Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 01:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak przerobic VHS NTSC na DVD PAL 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Jak przerobic VHS NTSC na DVD PAL
Znajomy poprosil mnie o zgranie mu kasety VHS na DVD. W sumie prosta sprawa gdyby nie to ze format jest NTSC. Video odczytuje film, ale obraz jest czarno-bialy.

Wiec zapodalem sygnal z VHS poprzez karte graficzna z TV in do Pinnacla i tu obraz tez jest czarno-bialy. Jest jakis sposob by obraz byl kolorowy no i w PAL na DVD. Chyba nie wiaze sie to z zakupem Pinnacla w wersji USA ??? :?


czwartek, 17 listopada 2005, 03:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
a czym chcesz to odtworzyć?


czwartek, 17 listopada 2005, 03:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Po pierwsze magnetowid musi mieć możliwość odtwarzania nagrań NTSC. Możliwe że ten którego używasz ma taką możliwość - musisz to sprawdzić na multisystemowym telewizorze albo na multisytemowej karcie TV. Pamiętam że parę lat temu występowały dosyć często odtwarzacze/magnetowidy z odtwarzaniem NTSC, widziałem nawet u kogoś odtwarzacz z nagrywaniem zdaje się marki Akai, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem takiego cuda.

Co do przeniesienia nagrania do komputera to nie wiem jak jest z kartami typu Pinnacle, ale np. zwykłe karty telewizyjne są zazwyczaj multisystemowe.

Konwersją NTSC->PAL nie bawiłem się w to, ale mogę zapodać linki, niestety po angielsku:
http://www.videohelp.com/convert#4;41

Możesz ewentualnie pozostawić nagranie w NTSC, wiele odtwarzaczy DVD odtwarza nagrania NTSC w "pseudo PALu", dzięki czemu można je oglądać na telewizorze PAL.


czwartek, 17 listopada 2005, 03:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Pierdoly Leszek. Czasmi nalezy przyznac sie, ze sie nie da rady i zlecic to tym, ktorzy majaą odpowiedni sprzęt. http://www.studiokopiowania.pl

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


czwartek, 17 listopada 2005, 05:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
gaga napisał(a):
Czasmi nalezy przyznac sie, ze sie nie da rady i zlecic to tym, ktorzy majaą odpowiedni sprzęt.

Np. Tobie, na szczęście mamy wolny rynek i możliwość wyboru. Akurat w tym przypadku to nie ja muszę decydować czy dam radę :P.


czwartek, 17 listopada 2005, 05:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Witam! Cala zabawa w konwersje na PAL jest niepotrzebna... wystarczy przechwycic material na HDD i wypalic :) Ja uzywam do tego celu cyfrowej kamery NTSC, ktora dziala jak konwerter analogowo cyfrowy, wczesnie bawilem sie na kartcie telewizyjnej za 100 zl :P Co do problemu z kolorkami to poprostu odtwarzacz VHS nie odczytuje NTSC wlasciwie (chyba, ze problem w tym wypadku lezy po stronie TV in w grafice). Aplikacje Pinnacle maja mozliwosc wyboru systemy telewizji w jakim chemy pracowac. Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


czwartek, 17 listopada 2005, 09:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Wideo mam Aiwa - i jest na nim napisane "NTSC Playback on Pal TV" odtwarza kasete NTSC i jest w kolorze na TV!
Przy ogladaniu w Pinnacle - okienku zrzutu jest jednak czarno biale (fakt w Pinnacle jest opcja ustawienia NTSC, ale daje ona tylko efekt taki ze obraz nieskacze, dalej jest jednak czarno-biały)
Firmy PAL są z kolorem.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 18 listopada 2005, 22:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
No to jeden problem rozwiązany, pozostaje kwestia digitalizacji materiału. Co mógłbyś jeszcze zrobić ?
- znaleźć nowsze sterowniki do karty Pinnacle
- spróbować zrzucić to za pomocą karty telewizyjnej/wejścia TV w karcie graficznej
- spróbować nagrać to na nagrywarce stacjonarnej

Jeszcze coś. Problemem może być właśnie ten tryb "NTSC Playback on Pal TV" - sygnał podawany z magnetowidu nie jest ani typowym sygnałem NTSC ani typowym sygnałem PAL, co prawda telewizor daje się "oszukać" i wyświetla obraz w kolorze, ale urządzenia digitalizujące już niekoniecznie. Może ten magnetowid ma jakiś przełącznik pozwalający wyświetlić obraz w typowym NTSC, chociaż wątpię :?.


sobota, 19 listopada 2005, 00:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam Pana,

Co do kopiowania lub zmiany systemu NTSC na PAL lub odwrotnie sprawa ma wiele aspektow.
1. Magnetowidy europejskie, ktore odtwarzaja kasety NTSC maja wszysty mechanizm zamiany informacji o kolorze na PAL, natomiast pozostale cechy systemu jak ilosc linii (525) i ramek (60) pozostaja bez zmian.
2. Czasami mozna zakupic magnetowid, ktory odtwaraza NTSC w niezmienionej formie ale wtedy mamy na wyjsciu analogowym prawdziwy system NTSC.
3. Jeszcze jest dostepny do zakupu magnetowid AG-W2 firmy Panasonic, ktory jest znakomitym, dzialajacym w czasie rzeczywistym konweterem formatow, praktycznie z kazdego dowolnego na inny dowolny. Niestety jakosc wypadkowa obrazu ograniczona jest maksymalnie do cech sygnalu dla formatu S(VHS)
4. Z doswiadczenia wiem, ze mozna zrzucic material do komputera poslugujac sie odpowiednia karta i wlasciwym software dzialajacym pod systeme NTSC lub PAL. Po zrzuceniu materialu oprogramowanie musi miec funkcje przeliczenia danych NTSC do rzeczywistego formatu PAL.
5. Nalezy pamietac, ze material wypadkowy po konwersji NTSC na PAL bedzie mial pewne ujemne cechy jakosciowe oraz efekt strobo przy zbyt szybkiej panoramie.
6. Szybkim rozwiazaniem jest danie materialu do firmy posiadajacej magnetowid/konwerter AG-W1 lub AG-W2, ktory nagra przekonwertowany material na tasme w wybranym formacie z jakoscia VHS lub plyte DVD.
7. Nagranie materialu w PC na plyte DVD w formacie po konwersji tak by czytala sie w dowolnym wolno stojacym DVD wymaga bardzo dobrej znajomosci sposobu konwersji a potem sposobu zapisu na plyte, tak by nie stracic zbyt wiele z jakosci zrodlowego materialu NTSC.

W przypadku dalszej korespondencji polecam moj adres e-mail kerim24@wp.pl.


Pozdrawiam Alex_z_Wawa


sobota, 19 listopada 2005, 11:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Probowalem zgrac material tak: Video -> przez euro na karte graf (in TV) -> i w Pinnaclu ustawilem zgrywanie NTSC, rownoczesnie podlaczylem na 2 euro (w video) kabel do TV.
I tak na TV obraz kolor na Pinnacle czarno-bialy.

Zastanawiam sie czy to przypadkiem nie jest tak jak z zabezpieczeniem "Macrovision" ktore mimo ze jest umieszczane na ogr. kasetach to wystepuje tez na filmach z pognieciona tasma (bialy pasek na 2/3 ekranu) moze te NTSC tez sa odbierane jako orginaly i kolor jest w nich zmieniany na cz-b.

Zarowno problemu NTSC jak i bialego paska niepotrafie rozwiazac :(

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 19 listopada 2005, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Nie wiem czemu exPredator nie przyjmujesz do wiadomości powyżej napisanych rad kolegów.

Sprawa jest prosta.

W Twoim przypadku urządzenie źródłowe ( podające) musi w pełni obsługiwać system NTSC. Może to być magnetowid lub kamera NTSC (np. z rynku USA lub Kanady) lub magnetowid wielostandardowy - kilka lat temu były u nas w sprzedaży takie modele: Panasonica, Samsunga i Akai, potrafiły odczytywać oraz konwertować wszystkie analogowe systemy video.

Dopiero mając jedno z tych urządzeń możesz otrzymać pełny sygnał systemu NTSC.
Jeśli tego nie masz a posiadasz jedynie magnetowid PAL/SECAM żadne kombinacje z hardware czy software w PC czyli urządzeniu zgrywającym nic nie dadzą - obraz pozostanie cz-b.


sobota, 19 listopada 2005, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Przyjmuje do wiadomosci to co pisza inni.
Jednak moje video obsluguje ten format NTSC - co jest nawet na nim napisane (czyli jest 2 systemowe PAL i NTSC) i odwarza tak jak trzeba kasety NTSC.
Problem pojawia sie przy zgrywaniu na kompa.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 19 listopada 2005, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Jeśli przyjmujesz do wiadomości to masz problem ze zrozumieniem tego co napisane.

Co innego jest magnetowid PAL/SECAM z możliwością odtwarzania NTSC na TV PAL (jest to tzw. funkcja NTSC Playback) a co innego jest magnetowid NTSC. Poczytaj w instrukcji.

Ja też mam kilka magnetowidów z napisem "Multi system" ale na żadnym wyjściu z nich nie mam pełnego sygnału NTSC ale kasety NTSC na TV PAL odtwarzają w kolorze.

Napewno nie masz magnetowidu wieloformatowego z pełną konwersją standardów video, o których pisałem wyżej bo były bardzo drogie jak na tamte czasy ponad 4 tys jak dobrze pamiętam .


sobota, 19 listopada 2005, 22:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
No tak, ciezko jest sie pogodzic z zaistnialym faktem. Umysł nie przyjmuje faktow. ;)
Czyli moje video jest do D**Y !!
Musialm wytrwale szukac ale mam instrukcje: no i raczej multisystemowe nie jest (tylko PAL, MESECAM no NTSC [tylko odtwarzanie] )

To zgram kolesiowi kasete w cz-b. (watpie ze sie zwroci do firmy zajmujacej sie zgrywaniem)

Dziekuje za uświadomienie.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 19 listopada 2005, 23:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Możesz ewentualnie pokusić się o sfilmowanie kamerą PAL ekranu telewizora :lol:, no ale jakość...


sobota, 19 listopada 2005, 23:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL