Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 04:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Słaba jakość filmu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 15:34
Posty: 8
Post Słaba jakość filmu
Mam prośbę, czy ktoś mógłby poradzić co może być przyczyną (wydaje mi się) kiepskiej jakości filmu. Mam cyfrówkę Canona (w systeme NTSC), gdy nagram film na kasetę mini DV i chcę odtworzyć bezpośrednio na telewizorze to ta jakość wg mnie dalece odbiega od ideału (czy można ustawić gdzieś jakość nagrywania na kamerze? lub co innego można zrobić).
I jeszcze jedno pytanie, gdy odtwarzam film z kamery w NTSC na telewizorze w PAL to film jest czarno-biały. Da się coś zrobić (bez zmiany tv lub kamery) żeby odtwarzał normalnie w kolorze jak powinno być?


wtorek, 20 grudnia 2005, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
1.Odbiega jak? Nieostra, uciekają kolory, piksele, artefakty? Troche mało dałeś informacji.

2. Zmienić telewizor - twój nie odtwarza poprawnie sygnału NTSC.
No ale chciało się mieć amerykańską kamerę to się ma teraz problem.

Wiekszość nowych TVc poprawnie odtwarza ten sygnał.


wtorek, 20 grudnia 2005, 12:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 15:34
Posty: 8
Post 
Obraz jest nieostry, czasem jakby widać pixele, patrząc na obraz czasem kojarzą mi się stare filmy na wideo kiepskiej jakości.
Mój telewizor odtwarza poprawnie, tylko u rodziców trzeba oglądać na czarno biało. Orientujesz się może jak to będzie odtwarzane na tym telewizorze po zgraniu płytki na DVD (ewentualnie po przekonwertowaniu na kompie na PAL?

inver napisał(a):
1.Odbiega jak? Nieostra, uciekają kolory, piksele, artefakty? Troche mało dałeś informacji.

2. Zmienić telewizor - twój nie odtwarza poprawnie sygnału NTSC.
No ale chciało się mieć amerykańską kamerę to się ma teraz problem.

Wiekszość nowych TVc poprawnie odtwarza ten sygnał.


wtorek, 20 grudnia 2005, 12:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
O przerobieniu z PAL na NTSC dużo na tym forum pisali - musisz poszukac. Po przerobieniu na PAL powinno być ok. Z tym że ta konwersja nie jest taka prosta, a obraz trochętraci jednak na jakości.
Po nagraniu na DVD w NTSC nic się nie zmieni, no chyba że odtwarzacz konwertuje w locie (tego nie wiem, nie znam się).
Mam wrażenie ze słaby obraz to jednak wynik złej interpretacji sygnału NTSC przez telewizor, lub uszkodzenie kamery.

Pierwszy błąd popełniłeś kupując kamerę NTSC do pracy w europie. Niestety musisz teraz kombinowac, dalej nie pomogę... poszukaj w innyc hwątkach, codziennie ktoś pisze o NTSC.


wtorek, 20 grudnia 2005, 12:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 15:34
Posty: 8
Post 
dzięki za pomoc,
przy kupnie sugerowałem się tym że teraz większość już naszych odbiorników odbiera też NTSC. Poza tym było 2 razy taniej.
pozdrawiam

inver napisał(a):
O przerobieniu z PAL na NTSC dużo na tym forum pisali - musisz poszukac. Po przerobieniu na PAL powinno być ok. Z tym że ta konwersja nie jest taka prosta, a obraz trochętraci jednak na jakości.
Po nagraniu na DVD w NTSC nic się nie zmieni, no chyba że odtwarzacz konwertuje w locie (tego nie wiem, nie znam się).
Mam wrażenie ze słaby obraz to jednak wynik złej interpretacji sygnału NTSC przez telewizor, lub uszkodzenie kamery.

Pierwszy błąd popełniłeś kupując kamerę NTSC do pracy w europie. Niestety musisz teraz kombinowac, dalej nie pomogę... poszukaj w innyc hwątkach, codziennie ktoś pisze o NTSC.


wtorek, 20 grudnia 2005, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Konwersja materialu na PAL jest zbedna. Material tylko straci na jakosci, ktora i tak z tego co mowisz jest nienajlepsza. Aby byc pewnym nalezy sprawdzic jakiej jakosci jest sygnal na odbiorniku TV odtwarzajacym sygnal NTSC najlepiej za pomoca najlepszego dostepnego polaczenia analgowego w kamerze czyli S-Video. Jesli sygnal bedzie nadal zlej jakosci to znaczy, ze albo kamera zle nagrywa/odtwarza/problem z laczem itd... Ja mam Canona z USA i nie mam takich problemow. Wczesniej uzywalem starego Panasonica w NTSC i problem kolorystyki a nawet calkowitej niemoznosci wyswietlenia danego materialu pojawial sie w przypadku albo starych odtwarzaczy VHS albo starego odbiornika TV. Nie spotkalem sie jeszcze, zeby jakis odtwarzacz DVD nie odtworzyl porawnie sygnalu NTSC. Sa na rynku dostepne konwertery sprzetowe, ale czy warto inwestowac w sygnal analogowy? Pozdrawiam!

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 20 grudnia 2005, 14:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 15:34
Posty: 8
Post 
Dzięki za pomoc,
trochę mnie to słabi bo oczekiwałbym czegoś więcej po tej kamerze. Może faktycznie sprawdzę S-Video. Z tego co kojarzę to dużo lepiej wychodzą filmy nakręcone na zewnątrz niż w pomieszczeniach.
Nie wiem też czemu po zgraniu filmu na kompa i wypaleniu płytki podczas odtwarzania na DVD obraz nie jest płynny (na początku filmu nie jest źle, ale potem coraz gorzej). Pod koniec filmu obraz całkowicie zatrzymuje się na jakiś czas.


bagi napisał(a):
Konwersja materialu na PAL jest zbedna. Material tylko straci na jakosci, ktora i tak z tego co mowisz jest nienajlepsza. Aby byc pewnym nalezy sprawdzic jakiej jakosci jest sygnal na odbiorniku TV odtwarzajacym sygnal NTSC najlepiej za pomoca najlepszego dostepnego polaczenia analgowego w kamerze czyli S-Video. Jesli sygnal bedzie nadal zlej jakosci to znaczy, ze albo kamera zle nagrywa/odtwarza/problem z laczem itd... Ja mam Canona z USA i nie mam takich problemow. Wczesniej uzywalem starego Panasonica w NTSC i problem kolorystyki a nawet calkowitej niemoznosci wyswietlenia danego materialu pojawial sie w przypadku albo starych odtwarzaczy VHS albo starego odbiornika TV. Nie spotkalem sie jeszcze, zeby jakis odtwarzacz DVD nie odtworzyl porawnie sygnalu NTSC. Sa na rynku dostepne konwertery sprzetowe, ale czy warto inwestowac w sygnal analogowy? Pozdrawiam!


wtorek, 20 grudnia 2005, 14:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Wiesz... jesli chodzi o te plynnosc to przyczyna moga byc tu nieprawidlowowsci podczas tworzenia plytki DVD (zbyt wysoka predkosc zapisu, uzycie nosnika DVD+R itd...) Taka plyta powina byc wypalona z molziwie najnizsza predkoscia i najlppiej jezeli bedzie to nosnik DVD-R, poniewaz mimo tego ze w tej chwili odtwazracze powinny radzic sobie z "plusami" to lepiej nie ryzykowac.

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 20 grudnia 2005, 15:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 grudnia 2005, 15:34
Posty: 8
Post 
Może masz rację z tym +R. Faktycznie używam DVD +R. Muszę to sprawdzić. Orientujesz się może co się stanie jeśli przy zgrywaniu na DVD (używam Ulead 8) jako wyjściowe dane ustawię mu system PAL (widziałem że można to w opcjach ustawić). Przerobi go na PAL?

bagi napisał(a):
Wiesz... jesli chodzi o te plynnosc to przyczyna moga byc tu nieprawidlowowsci podczas tworzenia plytki DVD (zbyt wysoka predkosc zapisu, uzycie nosnika DVD+R itd...) Taka plyta powina byc wypalona z molziwie najnizsza predkoscia i najlppiej jezeli bedzie to nosnik DVD-R, poniewaz mimo tego ze w tej chwili odtwazracze powinny radzic sobie z "plusami" to lepiej nie ryzykowac.


wtorek, 20 grudnia 2005, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Orientuje sie. Tez uzywam Ulead-a jest tam taka opcja, ale to tylko spowolni proces, bardzo spowolni i prawdopodobnie material wyjsciowy bedzie do bani, ze wzgledu na roznice w systemach.

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


wtorek, 20 grudnia 2005, 15:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL