczywiście jakość strumienia mpeg jest zależna od materiału i ustawień kodeka...

pozdro

* Motion Picture Expert Group - grupa ekspertów od ruchomego obrazu

_________________
Obrazek


czwartek, 3 listopada 2005, 12:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 listopada 2005, 09:49
Posty: 15
Post 
Przetestowalem kompresory MPEG2 i rowniez PIC MJPEG i przyznam ze jestem zdziwiony - material zgrany z VHS (czyli marnej jakosci) i skompresowany do MPEG2 (DVD) nie powinien miec chyba duzych roznic. A tu jest o wiele gorzej, kolory i jasnosc obrazu inna, pojawia sie ziarnistosc. Kompresja nie jest ustawiona chyba na złą bo na płytce 4.7GB zmiesci mi sie okolo 1.5 godziny fimu. Moze na TV bedzie to wygladac inaczej, aczkolwiek mam duze watpliwosci.
A moze cos zle robie?

Ponadto dla porownania sprobowalem uzyc DIVx 5.2 i ustawic mu duzy bitrate 3000 bps (bo wszystko nagrywam na płytce DVD wiec nie musi byc male). Kompresor jednak odmawia twierdzac ze ma nie wlasciwie parametry obrazu (zrodlem jest DV 720x576). I jemu o co chodzi ?

pozdrówka


wtorek, 8 listopada 2005, 09:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL