Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 13:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 przeplot?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post przeplot??
witam serdecznie
niedawno stalem sie szczesliwym? posiadaczem studio 10. sam program dziala stosunkowo stabilnie aczkolwiek nieco wolno. problem lezy gdzie indziej. zgrawam materialy z kamery i obrabiam,potem nagrywam go na bezposredno na dvd. niestety przy odtwarzaniu na dvd szybko poruszajace sie obiekty rozmazuja sie(powstaja cienie).
troche szukalem po necie i udalo mi sie dowiedziec ze moze to byc m. in. skutkiem zlego przeplotu.
do tej zdolalem przetestowac:
-nagrywanie na nosnikach -r i +r z pred. x8 i x4
- nagrywanie bezposr. na dvd jak i tworzenie vob.ow i wypalanie ich na innym sofcie
- tworzenie vob'ow: pal standart, pal widescreen zarowno z przeplotem jak i progressive (tego niestety nie obsluguje telewizor)

wszystkie vob'y maja przeplot "top fields first" tylko video_ts.vob ma "bottom fields first"

jesli macie jakies pomysly blagam pomozcie. moje nerwy sa na wykonczeniu. byc moze roziwazanie jest banalnie proste ale ja po prostu go nie znam...

za jakiekolwiek wskazowki wielkie dzieki.
-------

oprocz tego sprawdzilem:
- przeplot "bottom fields first" - te same skakanie obrazu

zastanawiam sie czy wina moze lezec w nagrywarce? musze dodac ze wskutek glupiej zabawy dvd ustawione jest na region 4 - ale to sie chyba ma tylko do odtwarzania...


środa, 11 stycznia 2006, 21:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ma również podobny problem w S10, co widać przy zwolnionych lub przyspieszonych scenach, obraz jest poszarpany :( (zalczyłem róznież w S10 opcje płynnego ruchu ale za duzo to nie pomogło)


czwartek, 12 stycznia 2006, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Witam
Polecam materiał obrobiony w Pinnaclu zgrać do DV a następnie przekonwertować jakimś softem do mpeg. Ja używam Mainconcept Mpeg Encoder i wsio jest ok. :D


czwartek, 12 stycznia 2006, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: przeplot??
mike77 napisał(a):
witam serdecznie
niedawno stalem sie szczesliwym? posiadaczem studio 10. sam program dziala stosunkowo stabilnie aczkolwiek nieco wolno. problem lezy gdzie indziej. zgrawam materialy z kamery i obrabiam,potem nagrywam go na bezposredno na dvd. niestety przy odtwarzaniu na dvd szybko poruszajace sie obiekty rozmazuja sie(powstaja cienie).
troche szukalem po necie i udalo mi sie dowiedziec ze moze to byc m. in. skutkiem zlego przeplotu.
do tej zdolalem przetestowac:
-nagrywanie na nosnikach -r i +r z pred. x8 i x4
- nagrywanie bezposr. na dvd jak i tworzenie vob.ow i wypalanie ich na innym sofcie
- tworzenie vob'ow: pal standart, pal widescreen zarowno z przeplotem jak i progressive (tego niestety nie obsluguje telewizor)

wszystkie vob'y maja przeplot "top fields first" tylko video_ts.vob ma "bottom fields first"

jesli macie jakies pomysly blagam pomozcie. moje nerwy sa na wykonczeniu. byc moze roziwazanie jest banalnie proste ale ja po prostu go nie znam...

za jakiekolwiek wskazowki wielkie dzieki.
-------

oprocz tego sprawdzilem:
- przeplot "bottom fields first" - te same skakanie obrazu

zastanawiam sie czy wina moze lezec w nagrywarce? musze dodac ze wskutek glupiej zabawy dvd ustawione jest na region 4 - ale to sie chyba ma tylko do odtwarzania...

Sprawdz na stacjonarnym odtwarzaczu dvd.... an komputerze jest to normalne.

Pozdr

Pozdr


czwartek, 12 stycznia 2006, 10:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Lutek : do tej pory nagralem 5 plytek wszystkie sprawdzane na stacjonarych odtwarzaczach ( 2 modele). poza tym na kompie wszystko jest ok.

Dredas: wczoraj przetestowalem to jeszcze w takiej konfiguracji: obrobka w premiere 6.5 i eksport canopus'em do vob'ow. taka sama nedza niestety.

szczerze wam powiem ze to w sumie pierwsza plytka z ktora mam takie problemy.
w tej przychodza mi do glowy tylko 2 pomysly:
- proba nagrania tego materialu na innym dvd (z normalniem ustawionym regionem)
- reinstalacja calego systemu ( obecny xp mam juz prawie 2 lata)


czwartek, 12 stycznia 2006, 17:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja też nadal męczę się z kiepskim obrazem podczas ruchu w wyjściowym pliku z S10+. Narazie próbuję wyeksportować materiał przez Avid Liquid Edition ma więcej opcji przy ustawieniach pliku wyjściowego. Jeśli to niepomoże spróbuję konwersję przz inny kodek do mpeg2.
Na kompie jest w porządku ale na stacjonarnych odtwarzaczach obraz przy ruchu się rozlatuję :(.


piątek, 20 stycznia 2006, 02:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Piszesz, ze wszystkie voby maja "top field first". Moze nalezy zmienic w pinnaclu na "lover field first"? Bo widac, ze jest to sprawa przeplotu.


piątek, 20 stycznia 2006, 09:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL