Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 20:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z dobraniem kodeków! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post Problem z dobraniem kodeków!
Witam! Jestem początkującym "filmowcem".
Mam taki problem: Posiadam program Pinnacle Studio 9 i niewiem jakie i skąd zassać kodeki. Próbowałem kilku, ale to jak walka z wiatrakami. Zlepiłem sobie filmik 16 minutowy i chciałem go skompresować, nie miałem do wyboru dużej ilośći kodeków. Wybrałem któryś i po godzinie kompresjii było dopiero zrobione 2min filmu. Ile to trwa u Was i jakie polecacie mi kodeki. Filmy moje będą dla użytku osobistego. Raczej będe chciał je robić w miare dobrej rozdzielczości. Szukałem troche po necie kodeków jednak niewiem które sa tak naprawde godne polecenia.

Z góry dzięki za odpowiedź!

_________________
Pozdrawiam Damian!!


czwartek, 17 listopada 2005, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Witam! Jesli oczekujesz od nagrania wysokiej jakosci to nic innego jak plyta DVD :) W tym celu musisz wybrac kodowanie MPEG-2 a po renderingu wypalic za pomoca dowolnego programu do Athoringu :) Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


czwartek, 17 listopada 2005, 20:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post 
DVD narazie nie wchodzi w gre. Niepotrzebuje aż takiej jakości. Prosiłbym o konkretne kodeki (pakiety instalacyjne), chodzi mi o nazwy bo niewiem co sćiągnać i zainstalować aby było dobrze.

_________________
Pozdrawiam Damian!!


piątek, 18 listopada 2005, 15:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 5 listopada 2005, 19:52
Posty: 1
Lokalizacja: koło Krakowa
Post 
Ale Panowie! Po kolei! Krok po kroku! Mam przechwycony film w VS9 i co dalej? Kompresja w VS9 do DVD jest raczej marna. Jaki kodek polecacie?? Musi być idealnie!!!
Marek


piątek, 18 listopada 2005, 19:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post 
Hmm. Napiszcie proszę jakie kodeki instalowaliście.

_________________
Pozdrawiam Damian!!


środa, 23 listopada 2005, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
bagi napisał(a):
Witam! Jesli oczekujesz od nagrania wysokiej jakosci to nic innego jak plyta DVD :) W tym celu musisz wybrac kodowanie MPEG-2 a po renderingu wypalic za pomoca dowolnego programu do Athoringu :) Pozdrawiam!

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Wcale nie trzeba kompresować do MPEG-2 aby uzyskać wysokiej jakości video.
Jest to tylko jedna z możliwości. Można z powodzeniem kodować do np. DivX (trzeba mieć oczywiście zainstalowany kodek DivX). Pomocne programy to VirtualDub i GordianKnot. Poczytać na stronie np. http://www.divx.pl
Pozdrawiam


środa, 23 listopada 2005, 20:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 22 marca 2005, 15:04
Posty: 19
Lokalizacja: Kraków
Post Kodek
najlepiej w studio 9 zgrac do *.avi, z pełną jakością DV, bez kompresji, natomiast najnowszy GordianKnot, ma kodowanie bezpośrednio z avi i mpeg (wcześniejszy tylko z mpeg), program GordianKnot wykorzystuke VirtualDub, oraz wybieramy jak wielki ma być skompresowany plik *.avi, Xvid lub DviX.


środa, 23 listopada 2005, 21:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post 
tak dla informacji. najlepsze rezultaty przy danym bitrate zapewnie kodek H264.

pozdro

_________________
Obrazek


środa, 23 listopada 2005, 21:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post 
No to coś tam ściągłem i zainstalowałem. Zrobiłem film długości 16min. Zastosowałem bitrate 4000 rozdziałke 720x576 i 30 klatek na sekunde. Film wyszedł dobrze lecz przy ruchach kamerą widać takie paseczki poziome. Co to jest? Da się to jakoś poprawić?


PS: Kodek to: DivX 5.0.3 Codec

_________________
Pozdrawiam Damian!!


środa, 23 listopada 2005, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
To przeplot. Trzeba usunąć przy uglądaniu na kompie-albo trwale podczas kompresji, albo przy użyciu odpowiedniego filtra podczas odtwarzania.
Pozdro


czwartek, 24 listopada 2005, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Ustaw 25 klatek/s. 30 jest w NTSC.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 24 listopada 2005, 20:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post 
kozi napisał(a):
To przeplot. Trzeba usunąć przy uglądaniu na kompie-albo trwale podczas kompresji, albo przy użyciu odpowiedniego filtra podczas odtwarzania.
Pozdro


NIc z tego nie kumam. Proszę o konkretne wskazówki.

Czy zastosowanie 30 klatek mogło spowodować przeplot?

Proszę o instrukcje. Bo z filmem zaczęło się spieszyć a mi dalej wyskakują nowe problemy.

Z góry dzięki!

_________________
Pozdrawiam Damian!!


czwartek, 24 listopada 2005, 21:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post 
Jako że jestem amatorem zapytam: Jak usunąć przeplot? Muszę kompresować od nowa czy da się to jakoś wyłączyć już po kompresjii? Szukałem troche ale nieznalazłem konkretnej odpowiedzi jak się usuwa. :cry:

_________________
Pozdrawiam Damian!!


czwartek, 24 listopada 2005, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
O przeplocie sporo się pisało na tym forum a na http://www.divx.pl i tamtejszym forum znajdziesz mnóstwo wskazówek. Zapraszam do lektury. Metod usuwania przeplotu jest sporo i najlepiej zrobić to podczas kompresji. Można spróbować usunąć przeplot z twojego gotowego filmu stosując VirtualDub, ale pewnie odbije się to na kocowej jakości obrazu.
Temat rzeka, ale już opisany. Sporo informacji w necie.
Pozdro


czwartek, 24 listopada 2005, 22:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Posty: 15
Lokalizacja: Tychy
Post 
Dzięki wielkie! Mam nowy problem (co chwile coś wyskakuje i nie potrafie dokończyć tego filmu) Mam w podkładzie piosenką dodaną z formatu mp3. Wszystko było okay aż tu dziś wyskoczył mi komunikat: Ładowanie audio MP3 nie powiodło się :evil: Krew mnie już zalewa z tym wszystkim. Wcześniej plik ładował się normalnie. próbowałem podłożyć inny lecz dalej pisze to samo. Odinstalowałem program i zainstalowałem jeszcze raz i dalej to samo. Pomocy!!!!!!!!!!

_________________
Pozdrawiam Damian!!


czwartek, 24 listopada 2005, 23:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL